Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivNaturligt ljus på anställdas önskelista

Naturligt ljus på anställdas önskelista

Foto: Gryffindor/Wikimedia Commons.
Foto: Gryffindor/Wikimedia Commons.

Naturligt ljus, havsutsikt och ett privat kontor är sådant som svenska kontorsanställda värdesätter i sin arbetsmiljö, enligt en ny rapport.

Ett forskningsteam lett av Sir Cary Cooper, professor i organisationspsykologi och hälsa vid Lancaster University, har samlat 3 600 svar från kontorsanställda i åtta länder i Europa och Mellanöstern om deras arbetsmiljö.

Enligt rapporten svarade 39 procent av de tillfrågade kontorsarbetarna i Sverige att de vill ha naturligt ljus på jobbet, följt av havsutsikt (33 procent) och privat kontor (26 procent).

Av samtliga kontorsanställda som svarade på frågorna i rapporten, som har gjorts på uppdrag av en tillverkare av textila golv, uppgav 30 procent att deras arbetsplats inte erbjöd en känsla av ljus och rymd. Totalt 45 procent hade levande växter på kontoret, något som enligt rapporten ska bidra till en högre nivå av välmående.

Lena Niemi Birgersdotter, utredare för förebyggande arbetsmiljöarbete på Arbetsmiljöverket, berättar att dagsljus har betydelse för både dygnsrytm och årsrytm. Reglerna säger att det ska finnas dagsljus ”där det är möjligt” på alla arbetsplatser.

Lena Niemi Birgersdotter
Lena Niemi Birgersdotter. Foto: Laura Canedo Pouso

– Har du tillgång till dagsljus får du en bättre dygnsrytm, vilket gynnar sömnen. Vi hävdar ju att en god arbetsmiljö ger en god produktivitet. Det finns inga enstaka studier om att just dagsljus ger god produktivitet, men ser man till helheten, till hela bilden av arbetsmiljön, så är det så.

Att brist på levande växter på kontoret skulle ha en direkt koppling till anställdas ohälsa saknas det stöd för i studier, säger Lena Niemi Birgersdotter. Däremot kan levande växter ändå vara ett sätt att främja god hälsa på jobbet.

– Att främja hälsa på arbetsplatsen handlar om att forma arbetsplatsen så att anställda trivs och då är levande växter ett exempel. Vi på Arbetsmiljöverket säger inte att växter är en enskilt viktig faktor, men det är en viktig synpunkt att ta till sig om det är många anställda som upplever att det främjar deras välbefinnande.

Något som brukar ge en stor effekt för arbetsmiljön är att fråga vad arbetstagarna själva trivs med, säger Lena Niemi Birgersdotter.

– Ofta handlar det inte om kostsamma lösningar. Det kan handla om att en person behöver bullerskärmar för att känna att han eller hon ska trivas i ett kontorslandskap, medan någon annan kanske vill sitta så långt från sammanträdesrummet som möjligt. Det är ju så, vi är alla olika och behoven ser olika ut.

Några enkla åtgärder vad gäller kontorsarbete är enligt Lena Niemi Birgersdotter att var och en ska kunna sitta och stå. Man ska kunna ha en omväxlande arbetsplats och var och en ska själv kunna bestämma tider för rast och upplägg av arbetsuppgifter.

Arbetsmiljöverket har en särskild app, Ljusappen, som mäter belysningsstyrka och kontrast mellan olika ytor. Där kan du se om du har tillräcklig belysningsstyrka för att jobba på kontor.

– Det är viktigt att ha goda synförhållanden, dels för att undvika ögontrötthet och huvudvärk men också för att undvika obekväma arbetsställningar som lätt uppstår när du försöker se bättre, säger Lena Niemi Birgersdotter.

De som har svarat på frågorna i rapporten är samtliga över 18 år och jobbar på företag med över 50 anställda. Totalt 500 svenska kontorsanställda från olika branscher har ingått i underlaget och lika många har ingått från de andra länder som är med i studien, förutom Förenade Arabemiraten där 100 personer har svarat på frågorna.

Hela rapporten kan du hitta här.

Ania Obminska

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fackordföranden på Cementa: ”Vill poängtera att det är jättekul att jobba fackligt”

0
När mark- och miljööverdomstolen avvisade dåvarande Cementas ansökan för fortsatt kalkbrytning på Gotland hamnade det fackliga arbetet i hetluften. Idag har det lugnat ner sig, konstaterar Akademikerföreningens ordförande.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.
Python website

Nu startar antagningen till universitets-kurser i Python för yrkesverksamma

0
Ska gå att läsa parallellt med jobbet. Och den här typen av kurser ökar nu.

Trött efter jobbet? Så kan nya rutiner göra skillnad

2
Tallriksmodellen för hjärnan är en metod som hjälper dig att få energin att räcka även under de tuffaste höstmånaderna. 

Jobbets stora tidstjuv – men kan man tacka nej till möten?

2
Är din arbetstid helt sönderbokad eftersom andra kan lägga in möten i din digitala kalender? Det kan vara dags att börja tacka nej till möten, men det kräver lite fingertoppskänsla.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.