Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemForskning & utbildningForskningJordens vatten kan vara överutnyttjat

Jordens vatten kan vara överutnyttjat

En femte planetär gräns, den för sötvatten, är också överskriden, hävdar forskare vid Stockholms universitet.

För att beskriva hur stora miljömässiga påfrestningar jorden tål, introducerades 2009 nio planetära gränser av en grupp forskare, ledda av Johan Rockström vid Stockholm Resilience Center. Tre av de nio gränserna bedömdes redan då som överskridna: klimatet, den biologiska mångfalden och kväveanvändningen. En av de planetära gränser som då fortfarande betraktades som under gränsen var färskvattenanvändningen.

I februari i år publicerade forskargruppen en uppdaterad bedömning av de planetära gränserna, nu med Will Steffen som huvudförfattare, i tidningen Science. Enligt den har även en fjärde planetär gräns, markanvändningen, överskridits. Vattenanvändningen ligger också högre, men fortfarande under den planetära gränsen.

Fernando Jaramillo
Fernando Jaramillo, doktor i Naturgeografi

En mer alarmerande bild av hur världens vatten används presenteras av två svenska naturgeografer vid Stockholms universitet, Georgia Destouni och Fernando Jaramillo. I en artikel, också publicerad i tidningen Science, kommenterar den uppdaterade artikeln från forskargruppen kring de planetära gränserna. Georgia Destouni och Fernando Jaramillo argumenterar för att även vattenanvändningen överskrider den planetära gränsen.

– Sedan den första artikeln om de planetära gränserna publicerades har det kommit ny forskning kring vattenanvändningen som de inte använt i sin uppdatering. De har inte tagit hänsyn till all vattenanvändning, säger Fernando Jaramillo.

Artiklar om vatten-användning

Världens vattenresurser är hårt ansträngda. Enligt en FN-rapport från i år om vattenanvändningen i världen väntas den globala efterfrågan på vatten öka samtidigt som världens jordbruksproduktion måste öka med 60 procent.

1. Artikel i Science från forskargruppen kring planetära gränser (kräver inloggning)

2. Destounis och Jaramillos kommentar till artikeln.

3. Svar från forskargruppen kring planetära gränser.

Gränsen för hållbar färskvattenanvändning i världen är satt till 4 000 kubikkilometer per år. Dricksvattenkonsumtion och industriell vattenanvändning utgör den klart minsta delen. Viktigare faktorer är vattenreservoarer, bland annat för vattenkraft, och stora, intensivt använda odlingsytor som ökar avdunstningen. Även om skogsavverkning har minskat avdunstningen, hamnar den sammantagna vattenanvändningen på 4 664 kubikkilometer vatten per år, klart överskridande gränsen.

Johan Rockström och hans kolleger har svarat att de har räknat på olika sätt och att de inte heller är riktigt överens om alla siffror. Men de håller med om att själva gränsen på 4 000 kubikkilometer per år är svår att precisera och långt ifrån självklar, samt att det behövs mer forskning.

Fernando Jaramillo ser därför ett stort problem i att antalet mätstationer för vattenflöden minskar runtom i världen, sannolikt av ekonomiska skäl.

– Samtidigt som många pratar om vattenkrisen i världen, minskar förmågan att mäta den faktiska vattenanvändningen.

Sture Henckel

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

0
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

0
Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning släppte han allt för att delta i hjälparbetet.

Sök orsaker till stressen – sex faktorer att ha koll på

0
Oavsett vad som utlöser stress är effekterna desamma. De påverkar hur vi fungerar intellektuellt och därför behöver din chef hjälpa dig hitta orsakerna och åtgärda dem.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.