Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemForskning & utbildningForskningJordens vatten kan vara överutnyttjat

Jordens vatten kan vara överutnyttjat

En femte planetär gräns, den för sötvatten, är också överskriden, hävdar forskare vid Stockholms universitet.

För att beskriva hur stora miljömässiga påfrestningar jorden tål, introducerades 2009 nio planetära gränser av en grupp forskare, ledda av Johan Rockström vid Stockholm Resilience Center. Tre av de nio gränserna bedömdes redan då som överskridna: klimatet, den biologiska mångfalden och kväveanvändningen. En av de planetära gränser som då fortfarande betraktades som under gränsen var färskvattenanvändningen.

I februari i år publicerade forskargruppen en uppdaterad bedömning av de planetära gränserna, nu med Will Steffen som huvudförfattare, i tidningen Science. Enligt den har även en fjärde planetär gräns, markanvändningen, överskridits. Vattenanvändningen ligger också högre, men fortfarande under den planetära gränsen.

Fernando Jaramillo
Fernando Jaramillo, doktor i Naturgeografi

En mer alarmerande bild av hur världens vatten används presenteras av två svenska naturgeografer vid Stockholms universitet, Georgia Destouni och Fernando Jaramillo. I en artikel, också publicerad i tidningen Science, kommenterar den uppdaterade artikeln från forskargruppen kring de planetära gränserna. Georgia Destouni och Fernando Jaramillo argumenterar för att även vattenanvändningen överskrider den planetära gränsen.

– Sedan den första artikeln om de planetära gränserna publicerades har det kommit ny forskning kring vattenanvändningen som de inte använt i sin uppdatering. De har inte tagit hänsyn till all vattenanvändning, säger Fernando Jaramillo.

Artiklar om vatten-användning

Världens vattenresurser är hårt ansträngda. Enligt en FN-rapport från i år om vattenanvändningen i världen väntas den globala efterfrågan på vatten öka samtidigt som världens jordbruksproduktion måste öka med 60 procent.

1. Artikel i Science från forskargruppen kring planetära gränser (kräver inloggning)

2. Destounis och Jaramillos kommentar till artikeln.

3. Svar från forskargruppen kring planetära gränser.

Gränsen för hållbar färskvattenanvändning i världen är satt till 4 000 kubikkilometer per år. Dricksvattenkonsumtion och industriell vattenanvändning utgör den klart minsta delen. Viktigare faktorer är vattenreservoarer, bland annat för vattenkraft, och stora, intensivt använda odlingsytor som ökar avdunstningen. Även om skogsavverkning har minskat avdunstningen, hamnar den sammantagna vattenanvändningen på 4 664 kubikkilometer vatten per år, klart överskridande gränsen.

Johan Rockström och hans kolleger har svarat att de har räknat på olika sätt och att de inte heller är riktigt överens om alla siffror. Men de håller med om att själva gränsen på 4 000 kubikkilometer per år är svår att precisera och långt ifrån självklar, samt att det behövs mer forskning.

Fernando Jaramillo ser därför ett stort problem i att antalet mätstationer för vattenflöden minskar runtom i världen, sannolikt av ekonomiska skäl.

– Samtidigt som många pratar om vattenkrisen i världen, minskar förmågan att mäta den faktiska vattenanvändningen.

Sture Henckel

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Smit inte ut bakvägen – fast du helst inte vill bli avtackad

0
Vad gör du om du inte har trivts och en avtackningsfika med kollegor och chefen mest känns som ett plågsamt skådespel? Kan man man tacka nej till att bli avtackad?

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.