Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenEU pressar den svenska modellen

EU pressar den svenska modellen

Foto: artJazz/Thinkstock
Foto: artJazz/Thinkstock

Lagstiftning reglerar arbetsmarknaden i de flesta EU-länder. Men i Skandinavien har vi länge använt oss av avtal mellan arbetsgivare och arbetstagare. Det kanske vi inte kan så länge till konstaterar en rapport till den Nordiska Fackliga samordningen.

Att vaka över EU:s arbete med direktiv och förordningar så att de inte skadar den svenska modellen med avtalsbildning mellan arbetstagare och arbetsgivare är en av de uppgifter som alla som arbetar för Sverige med EU-frågor lägger stor vikt vid. För trots att vi har varit medlemmar i EU sedan 1995 så är det fortfarande så att många utanför Norden inte riktigt har förstått. Och även om de har förstått själva modellen så kanske de inte förstår att hos oss fungerar den bra.

I en nypublicerad rapport för den Nordiska Fackliga Samordningen konstaterar juristen Jens Kristiansen att EU:s alltmer heltäckande och komplicerade lagstiftning i många sammanhang gör det besvärligt att hävda den svenska modellen och att det faktiskt blir svårare med åren. Även för jurister är det svårt att alltid se om direktiv eller kollektivavtal ska gälla.

– Jag skulle kunna beskriva det som att snaran dras åt, säger Saco:s chefsjurist Lena Maier Söderberg. Vi som arbetar mycket med EU-frågor ser hur vi hela tiden måste kämpa för att vår modell inte ska påverkas. Kommissionen arbetar för en större harmonisering mellan medlemsländerna och vill att saker som lönebildning och kollektivavtal ska vara transparent och förutsägbart och vårt system, som fungerar utmärkt, är inte det.

På senare år har till exempel sifferlösa avtal vunnit mark på svensk arbetsmarknad samtidigt som debatten om europeiska minimilöner förs ute i Europa. Enligt EU:s grundfördrag ska lönebildningen skötas av medlemsländerna men unionens lagstiftning, riktlinjer och exempel på hur den gärna vill att medlemsländerna agerar påverkar.

– I höst ska kommissionen till exempel lägga fram ett paket som handlar om rörligheten för arbetskraft och då har man beställt studier om olika metoder för att fastställa minimilöner och exempel på olika länders lönebildning. Vilka signaler skickar det?

Lavaldomen och den efterföljande lagstiftningen var ett väldigt tydligt exempel på när svensk arbetsrätt och EU:s direktiv krockade. Den nuvarande regeringen har gått till val med löfte om att riva upp lagstiftningen, uppmuntrad av ILO:s kritik av Lavaldomen. I slutet av september ska en utredning presentera sina förslag till eventuella ändringar. Men pressen mot den svenska modellen med självständiga, ansvariga parter på arbetsmarknaden fortsätter.

Jenny Grensman

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

0
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

0
Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning släppte han allt för att delta i hjälparbetet.

Sök orsaker till stressen – sex faktorer att ha koll på

0
Oavsett vad som utlöser stress är effekterna desamma. De påverkar hur vi fungerar intellektuellt och därför behöver din chef hjälpa dig hitta orsakerna och åtgärda dem.

18 vanliga frågor på anställningsintervjun – så förbereder du dig

0
Varför söker du den här tjänsten? Det är den mest självklara frågan du kan förvänta dig på en anställningsintervju. Men det finns fler. Här är rekryterarens tips på hur du kan förbereda dig.
Veronica Wåtz

Hon projektleder anskaffningen av nästa generations ubåt

0
Projekt A26 ska utveckla och anskaffa två nya toppmoderna ubåtar till marinen. Projektledare är civilingenjören Veronica Wåtz på FMV. Här berättar hon om en vecka på jobbet.   

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.