Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenEU pressar den svenska modellen

EU pressar den svenska modellen

Foto: artJazz/Thinkstock
Foto: artJazz/Thinkstock

Lagstiftning reglerar arbetsmarknaden i de flesta EU-länder. Men i Skandinavien har vi länge använt oss av avtal mellan arbetsgivare och arbetstagare. Det kanske vi inte kan så länge till konstaterar en rapport till den Nordiska Fackliga samordningen.

Att vaka över EU:s arbete med direktiv och förordningar så att de inte skadar den svenska modellen med avtalsbildning mellan arbetstagare och arbetsgivare är en av de uppgifter som alla som arbetar för Sverige med EU-frågor lägger stor vikt vid. För trots att vi har varit medlemmar i EU sedan 1995 så är det fortfarande så att många utanför Norden inte riktigt har förstått. Och även om de har förstått själva modellen så kanske de inte förstår att hos oss fungerar den bra.

I en nypublicerad rapport för den Nordiska Fackliga Samordningen konstaterar juristen Jens Kristiansen att EU:s alltmer heltäckande och komplicerade lagstiftning i många sammanhang gör det besvärligt att hävda den svenska modellen och att det faktiskt blir svårare med åren. Även för jurister är det svårt att alltid se om direktiv eller kollektivavtal ska gälla.

– Jag skulle kunna beskriva det som att snaran dras åt, säger Saco:s chefsjurist Lena Maier Söderberg. Vi som arbetar mycket med EU-frågor ser hur vi hela tiden måste kämpa för att vår modell inte ska påverkas. Kommissionen arbetar för en större harmonisering mellan medlemsländerna och vill att saker som lönebildning och kollektivavtal ska vara transparent och förutsägbart och vårt system, som fungerar utmärkt, är inte det.

På senare år har till exempel sifferlösa avtal vunnit mark på svensk arbetsmarknad samtidigt som debatten om europeiska minimilöner förs ute i Europa. Enligt EU:s grundfördrag ska lönebildningen skötas av medlemsländerna men unionens lagstiftning, riktlinjer och exempel på hur den gärna vill att medlemsländerna agerar påverkar.

– I höst ska kommissionen till exempel lägga fram ett paket som handlar om rörligheten för arbetskraft och då har man beställt studier om olika metoder för att fastställa minimilöner och exempel på olika länders lönebildning. Vilka signaler skickar det?

Lavaldomen och den efterföljande lagstiftningen var ett väldigt tydligt exempel på när svensk arbetsrätt och EU:s direktiv krockade. Den nuvarande regeringen har gått till val med löfte om att riva upp lagstiftningen, uppmuntrad av ILO:s kritik av Lavaldomen. I slutet av september ska en utredning presentera sina förslag till eventuella ändringar. Men pressen mot den svenska modellen med självständiga, ansvariga parter på arbetsmarknaden fortsätter.

Jenny Grensman

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.
Elias Bernmalm, Carolina Gómez Lagerlöf och David Lindgren

Viktiga framtidsfrågor på årets Ingenjörsfullmäktige

0
Vilka samhällsförändringar kan komma att påverka arbetsmarknaden – och Sveriges Ingenjörer – i framtiden? På årets Ingenjörsfullmäktige ägnades en workshop åt framtidsspaning.

Måste man vara med på sociala aktiviteter på jobbet?

8
Bowlingkväll, fredagsquiz eller after work med jobbet. Hur gör man om man bara vill utföra sitt arbete och inte har lust att socialisera med kollegorna efter jobbet?   

Verktyg i kampen mot Alzheimers vinner Lilla Polhemspriset

0
I sitt examensarbete har Jonathan Södergren utforskat nya sätt att använda bananflugor i kampen mot Alzheimers. För det har han nu tilldelats Lilla Polhemspriset 2023. 
Martin Bretz

”Svartnade när jag dök, vaknade med huvudet ner i vattnet”

0
Ett dyk från en bastuflotte gjorde Martin Bretz förlamad. Trots det kunde han plugga till civilingenjör och jobbar nu heltid.

Mattias på FMV hjälper polisen som fjällräddare

0
Vissa dagar lämnar Mattias Söderin med kort varsel jobbet som systemingenjör på FMV för att hjälpa polisen med fjällräddning vid branta stup och klippor.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.