Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenKrisernas Europa i fokus på kongress

Krisernas Europa i fokus på kongress

LO. TCO och Saco var på plats i Paris för att bidra till ETUC:S aktionsplan och manifest.
LO. TCO och Saco var på plats i Paris för att bidra till ETUC:S aktionsplan och manifest.

Flyktingar som möjligheter, inte som problem, kvalitetsarbeten, investeringar och nya anställningsformer var några av de saker som diskuterades under Europafackets kongress andra dag i Paris.

Varmast applåder på kongressens andra dag fick Sveriges gymnasieminister Aida Hadzialic när hon från podiet berättade hur hon som liten flicka tillsammans med sina föräldrar hade lämnat krigets Jugoslavien för att fly genom Europa till Sverige. Ett Sverige som i början av 90-talet var i djup ekonomisk kris men som genom reformer lyckades vända utvecklingen uppåt. Många fackliga ledare följde med uppmaningar till EU:s ledare att skärpa sig men också om fackens ansvar att stå för solidaritet och hjälpa till.

Europafackets kongress ska anta dels ett manifest där de prioriterade frågorna röstas fram, dels en aktionsplan hur man ska komma dit. Frågor som bra jobb, digitalisering och försvagningen av facket står på dagordningen. Europafacket organiserar runt 90 olika fackliga organisationer och kongressen hade samlat drygt 500 delegater. Det gäller att följa med i diskussionerna och språkväxlingarna och dagens överraskning för de svenska facken var när kongressen plötsligt hade röstat igenom att arbeta för en europeisk bolagsskatt på minst 25 procent utan någon större diskussion. Svenskarna hade tidigare arbetat hårt för att få in ordet kanske i förslaget.

Den andra dagen handlade också mycket om den kris som EU just ser slutet av och hur den har försvagat de anställdas rättigheter i många länder. I Spanien har exempelvis fem miljoner arbetstillfällen försvunnit. Från länder som Frankrike, Finland, Spanien och Stor Britannien kom vittnesmål om att det har blivit svårare både att hitta jobb över huvud taget men också att få fackligt inflytande och att upprätthålla goda arbetsvillkor.

Gerd Kristiansen, ordförande i norska LO konstaterade att ett bra arbete är ett där man kan leva på lönen. För Nordiska fack är det en av de viktiga frågorna eftersom kraven på minimilön hörs allt oftare i debatten, i synnerhet från länder med dålig ekonomi där människor är beredda att göra avkall på både lön och villkor bara de över huvud taget har ett jobb.
— Vi förstår att minimilön kanske behövs i vissa länder men vi vill slippa den eftersom den skulle underminera det svenska systemet med lönebildning, sade Göran Arrius, Saco:s ordförande från talarstolen. Karl-Petter Thorwaldsson, LO, Eva Nordmark, TCO och Göran Arrius leder den svenska delegationen som syntes och hördes mycket under dagen.

Jenny Grensman

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

0
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.