Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivNy kurs för att göra sin röst hörd

Ny kurs för att göra sin röst hörd

sundemo_lorentzon-beskuren
Magnus Sundemo, ordförande för Akademikerföreningen på Volvo Cars och Lisa Lorentzon, ordförande för Akademikerföreningen på Scania. Foto: Sandra Forsvik.

Sveriges Ingenjörer startar ny kurs för förtroendevalda som sitter med i bolagsstyrelser. Initiativet handlar om att öka ingenjörernas möjligheter att kunna påverka arbetet och att dela erfarenheter.

Magnus Sundemo, ordförande för Akademikerföreningen på Volvo Cars, är kursansvarig och en av dem som var med och höll den första kursomgången på Djurönäset utanför Stockholm.

– I våras var jag med i en grupp där vi diskuterade kompetens och innovation på olika företag som är anslutna till Sveriges Ingenjörer. Då diskuterade vi bland annat ägares och styrelsers makt att påverka hur mycket som ska satsas på innovation, forskning och utvecklig. Tankar om hur vi som bolagsrepresentanter kan använda vår roll för att få inflytande i de här frågorna kom upp. Vad kan vi lära oss av varandra, vad fungerar, vad fungerar inte och hur kan vi göra skillnad i bolagsstyrelser? Historiskt sett är det PTK som har ägt de här frågorna. Men vi ser ett behov och framförallt en möjlighet att utifrån den här rollen kunna vara med att påverka ingenjörernas perspektiv, säger Magnus.

Kursen var fulltecknad med bland annat deltagare från Ericsson, Astra Zeneca och Scania.En av dem var Lisa Lorentzon, ordförande för Akademikerföreningen på Scania.

– Den här kursen är ett sätt att skapa ett nätverk kring de här frågorna. Få ett hum om vilka personer som har mött olika typer av problem eller stora omvälvande frågor i sin bolagsstyrelse. Mycket av det här arbetet handlar om att kunna behålla det här nätverket för att få råd, stöd och tips. Ofta kan man få en känsla av att bli lite isolerad i svåra och tuffa beslut. Det finns inte möjlighet att bolla frågorna med sin klubbstyrelse, vilket gör att man kan hamna i jobbiga situationer. Då kan det vara bra med ett nätverk där det finns personer som har varit med om något liknande, säger Lisa.

För henne har det handlat mycket om hur det är att sitta med i ett utländskt bolag då tyska bilföretaget Volkswagen tog över Scania 2014. Hur skiljer det sig exempelvis juridiskt från att sitta med i ett svenskt bolag? Flera av Sveriges Ingenjörers medlemmar kommer säkert att hamna i liknande situationer säger hon och menar att det är viktigt att man då kan få stöd från andra som har gjort en liknande resa.

Magnus Sundemo säger att ingenjörerna står för nyckelkompetens i princip i alla företag. Medlemmarna är med och skapar framtiden i företagen i form av produkter och forskning.

– Känslan är att det kommer att bli någon form av fortsättning på den här kursen, men hur vet vi inte riktigt än. Jag har lärt mig mycket av vad som fungerade och vad som kanske måste justeras om vi ska fortsätta. Det finns ett tydligt intresse för att köra det här igen. Jag tycker att vi i dag har en outnyttjad potential som vi borde ta till vara på. Exakt hur långt vi kan komma är svårt att säga, men ju duktigare vi blir desto mer kan vi påverka och även skapa förtroende hos de övriga i bolagsstyrelserna, säger Magnus.

Sandra Forsvik

 

 

 

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

0
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

0
Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning släppte han allt för att delta i hjälparbetet.

Sök orsaker till stressen – sex faktorer att ha koll på

0
Oavsett vad som utlöser stress är effekterna desamma. De påverkar hur vi fungerar intellektuellt och därför behöver din chef hjälpa dig hitta orsakerna och åtgärda dem.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.