Mer matte diskuteras i riksdagen

En timme mer matte i veckan. Det bör även högstadieelever få, tycker riksdagens utbildningsutskott. I dag, onsdag, ska riksdagen ta ställning till förslaget.

En timme mer matte i veckan. Det bör även högstadieelever få, tycker riksdagens utbildningsutskott. I dag, onsdag, ska riksdagen ta ställning till förslaget.

Bakgrunden till utbildningsutskottets förslag är de sjunkande resultaten i matte i svenska skolor. Undersökningar har visat att mattekunskaperna bland svenska 15-åringar minskar.

I juli 2013 ökade antalet mattetimmar från 900 till 1020 och då bedömde regeringen att denna extra timme borde fördelas i årskurserna 1–3. Det finns pågående planer på att utöka matteundervisningen med ytterligare 105 timmar till hösten, motsvarande en extra timme i veckan, den här gången i mellanstadiet.

Utbildningsutskottet vill att också elever i högstadiet ska få fler mattetimmar i veckan och vill därför att riksdagen ger regeringen i uppdrag att komma med ett förslag där undervisningstiden i matte för årskurs 7–9 utökas med en timme i veckan från och med nästa år. Riksdagen debatterar och tar ställning till förslaget i dag, onsdag.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet har reserverat sig mot utskottets förslag.

Ania Obminska

Lämna en kommentar

Senaste nytt

På tur i liten bil

Ingenjören tar semester – vi ses igen den 12 augusti!

Följ oss gärna på Facebook och Linkedin där vi lägger ut lästips hela sommaren. Här på Ingenjören.se är vi tillbaka den 12 augusti. Trevlig sommar! (inne i inlägget finns länkar till vår sida på Facebook och Linkedin)
Fler artiklar