Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetsliv"Investera Ericsson ur krisen"

”Investera Ericsson ur krisen”

Storföretaget Ericsson kan inte ta sig ur problemen bara genom att spara. Per Norlander, facklig företrädare för Sveriges Ingenjörer på Ericsson, efterlyser ett större mod hos ledningen att våga satsa på innovation.

Varslen och uppsägningarna på Ericsson har kommit i takt med att resultaten försämrats. Förra året försvann runt 1 700 svenska jobb på företaget och nu väntar nya neddragningar. Men Per Norlander, facklig representant för Sveriges Ingenjörer på Ericsson, tycker att företaget gör fel som bara försöker spara sig ur situationen. Han tycker att ledningen tänker alldeles för kortsiktigt och att det skapar en negativ stämning på företaget och hindrar nytänkande.

Per Norlander Foto: Privat

– Förr i tiden kunde man ofta se hur lamporna lyste länge på kvällarna på kontoret, säger han. Men i dag när varslen kommer allt tätare räcker det att det kommer något käckt mejl från ledningen om en kommande omorganisation, för att medarbetarna ska sätta sig och kolla sina linkedin-profiler.

I en debattartikel i Svenska Dagbladet i somras efterlyste han och Magnus Sundemo, styrelseledamot i förbundet, mer satsningar på innovation och ny teknik. De tog Volvo personvagnar som exempel. Biltillverkaren var också illa ute för några år sedan, men kinesiska Geely som köpte Volvo har satsat långsiktigt och gett de svenska ingenjörerna stor frihet. Resultatet har blivit att Volvo ger rekordstora vinster – och i Mölndal flyttade de nyligen in i lokaler som Ericsson har lämnat.

– Om det nu är svårt att få lönsamhet i det man håller på med så måste man hitta nya marknader, säger Per Norlander. Det finns ju nya områden som molnverksamhet och internet of things. Men vi måste klara av att ta steget, och då krävs det en ny anda i företaget, och mer fokus på innovation och ingenjörskonst.

Ledningen som i dag huvudsakligen består av ekonomer har en tendens att resonera i termer som kostnadsbas, cost over sales och marginalutveckling. Per Norlander poängterar att ekonomer kan fungera bra i ledningen också för ett teknikbolag, men att de då också måste lyssna på de tekniska experterna.

Tidigare har företaget ofta kunnat byta inriktning tack vare ingenjörer som har jobbat på projekt som har legat lite vid sidan av kärnverksamheten, men som plötsligt har visat sig vara lönsamma.

Per Norlander vill se ett Ericsson där det hela tiden kommer fram nya idéer, idéer som får tillräckligt med utvecklingspengar för att kunna bli prototyper. Vissa idéer blir kanske bara mindre förbättringar, andra idéer kanske kan säljas, medan enstaka – när omvärlden förändras – kan utvecklas till ny och lönsam kärnverksamhet.

– Det skulle kunna vara ett slags inkubationsverksamhet inom företaget, säger han. I dag säger man att ’det där är inte kärnverksamhet, så det lägger vi ner det och spar pengar som går till vinsten i företaget’.

Han liknar det vid att bonden som är hungrig äter upp sitt utsäde.

Svenska Dagbladet har listat tänkbara ersättare till den avgångne vd:n Hans Vestberg, och Per Norlander konstaterar att listan är full av ingenjörer. Han hoppas att en ingenjör på vd-posten ska leda till ett mer teknikfokuserat ledarskap.

– Det vore önskvärt om man kunde investera Ericsson ur krisen, säger han. Investera där man tror att det blir bäst, inte bara där det blir billigast. Man kan diskutera om svenska ingenjörer är bäst, men vi har i Sverige ett sätt att jobba som gör att vi är bra på att ta fram komplexa produkter.

Han har en direkt uppmaning till ledningen:
– Vi ingenjörer är inte emot besparingar, vi kan ju snarare bidra till dem, men man kan inte bara spara sig till framgång. Våga tänka utanför boxen och våga investera för framtiden!

Sture Henckel

2 KOMMENTARER

  1. Är det bara jag som fascineras av att Carl-Henric Svanberg var tvungen att vara både civilingenjör och ekonom för att kunna bli vd, men för Hans Vestberg så var en ekonomexamen tillräcklig?

  2. Inga investeringar utan framtidstro

    Man kan ju undra varför Ericssons ledning (och många företagsledningar) hellre satsar på kostnadsjakt i stället för investeringar i ny teknik och högre produktivitet. Men förklaringen är nog enkel: man investerar inte om man inte har någon idé om hur framtiden kan komma att se ut. Då är det enklare att satsa på nedskärningar och hoppas att allt ska lösa sig.

    Jag kommer att tänka på ett uttalande av en dåtida Facit-direktör: ”Vi hade ändå inte en chans mot japanerna. Det var bara att lägga ner.”

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.
Scania Lisa Lorentzon

Högre löneökningar än märket på Scania

2
Akademikerna på Scania får 4,9 procents löneökning i år, högre än märket på 3,9 procent. Dessutom ska goda prestationer ge extra lyft.
Arbetslösheten för ingenjörer 2020-2023

Rekordlåg arbetslöshet för ingenjörer – och små ändringar inom bygg

0
Ekonomin skakar. Men det märks inte på arbetslösheten för ingenjörer. Och i byggsektorn, där vissa delar har det tufft, är förändringarna ändå små.
Lina Wennberg

Varslet kastade om tillvaron för fackordföranden

0
Hon hade laddat för årets löneförhandlingar. Men när Volvo Cars gick ut med ett varsel om neddragningar förändrades situationen helt för Lina Wennberg, ordförande för Akademikerklubben på Volvo Cars i Olofström.

Tänk på det här om du låter banken förvalta din pension

0
Höga boräntor gör att banker lockar med rabatt om du flyttar din tjänstepension till deras pensionsbolag. Men den rabatten kan bli en riktigt dyr affär på lång sikt.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.