Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivHan skrev svensk-arabisk teknikparlör

Han skrev svensk-arabisk teknikparlör

Basel Taleb, energiingenjör från Syrien, har skrivit en svensk-engelsk-arabisk teknikparlör. 

För två år sedan kom Basel Taleb till Sverige från Syrien. I år började han jobba som praktikant på Kraftringen, ett skånskt energibolag. Basel är energiingenjör och hade redan hunnit lära sig en hel del svenska, men fackorden var fortfarande svåra.

Basel Taleb
Basel Taleb. Foto: Kraftringen

Hur kom den här ordlistan till?
– När jag började praktiken fick jag problem med yrkesspråket. När kolleger förklarade olika processer, blev det svårt med många tekniska ord, sådana som jag inte hade lärt mig på SFI. Det är ju bara branschfolk som fattar sådana ord. Tredje veckan på praktiken jobbade jag på hållbarhetsavdelningen. Chefen där, Katarina Skalare, kom med idén att vi skulle göra en ordbok, och erbjöd mig att ta fram boken, som ett sommarjobb, och för att underlätta för nyanlända arabisktalande ingenjörer.

När skrev du själva boken?
– Det gjorde jag i somras.

Vad tyckte du om det?
– Det var roligt, och intressant för mig också att lära mig alla dessa ord på svenska. Alla ingenjörer behöver dessa ord om de ska jobba i energibranschen. Ingen kan jobba utan att fatta dessa ord. Jag är också glad att jag kan hjälpa andra nyanlända med det här.

Vilka reaktioner har du mött?
– Jag var med Kraftringen på en mässa. Där träffade vi många nyanlända ingenjörer som pratar arabiska o engelska, och som kanske kan litegrand svenska men är oroliga för att prata yrkessvenska. Jag hade ju samma upplevelse tidigare när jag sökte praktik. Jag behövde uttrycka min erfarenhet, men saknade många termer.

Hur är parlören uppbyggd?
– Den är indelad i olika ämnen. Distribution, hållbarhet och så vidare. Det finns flera ordlistor i varje ämne.

SVENSK-ARABISK PARLÖR

Parlören är egentligen svensk-engelsk-arabisk, just för att många nyanlända arabisktalande kan engelska och då lättare kan använda den.

Ladda ner parlören här.

Hur svårt är svenska för den som talar arabiska?
– Nja, för mig har det inte varit så svårt. Jag pratar redan engelska, och svenska påminner en del om engelska. Jag har också haft duktiga lärare.

Vilka ord i listan var svåra att översätta?
– Vissa ord var svåra. Jag hittade dem inte i något lexikon, så jag fick läsa om orden på både engelska och svenska, exempelvis stamnät och nätstation. Begreppen finns förstås även på arabiska, men det heter lite annorlunda.

Är parlören färdig nu?
– Ja, den kan laddas ner från webben.

Skulle inte fler branscher kunna ha nytta av sådana parlörer?
– Jo, Katarina Skalare har kontaktat fler företag och föreslagit att de gör fler parlörer. Katarina föreslagit andra energiföretag kan gå vidare med mer speciella ord.

Sture Henckel

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?