Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivPermitterad under pandemin – skrev en barnbok

Permitterad under pandemin – skrev en barnbok

”Att skriva en bok har många likheter med ingenjörsyrket”. Det konstaterar Hjalmar Staf som gick en skrivarkurs när han blev permitterad under pandemin. Nu är hans första bok publicerad.

Likt de flesta av sina kollegor på Sandvik Coromant i Sverige blev Hjalmar Staf permitterad under pandemins första år. Från början trivdes han med att få två extra dagar ledigt per vecka, men när sommaren gick mot höst började det klia i fingrarna.

– Under den här tiden fick man ju inte heller umgås med sina vänner så det kändes som om jag hade oceaner av tid. Jag har alltid gillat att skriva och fick därför idén att gå en kvällskurs i deckarskrivande, berättar han.

Likheter med ingenjörsjobbet

Tanken var att skrivandet skulle vara något helt annat än hans vanliga jobb på Sandvik Coromant. Där arbetar han som specialist inom R&D och ägnar dagarna åt pulverkompakteringsfrågor.

Men skrivandet visade sig ha många likheter med ingenjörsjobbet. Att konstruera en deckare handlar precis som ingenjörsyrket om problemlösning, att hantera komplexa sammanhang och kunna se saker ur flera perspektiv.

Redan när han lånade hem litteraturen till kursen var han ”hooked”.

– Att gestalta och skriva fram karaktärer, och sedan få till en dramaturgi var superroligt, och är inte alls olikt jobbet som ingenjör. Att få till en bra dramaturgi är lite som att lösa ett problem. Det kräver tålmodigt arbete, samtidigt som man måste vara osentimental och ”killa sina darlings”.

Blir en avkoppling

När permitteringen så småningom var över var Hjalmar Staf fast i sitt skrivande.

– Skrivandet ger mig något helt annat än det jag får på jobbet, det blir mer som en avkoppling. Det är också roligt att göra något utan tidspress och utan press på att det ska bli bra. På så sätt skiljer det sig från jobbet.

Han fortsatte därför med att läsa ytterligare kurser i kreativt skrivande på sin fritid även när han var tillbaka i fullt arbete igen. Tidigt fastnade han för idén att skriva för barn. Så småningom fick han även kontakt med ett förlag som ville publicera boken och i november var hans första bok Dumma, dumma hund verklighet, en bilderbok för barn mellan tre och sex år.

– Jag har bara fått positiva reaktioner. Många av mina kollegor blev överraskade, de visste inte att jag gillade att skriva. Många blev också inspirerade och önskade att de själva kunde göra något liknande, berättar Hjalmar Staf.

Dramaturgi som fångar läsaren

Boken börjar med att Ralf vaknar av att den nya familjemedlemmen hundvalpen Bella kissar på honom. Boken utvecklar sig till ett spännande äventyr som även tar upp sorgen som Ralf känner kring sin morfars bortgång.

Boken Dumma, dumma hund är utgiven på Idus förlag.

Hjalmar Staf berättar att han tillsammans med illustratören Ammi Thoresson velat skapa en upplevelse för både barnet och den vuxna läsaren. Utmaningen är att skriva ur barnets perspektiv med ett språk som är enkelt, men ändå varierande och att kombinera text med bild på ett bra sätt.

– Egentligen är skillnaden mellan en deckare och en barnbok inte så stor. I båda fallen måste man hitta en spännande dramaturgi som fångar läsaren, säger Hjalmar Staf och berättar att han redan är igång med arbetet med bok nummer två.

På vilket sätt tycker du att skrivandet har berikat dig i ditt vanliga jobb?

– Det jag tar med mig är väl främst glädjen i att skapa och lösa problem. Att inte ge upp, även om kollegor är tveksamma. Och att inte fastna för länge på en sak. Ibland är det bra att lämna problemet en stund. När man sedan kommer tillbaka och ser problemet från ett annat håll, ser man också helt nya lösningar.

Vilket är dina bästa råd till andra som går i tankarna på att skriva en bok?

– Börja! Lägg ribban lågt, sätt av en halvtimme per dag till att börja med, då blir det inte så stort första steg. Och en halvtimme varje dag blir ju faktiskt 182 timmar per år.

– Gå kurser och försök ha roligt. När du har kommit igång kan du snegla på att ta tjänstledigt för studier. Även om du bara är tjänstledigt 50 procent under ett halvår så kan det ge mycket ny energi till vanliga jobbet, tipsar han.

Anna Nyström

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Så höjer du en låg ingångslön

0
Fick du inte den ingångslön som du hade hoppats på? Nytt år och äntligen dags för ditt första lönesamtal. Sveriges Ingenjörer ger tips på hur du förbereder dig för att kunna lyfta en låg ingångslön.
Andreas Anderljung och Anna Othén Martinell

Vart tog dina kursare vägen? Här är svaret

0
Vad jobbar ingenjörer med efter studierna? Finns de inom typiska ingenjörsyrken eller jobbar de med något helt annat? Vi bad SCB ta fram vad ingenjörer som gick ut 2009/2010 jobbade med tio år senare. Här är svaret.

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

1
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

5
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

1
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Expertens tips inför löneförhandlingen: ”Var djärv och ta i”

0
Ett nytt jobb innebär även ett guldläge för en högre lön. Så här vässar du dig inför löneförhandlingen.