Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivFlexibilitet behövs för längre arbetsliv

Flexibilitet behövs för längre arbetsliv

Foto: Rawpixel/Thinkstock
Foto: Rawpixel/Thinkstock

Vi blir allt äldre och förväntas också jobba allt längre. Men många är inte beredda att arbeta efter 65. Att bara höja pensionsåldern räcker därför inte om fler ska jobba längre. Det behövs också en större flexibilitet, menade en panel som diskuterade frågan om vem som kommer att anställa framtidens 100-åringar.

Hur anställningsbara kommer framtidens 100-åringar att vara? var frågan som Lars Nyberg, professor i psykologi och neurovetenskap vid Umeå universitet, försökte besvara under måndagens seminarium inom ramen för ”Offentliga samtal” i Stockholm. Vi lever nämligen allt längre, på 150 år har vi nästan fördubblat vår livslängd, och förväntas också att jobba högre upp i åldrarna. Är det möjligt? Tittar vi på minnet sker en genomsnittlig försämring vid 60 års ålder, berättade Lars Nyberg. Men det finns också stora skillnader mellan individer, för när och hur minnet försämras. Vissa ligger kvar på samma höga nivå vad gäller det episodiska minnet (det som rör exempelvis att komma ihåg namn, vad det var man skulle köpa i affären eller var man har ställt bilen) vid 65 som 20 år tidigare. Det episodiska minnet har också visat sig blir lite bättre för varje generation.

Ungefär hälften av våra minnesförmågor och andra kognitiva förmågor förklaras av genetiska faktorer, berättade Lars Nyberg. Hälften förklara alltså av andra saker, som vad vi äter, hur mycket vi rör på oss och om vi har människor omkring oss. Sociala faktorer har visat sig vara en väldigt viktig, skyddande faktor.

Även om vår hjärna orkar jobba allt längre, kommer våra kroppar att göra det? Och vill vi ens jobba högre upp i åldrarna? Det pratade Gabriella Sjögren Lindquist, docent i nationalekonomi och verksam vid Inspektionen för socialförsäkringen, om. Drygt hälften av dagens 64-åringar försörjer sig huvudsakligen genom arbete, berättade hon.

– Det här är en ganska liten grupp om vi tänker oss att alla ska fortsätta arbeta. De senaste 10 åren har siffran ökat med 5 procentenheter, så det går framåt, fler och fler fortsätter att arbeta, men det går inte i den snabba takt som vi skulle vilja, sade hon.

Det finns en grupp som inte orkar arbeta längre och som får sjukpension, samt en allt större andel som går i förtidspension med hjälp av allmän pension och tjänstepension. Spridningen är alltså stor, berättade Gabriella Sjögren Lindquist.

Annat som kan försvåra ett längre arbetsliv är våra uppfattningar, som att vi är på toppen av våra karriärer långt innan 65. En undersökning från Kairos Future och Manpower där 8 000 personer i olika branscher svarade visade att genomsnittsålder för när vi anser att vi är på topp i karriären är 44 år. Dessutom har forskare i Uppsala och Kalmar genom att skicka 6 000 svar på platsannonser sett att det från 40 års ålder finns en klar åldersdiskriminering.

Det finns alltså flera utmaningar att arbeta med om fler ska jobba längre. Dels vår egen syn, på vår arbetskapacitet och karriär och fritid, dels arbetsgivarnas. Drygt 70 procent av svenskarna vill pensionera sig så tidigt som möjligt, för att få mer tid till fritid och familj bland annat. I flera år har frågan om att höja pensionsåldern diskuterats. Men den stora massan vill inte jobba vidare, sade Gabriella Sjögren Lindquist.

Riksdagsledamoten Barbro Westerholm (L), vill att det ska bli möjligt för människor att jobba högre upp i åldrarna, men de ska inte tvingas till det.

– Men det är så många som vill och kan fortsätta och vi har inte råd att inte dem kvar på arbetsmarknaden. Jag vill helst inte ha någon övre åldersgräns alls, men pensionsgruppen diskuterar 69 år, mitt parti 71, som ett första steg, berättade Barbro Westerholm.

Jan Andersson, styrelsemedlem i PRO, menar att man måste göra flera saker samtidigt om fler ska jobba längre. Det räcker inte att bara höja pensionsåldern. Det riskerar att öka klyftorna, tror han.

Carina Lindfeldt, avdelningschef på Svenskt Näringsliv, ser också ett behov att göra mer än att bara höja pensionsåldern om fler ska vilja jobba längre. Hon föreslog ekonomiska incitament, kanske i form av lägre skatt för äldre som arbetar, och mer flexibla lösningar som gör det möjligt för fler att arbeta längre utifrån sina egna villkor.

Ania Obminska

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

0
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.