Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenBrist på it-kompetens – men företagen satsar inte på utbildning

Brist på it-kompetens – men företagen satsar inte på utbildning

Många arbetsgivare talar om svårigheter att hitta rätt it-kompentens. Men företagens satsningar på att utbilda de anställda är blygsamma, visar en undersökning från analysföretaget IDC.

It-utbildning och träning utgör ungefär 2,4 procent av företagens totala it-kostnader, visar IDC:s mätning. Och trots att satsningarna på utbildning ökar mer än övriga kostnader så dröjer det till 2022 innan utbildning ens har ökat till 2,5 procent av de totala it-kostnaderna, visar Computer Sweden som rapporterar om IDC:s rapport.

– Vi borde sett en betydligt större ökning, särskilt som alla indikatorer i övrigt på marknaden pekar på kompetensbrist, särskilt inom it. Det är en generell brist, inte bara inom vissa nischade kompetensområden. It blir en allt större del av verksamhet och verksamhetsutveckling, vilket ytterligare spär på bristen, säger Martin Sundblad, analyschef på IDC, till Computer Sweden.

Han menar att om företagen tog tag i problemet, så skulle vi se en tydlig ökning i hur mycket arbetstid och hur mycket pengar som sätts av till utbildning.

– Inget av det har vi sett i statistiken så här långt.

Bristen har heller inte påverkat lönenivåerna – vilket hade varit naturligt. IDC säger till Computer Sweden att det finns en outtalad konsensus bland it-företagen att hålla tillbaka lönerna.

– Företagen har ett enormt tryck att hålla nere de operativa kostnaderna. Mätetalen som har gällt sedan nittiotalet har premierat kostnadskontroll och avkastning på sysselsatt kapital. Att släppa upp lönerna för att det finns en brist på kompetens har inget stöd hos ägare eller kapitalmarknad. Nu har vi sett en ökning för några få grupper, som säkerhetskonsulter och utvecklare inom spel och digitala media. Där vill ägarna framför allt ha tillväxt, i och med att många startups finns i den kategorin, säger Martin Sundblad till Computer Sweden.

Karin Thorsell

3 KOMMENTARER

  1. Så länge branschen fortfarande vägrar anställa nyutexaminerade och gröna så finns det ingen trovärdighet i pratet om brist.

  2. För min del tycker jag inte det är seriöst av företagen att påstå att det är brist på IT-ingenjörer om man inte är beredda att höja lönerna för att locka till sig personal. Det visar ju med all önskvärd tydlighet att det inte finns någon egentlig brist trots allt.

    För i de fall där det är verklig brist på personal inom ett område så är det mindre kostsamt att locka till sig personal genom att erbjuda högre löner, jämfört med att inte kunna få önskat arbete utfört då man inte kan rekrytera personalen man söker. Men något sådant ser vi uppenbart inte idag inom IT-branschen. Och vi har inte sett det de senaste ca 15 åren heller om man tittar på löneutvecklingen, som har varit bland den sämsta på hela arbetsmarknaden under denna period.

    Så att hävda att det råder brist på IT-ingenjörer utan att vilja betala högre löner är ungefär lika seriöst som att säga att det är brist på bensin som man kan köpa för 1 kr per liter.

    • Jag tror att dessa företag behöver göra en grundlig analys av varför personer med rätt kompetens inte söker sig till de tjänster som de annonserar ut och sedan anpassa sina verksamheter för att förändra detta.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

0
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

0
Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning släppte han allt för att delta i hjälparbetet.

Sök orsaker till stressen – sex faktorer att ha koll på

0
Oavsett vad som utlöser stress är effekterna desamma. De påverkar hur vi fungerar intellektuellt och därför behöver din chef hjälpa dig hitta orsakerna och åtgärda dem.

18 vanliga frågor på anställningsintervjun – så förbereder du dig

0
Varför söker du den här tjänsten? Det är den mest självklara frågan du kan förvänta dig på en anställningsintervju. Men det finns fler. Här är rekryterarens tips på hur du kan förbereda dig.
Veronica Wåtz

Hon projektleder anskaffningen av nästa generations ubåt

0
Projekt A26 ska utveckla och anskaffa två nya toppmoderna ubåtar till marinen. Projektledare är civilingenjören Veronica Wåtz på FMV. Här berättar hon om en vecka på jobbet.   

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.