Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenTopplistan – här är artiklarna som flest har läst

Topplistan – här är artiklarna som flest har läst

Dålig löneutveckling inom industrin, avdragsrätt för fackföreningsavgiften och rekordlåg arbetslöshet för ingenjörer. Här är topplistan över de mest lästa artiklarna på Ingenjören.se under första halvåret 2018.

1. Scanias ingenjörer får skambud trots rekordår

Scania är ett av flera industriföretag där akademikerna blev djupt besvikna över arbetsgivarens bud i löneförhandlingarna. Var fjärde akademiker på Scania säger att det låga löneläget har fått dem att söka nya jobb.

2. Nu börjar skatteavdraget på fackavgiften gälla

Den första juli återinfördes skatteavdraget för fackföreningsavgiften. Den här artikeln förklarar hur avdraget går till och hur mycket pengar det handlar om.

3. Rekordlåg arbetslöshet bland ingenjörer

I april noterades den lägsta arbetslösheten för medlemmarna i Sveriges Ingenjörer sedan åren före finanskrisen för tio år sedan. Men det finns skillnader mellan olika branscher. I artikeln ser du inom vilka inriktningar som efterfrågan är allra störst.

4. Byt jobb och höj din lön!

Att byta jobb är det bästa sättet att höja lönen visar Sveriges Ingenjörers lönestatistik. Läs hur mycket ingenjörer i olika sektorer och åldersgrupper har tjänat på sina jobbyten.

5. Löneförhandlingarna vid AB Volvo har avbrutits

Trots stora ekonomiska framgångar för AB Volvo låg arbetsgivarens bud inte en krona över avtalet. I januari fick akademikerna på företaget nog och ajounerade löneförhandlingarna.

6. Hjärnan är inte konstruerad för kontorslandskap

Forskningen visar entydigt att prestationsförmågan sjunker i kontorslandskap. Läs författaren Tomas Dahlströms råd till alla som har svårt att få något gjort på jobbet. Han menar att det är viktigt att förstå hur hjärnan fungerar.

7. Här finns alla svar du behöver om arbetsrätt

Ska man berätta på anställningsintervjun att man väntar barn? Det är en av många frågor som besvaras i den nya upplagan av boken Arbetsrättens begrepp A-Ö. Författarna Agneta Bern och Helene Sjöman är förbundsjurister på Sveriges Ingenjörer.

8. Tänk på det här innan du vobbar

Jobbar du ofta hemma med sjuka barn? Läs förbundsjuristen Ola Sundströms råd till alla vobbare. Hur ser reglerna ut och vad är viktigt att tänka på både för dig och ditt barn?

9. Knocka inte arbetsgivaren med cv:t – här är är ingenjörernas vanligaste missar

Sveriges Ingenjörer erbjuder medlemmarna cv-granskning. Ingenjören har tagit reda på vilka som är de vanligaste missarna många gör i sitt cv.

10. Det här missar ingenjörer på Linkedin

Linkedin används allt mer av arbetsgivare och rekryterare för att hitta kandidater till jobb. Sedan i januari erbjuder Sveriges Ingenjörer medlemmarna granskning av deras Linkedin-profil. Läs och lär av ingenjörernas vanligaste missar.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

0
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

0
Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning släppte han allt för att delta i hjälparbetet.

Sök orsaker till stressen – sex faktorer att ha koll på

0
Oavsett vad som utlöser stress är effekterna desamma. De påverkar hur vi fungerar intellektuellt och därför behöver din chef hjälpa dig hitta orsakerna och åtgärda dem.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.