Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenTopplistan – här är artiklarna som flest har läst

Topplistan – här är artiklarna som flest har läst

Dålig löneutveckling inom industrin, avdragsrätt för fackföreningsavgiften och rekordlåg arbetslöshet för ingenjörer. Här är topplistan över de mest lästa artiklarna på Ingenjören.se under första halvåret 2018.

1. Scanias ingenjörer får skambud trots rekordår

Scania är ett av flera industriföretag där akademikerna blev djupt besvikna över arbetsgivarens bud i löneförhandlingarna. Var fjärde akademiker på Scania säger att det låga löneläget har fått dem att söka nya jobb.

2. Nu börjar skatteavdraget på fackavgiften gälla

Den första juli återinfördes skatteavdraget för fackföreningsavgiften. Den här artikeln förklarar hur avdraget går till och hur mycket pengar det handlar om.

3. Rekordlåg arbetslöshet bland ingenjörer

I april noterades den lägsta arbetslösheten för medlemmarna i Sveriges Ingenjörer sedan åren före finanskrisen för tio år sedan. Men det finns skillnader mellan olika branscher. I artikeln ser du inom vilka inriktningar som efterfrågan är allra störst.

4. Byt jobb och höj din lön!

Att byta jobb är det bästa sättet att höja lönen visar Sveriges Ingenjörers lönestatistik. Läs hur mycket ingenjörer i olika sektorer och åldersgrupper har tjänat på sina jobbyten.

5. Löneförhandlingarna vid AB Volvo har avbrutits

Trots stora ekonomiska framgångar för AB Volvo låg arbetsgivarens bud inte en krona över avtalet. I januari fick akademikerna på företaget nog och ajounerade löneförhandlingarna.

6. Hjärnan är inte konstruerad för kontorslandskap

Forskningen visar entydigt att prestationsförmågan sjunker i kontorslandskap. Läs författaren Tomas Dahlströms råd till alla som har svårt att få något gjort på jobbet. Han menar att det är viktigt att förstå hur hjärnan fungerar.

7. Här finns alla svar du behöver om arbetsrätt

Ska man berätta på anställningsintervjun att man väntar barn? Det är en av många frågor som besvaras i den nya upplagan av boken Arbetsrättens begrepp A-Ö. Författarna Agneta Bern och Helene Sjöman är förbundsjurister på Sveriges Ingenjörer.

8. Tänk på det här innan du vobbar

Jobbar du ofta hemma med sjuka barn? Läs förbundsjuristen Ola Sundströms råd till alla vobbare. Hur ser reglerna ut och vad är viktigt att tänka på både för dig och ditt barn?

9. Knocka inte arbetsgivaren med cv:t – här är är ingenjörernas vanligaste missar

Sveriges Ingenjörer erbjuder medlemmarna cv-granskning. Ingenjören har tagit reda på vilka som är de vanligaste missarna många gör i sitt cv.

10. Det här missar ingenjörer på Linkedin

Linkedin används allt mer av arbetsgivare och rekryterare för att hitta kandidater till jobb. Sedan i januari erbjuder Sveriges Ingenjörer medlemmarna granskning av deras Linkedin-profil. Läs och lär av ingenjörernas vanligaste missar.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.