Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivArbetsmarknadSnabbare arbetstillstånd för utländska experter

Snabbare arbetstillstånd för utländska experter

Teknikföretagen är den första arbetsgivarorganisation som har blivit certifierad av Migrationsverket. Det innebär att kötiderna för att få arbetstillstånd i Sverige för tusentals utländska experter ska minska från dagens 9–18 månader till fyra veckor.  

I våras rapporterade media om flera fall av så kallad kompetensutvisning. Det handlade om anställda från länder utanför EU, många av dem indiska och pakistanska IT-experter, som utvisades på grund av fel som deras arbetsgivare hade gjort kring arbetsvillkoren.

Nu ska problemen minska och handläggningstiden för arbetstillstånden kortas genom att Migrationsverket har certifierat Teknikföretagen för att ansöka om arbetstillstånd på medlemsföretagens vägnar. Teknikföretagen ansvarar för att rätt handlingar skickas in till Migrationsverket inom tio dagar. Under den tiden har berörda fackförbund möjlighet att komma med invändningar dels om behovet av att anställa från länder utanför EU dels om lön och villkor.

Därefter ska Migrationsverket behandla ansökningarna med förtur. Handläggningstiden ska bli högst tio dagar vid en förstagångsansökan och högst 20 dagar vid en ansökan om förlängt tillstånd. Det innebär att kötiden minskas från dagen 9–18 månader till omkring fyra veckor.

Teknikföretagens fackliga motparter Sveriges Ingenjörer, Unionen och IF Metall är positiva till den nya modellen för att hantera arbetstillstånden.

– Vi behöver få hit arbetskraft, inte minst ingenjörer, men det är viktigt att de får löner och villkor som är i nivå med de som våra medlemmar har, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer.

Teknikföretagen som har knappt 4000 medlemmar, bland dem flera globala företag som Ericsson, ABB, Scania, Volvo och ÅF, bedömer att upp till 2 000 arbetstillstånd per år kan snabbas upp med certifieringen.

Karin Virgin

 

 

2 KOMMENTARER

  1. ”Vi behöver få hit arbetskraft, inte minst ingenjörer”

    Tidigare i sommras refererade ni SACO som konstaterade att det rådde balans på arbetsmarknaden för ingenjörer. Vilket är det som gäller egentligen?

    • Sacos prognos visar på balans mellan tillgång och efterfrågan på ingenjörer som yrkesgrupp de närmaste fem åren. Det betyder inte att förhållandet ser lika ut inom alla branscher och sektorer. Ingenjörer har många olika inriktningar och erfarenheter och vissa är hett eftertraktade medan andra upplever att konkurrensen om jobben är större. /Redaktionen.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

0
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.