Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenHelene skrev en deckare före frukost

Helene skrev en deckare före frukost

Många bär på drömmen att skriva en bok. Förbundsjuristen Helene Sjöman på Sveriges Ingenjörer började skriva en kvart om dagen och nu efter 2,5 år kan hon hålla sin debutroman i handen.

Helene Sjöman gillar deckare, framför allt ”trevliga deckare utan mord, blod och invecklade polisutredningar”. Miljön och karaktärerna i berättelserna och är också viktiga.

För fem år sedan började idén att skriva en egen deckare ta form och nu har kriminalromanen Östermalm-Rivieran tur och retur kommit ut. Huvudpersonen är arbetsrättsjuristen Pauline som arbetar på företaget Arbetsrättarna. Handlingen kretsar kring Pauline och hennes vänner och familj på Östermalm, några intensiva arbetsdagar med domstolsförhandlingar och en liten weekendresa till Nice. Och självklart sker ett mord.

Hur har berättelsen vuxit fram?
– De första åren skrev jag inte ett ord på datorn men jag hade alltid en liten blå anteckningsbok med mig där jag skrev upp idéer om karaktärer, händelser och möjliga mordplatser. På juldagen 2015 när jag vaknade före övriga familjen satte jag mig vid datorn och började skriva. Det var fantastiskt att känna hur texten bara flödade fram.

Hur har du fått tid att skriva när du jobbar heltid som förbundsjurist?
– Jag berättade om mitt projekt för en vän som skriver och hon gav mig tipset att skriva lite varje dag. Sedan dess har jag satt klockan en kvart tidigare varje vardagsmorgon och är inte längre trött när jag vaknar. Skrivandet har blivit en härlig vana.

Men har det inte varit svårt att slita sig?
– Ibland har det varit svårt när man har hamnat i ett flow alla dialoger har funnits färdiga i mitt huvud, men då har jag bara längtat mer efter nästa skrivtillfälle. Och på ledigheter har jag skrivit lite längre stunder.

Vad finns det för likheter mellan dig och Pauline, bokens huvudperson?
– Hon är precis som jag jurist inriktad på arbetsrätt och bor på Östermalm. Pauline dansar i Skansens folkdanslag och det har jag gjort sedan jag var barn. Det finns också en del personliga likheter men även olikheter.

Pauline är 30 år och lever ett hektiskt singelliv. Dejtade du lika många män när du var i den åldern?
– Nej, raka motsatsen faktiskt. I den åldern var jag redan gift, hade småbarn och pluggade på juristlinjen.

Varför valde du miljöerna Östermalm och Rivieran?
– På Östermalm har jag bott hela livet och till Rivieran kom jag första gången på språkresa när jag var 15 år. I dag har jag en pytteliten semesterbostad i Nice och älskar miljön med de vackra husen, trånga gränderna och folkvimlet.

Vad har du för tips till alla med författardrömmar?
– Skriv en kort stund varje dag och tänk inte så mycket på hur det blir. Bara skriv och skriv. Jag tycker att det är roligt och lustfyllt att skriva utan tvång och deadlines. Så tror jag att fler kan känna.

Blir det fler böcker?
– Det beror förstås på hur den här boken säljer. Jag skulle gärna skriva en fortsättning och jag har redan idéer om handlingen. Dessutom har jag kommit på en perfekt plats för ett nytt mord.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

0
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

0
Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning släppte han allt för att delta i hjälparbetet.

Sök orsaker till stressen – sex faktorer att ha koll på

0
Oavsett vad som utlöser stress är effekterna desamma. De påverkar hur vi fungerar intellektuellt och därför behöver din chef hjälpa dig hitta orsakerna och åtgärda dem.

18 vanliga frågor på anställningsintervjun – så förbereder du dig

0
Varför söker du den här tjänsten? Det är den mest självklara frågan du kan förvänta dig på en anställningsintervju. Men det finns fler. Här är rekryterarens tips på hur du kan förbereda dig.
Veronica Wåtz

Hon projektleder anskaffningen av nästa generations ubåt

0
Projekt A26 ska utveckla och anskaffa två nya toppmoderna ubåtar till marinen. Projektledare är civilingenjören Veronica Wåtz på FMV. Här berättar hon om en vecka på jobbet.   

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.