Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivTeodora i Chalmers Sacoråd vill se fler kvinnor jobba med kärnkraft

Teodora i Chalmers Sacoråd vill se fler kvinnor jobba med kärnkraft

Teodora Retegan, ingenjör inom kärnkemi, flyttade från Rumänien till Sverige för 15 år sedan. Sedan dess har hon jobbat hårt för ett erkännande av kvinnor inom kärnkraftsindustrin. Nu tar hon också plats i Sacorådet på Chalmers.

Att vara med i facket har alltid varit självklart för Teodora Retegan. Tvärtemot vad många kanske tror har fackförbunden i Rumänien en stark ställning. Så har det varit under lång tid och när de statliga monopolen löstes upp, företagen styckades och såldes under början av 90-talet, blev fackens roll ännu viktigare.

– Många förlorade sina jobb och arbetsförhållandena försämrades. Jag gick tidigt med i det fackförbund som organiserar kemister men kände jag att jag var för ung för att ta på mig ett fackligt uppdrag.

Istället för facket engagerade hon sig i frågan om kvinnor inom kärnkraftsindustrin.

– Många är kritiska och tycker att kvinnor inte borde jobba med kärnkraft. Det vänder jag mig starkt emot. En stor del av vår elförsörjning kommer från kärnkraft och det är självklart att branschen också behöver kvinnor.

2011 samlade Teodora över etthundra kvinnor inom kärnindustrin till ett seminarium för att bland annat prata om hur synen på kvinnor i den här branschen måste förändras.

På Chalmers har hon också engagerat sig i jämställdhetsfrågor men inte tagit på sig något fackligt uppdrag trots att hon varit medlem i Sveriges Ingenjörer länge. Inte förrän i början av året då hon fick frågan.

– Sedan i januari sitter jag med i Sacorådet på Chalmers, i mars gick jag den fackliga grundkursen som Sveriges Ingenjörer arrangerar och under året har jag lärt mig mycket.

Teodora kom från Rumänien till Sverige 2003 med ett stipendium från Kungliga Vetenskapsakademin och i december året efter fick hon erbjudandet att bli doktorand inom kärnkemi på Chalmers.

– Det var för intressant för att tacka nej till och jag har aldrig ångrat mig.

Efter sin doktorsexamen arbetade Teodora en tid på Ringhals och Chalmers industriteknik innan hon återvände till Chalmers där hon nu är docent i kärnkemi.

Hennes forskning handlar om bland annat om reaktorsäkerhet och återvinning av kärnavfall och metaller från exempelvis lågenergilampor. Hon har utvecklat en process där man tillvaratar kvicksilvret och även de sällsynta jordartsmetallerna.

Teodoras uppgift som facklig förtroendevald i Sacorådet på Chalmers är att företräda medlemmarna på institutionen för kemi. I uppdraget ingår bland annat att se till att de nyanställda får rätt ingångslöner och bra arbetsvillkor.

– Många som börjar arbeta på Chalmers kommer från andra länder och känner inte till löner och villkor för lärare och forskare i Sverige.

Hon har blivit förvånad över att så få känner till och förstår hur fackförbunden kan hjälpa och stötta på en arbetsplats.

– I USA och många länder i Europa trodde jag att facket hade en självklar roll men så är det inte och det har varit lärorikt för mig att förstå.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fyra ingenjörer: ”Vi startade företag direkt efter examen”

0
Finns det fördelar med att börja sin ingenjörskarriär som företagare? Ingenjören har intervjuat fyra unga ingenjörer som tog klivet direkt från studentlivet till egen startup.

Smit inte ut bakvägen – fast du helst inte vill bli avtackad

0
Vad gör du om du inte har trivts och en avtackningsfika med kollegor och chefen mest känns som ett plågsamt skådespel? Kan man man tacka nej till att bli avtackad?

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.