Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivStudie ska visa ohövligt beteende bland ingenjörer

Studie ska visa ohövligt beteende bland ingenjörer

Nu i dagarna skickas en enkät om ohövlighet i arbetslivet ut till 5 000 medlemmar i Sveriges Ingenjörer. Studien är ett samarbete mellan Lunds Universitet och Sveriges Ingenjörer och ska visa hur vardagliga, negativa beteenden påverkar ingenjörer.

Kollegor eller chefer som säger något i nedlåtande ton, att någon pratar men andra låter bli att lyssna eller att någon inte blir medbjuden när de andra går och fikar. Det är den här typen av beteenden som ska undersökas i studien med ingenjörerna.

– Det handlar om lågintensiva, vardagliga beteenden som de flesta kan ha stött på. De är vanliga men uppfattas som trista och över tid påverkar de trivseln och om man vill stanna, säger Kristoffer Holm vid institutionen för psykologi vid Lunds universitet.

Han berättar att tidigare forskning visar att ohövligt beteende kan ha betydande konsekvenser för hur man mår på jobbet och för fysisk och psykisk hälsa. Det kan också leda till att man undviker personer, vilket också påverkar hur man utför sitt arbete.

Det är bara ingenjörer med i den här studien. Hur kommer det sig?

– Vi tycker att ingenjörer är en intressant grupp, högutbildad och med stor spridning på arbetsmarknaden, i olika branschen och sektorer. Och vi har inte så mycket kunskap om ingenjörer.

Studien ska ge underlag för att se hur ohövligt beteende påverkar den organisatoriska och sociala arbetsmiljön, vilka faktorer som förstärker eller skyddar mot negativa effekter, om ohövlighet eskalerar och hur det påverkar individens välbefinnande.

– Det kommer att säga rätt mycket om ingenjörers arbetsmiljö och hur olika typer av beteenden hänger ihop.

Samarbetet med Sveriges Ingenjörer pågår under ett år och de slumpmässigt utvalda ingenjörerna svarar på en enkät nu i början som sedan upprepas efter ett halvår och igen efter ett år, för att det ska gå att se förändringar.

Enkäten ska gå snabbt att fylla i och frågorna handlar om hur ofta man själv utsatts för sju olika beteenden, och om man sett andra bli utsatta eller själv betett sig ohövligt mot andra.

Resultatet av studien kommer att presenteras under 2020.

Karin Thorsell

2 KOMMENTARER

  1. Kan bli intressant att se hur detta vinklas.
    Många duktiga ingenjörer är begåvade med talanger från autism-spektrat som hjälper dem fokusera på väsentligheter och lösa svåra problem. I kommunikation säger de exakt vad de menar och utesluter ingen information. Tyvärr gör det ofta att ”normala” personer, som saknar denna förmåga och hela tiden måste läsa in outtalade budskap i andras uttalanden, uppfattar raka och ärliga personer som ”ohövliga”.

    • Hej Olle, Tack för din kommentar. Vi ska absolut ta upp det här med forskarna när vi rapporterar om studien igen. Det här kan också vara ett bra ämne att ta upp i egna artiklar, att skriva om kommunikation med ingenjörer inom autism-spektrat för att öka förståelsen och kunskapen om det. Hälsningar Karin Thorsell/Redaktionen

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

0
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

0
Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning släppte han allt för att delta i hjälparbetet.

Sök orsaker till stressen – sex faktorer att ha koll på

0
Oavsett vad som utlöser stress är effekterna desamma. De påverkar hur vi fungerar intellektuellt och därför behöver din chef hjälpa dig hitta orsakerna och åtgärda dem.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.