Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetsliv”Skulle misstankarna stämma så är det klart att man blir besviken”

”Skulle misstankarna stämma så är det klart att man blir besviken”

Det stormar kring Swedbank med misstänkt penningtvätt, insiderbrott och svindleri. Bland akademikerna på banken – varav drygt 140 är ingenjörer – gror både oro och kampanda, menar Akademikerföreningens Henrik Joelsson.

– Vi är vid gott mod. Vi kämpar på och vill stå upp för banken. Det är emellanåt jobbigt, men alla är individer och reagerar olika i situationen, säger Henrik Joelsson som är ordförande för Akademikerföreningen på Swedbank.

Samtidigt säger han att händelserna så klart påverkar medarbetarna.

– Man blir illa berörd när företaget man jobbar på anklagas för att ha gjort saker på ett otillbörligt sätt. Men det är skillnad på att vara anklagad och att vara dömd, men oavsett så kan man må dåligt under tiden.

I dag är det många ingenjörer som jobbar i finanssektorn. Också på Swedbank där över 140 medlemmar i Sveriges Ingenjörer är anställda. Henrik Joelsson menar att det är ett paradigmskifte: En bank är i dag mer av ett IT-företag som tillhandahåller finansiella tjänster.

– Många av ingenjörerna på banken jobbar med IT, betallösningar och finansiella beräkningar. Den högre skolan av matematikkunskaper, modelleringsarbete och programmeringskunskaper är kompetenser som ständigt efterfrågas på flera olika håll i banken, säger han.

Henrik Joelsson lyfter fram att många på banken är värderingsstyrda och jobbar i företaget för att de tror på Swedbanks värderingar och känner igen sig själva i dem.

– Skulle misstankarna stämma att det är otillräcklig hantering av transaktioner så är det klart att man blir besviken. Och jag tror att man i så fall blir mer besviken då man förväntar sig att ett värderingstungt företag också lever upp till sina värderingar på alla nivåer.

En omständighet som försvårar för de anställda är att informationen inte är öppen.

– Det här är en regel- och lagstyrd bransch, vilket alla här respekterar, men vi är frustrerade över att vi inte vet mer. Saker är under utredning, men man önskar att externa granskningar kommer att bringa större klarhet i vad som har hänt. Att vi inte har tillräckligt med information skapar också osäkerhet vilket påverkar välbefinnandet.

Inte heller Akademikerföreningen har inte fått mer information. Henrik Joelsson har en ersättarplats i Swedbanks styrelse, men är bara med på mötena om de ordinarie arbetstagarrepresentanterna, som är från Finansförbundet, inte kan vara med – och så har det inte varit.

Däremot har Akademikerföreningen tätare möten med HR-avdelningen nu. Henrik Joelsson tycker att de för en bra dialog och att det finns en lyhördhet för de synpunkter som förs fram.

Vad hoppas du på nu?

– Att vi snart kommer att få en tydligare bild av vad som har hänt. Och att de särar på begreppen. Om något hände 2007 – då ska det bedömas utifrån hur lagarna var då. Mycket har hänt under de här åren. Och jag hoppas att det blir så smärtfritt som möjligt för allas skull.

Karin Thorsell

7 KOMMENTARER

  1. Frågan är hur avancerade upplägg på transaktionerna det verkligen är? Räcker det att hacka ihop ett script på en förmiddag som tuggar igenom alla överföringar och sorterar bort alla mer ett belopp mindre än några hundra euro som går till välkända mottagare och flaggar upp dem på tiotusentals euro till brevlådebanker i skatteparadis? I så fall har ju banken verkligen med avsikt underlåtigt att hantera problemet för att öka sin egen vinst – oavsett om det är brottsligt eller ej så är det omoraliskt, speciellt då ledningen påstår att man gjort allt man kunnat och att det är miljontals transaktioner att granska.

  2. Värderingar är bara ord på ett papper. Det som verkligen påverkar en är de som föregår med gott exempel.
    Så om ledningen på papper yttrycker en sorts värderingar men sedan lever efter helt andra själva så blir dessa värderingar bara floskler och inget värda. All annan information från ledningen kommer sedan att värderas efter samma värdetabell, dvs vara inget värda. Så om inte Swedebank frias totalt på alla punkter och det bevisas att de inte ens tangerat att vara på gränsen till att vara oärliga så kommer det att ta mycket lång tid att bygga upp ett förtroende hos personal och kunder för denna bank igen. Oavsett om det de gjort var lagligt när det skedde eller ej.

  3. I artikeln säger Henrik Joelsson bl.a. ”…det är skillnad på att vara anklagad och att vara dömd…”. Om Swedbank befinns skyldig är kommentarerna ovan relevanta, men i nuläget är de förhandsdömmande och därför både överflödiga och olämpliga.

  4. Frågan om de ”andra bankerna” är renare vad gäller storskalig penningtvätt från kriminella individer eller om de bara inte blivit avslöjade ännu?

  5. ”stå upp för banken”?!!

    Man vill alltså stå upp för penningtvätt och hjälpa klepokrater, diktatorer och den organiserade brottsligheten. Vad fint…

    Jag instämmer med föregående kommentar. Det är förvisso inte helt klarlagt exakt vad som hänt, men jag skulle säga upp mig på dagen om jag jobbade där.

  6. Jag skulle inte kunna jobba kvar på Swedbank. Att jobba för ett sådant företag går emot mina värderingar.

    Skulle tillräckligt många tänka och agera så kanske Swedbank skulle försvinna med lite gråtande aktieägare men, andra företag skulle i stället växa fram.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

0
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.