Blandade känslor bland anställda när Ringhals stänger

Ringhals 1 och 2 stänger, men behovet av ingenjörer med kompetens inom kärnkraft kommer trots det att vara stort även framöver. Foto: Vattenfall

Ringhals 2 stängde i december. Men arbetet med att avveckla reaktorn kommer att pågå i många år framöver. ”Jämfört med hur det kan vara i andra branscher när det blir tal om neddragningar så är det ju en väldigt långsam process, på gott och ont” säger Ola Jönsson, ordförande för Akademikerföreningen på Ringhals.

Klockan 08.56 den 30 december kopplades Ringhals 2 bort från elnätet.

– Vi känner vemod, men också mycket stolthet. Under mer än 40 år har anläggningen bidragit med totalt 215 TWh fossilfri el, vilket motsvarar hela Göteborgs elförbrukning under den tiden, säger Ola Jönsson, ordförande för Akademikerföreningen på Ringhals med cirka 250 medlemmar.

Ola Jönsson, ordförande för Akademikerföreningen på Ringhals.

Det är nu fem år sedan Vattenfall beslutade att Ringhals 1 och 2 skulle stängas ner. 2022 ska de båda blocken vara tömda på använt bränsle. Ett decennium senare ska de vara rivna och ersatta av en grusplan. Att under så lång tid leva med vetskapen om att verksamheten ska dras ned är speciellt, berättar Ola Jönsson.

– Jämfört med hur det kan vara i andra branscher när det blir tal om neddragningar så är det ju en väldigt långsam process, på gott och ont. Från stängningsbeslutet till att vi bara har två block kvar i drift är det en lång tid och vi ska  leva med och hantera den här förändringen.

100 per år har slutat

Beslutet att minska verksamheten från fyra reaktorer till två innebär förstås att det blir förändringar i personalstyrkan. För tio år sedan var man på Ringhals över 1 600 anställda omräknat i antal heltidsanställda. I dag är man cirka 1 250 och antalet ska ned till omkring 875 när omställningen är helt klar om ett par år. Minskningen beror delvis på att de är färdiga med en tung investeringsperiod för att förnya anläggningen, men även för att man varit försiktig med att rekrytera ersättare för dem som slutat.

Relativt stora pensionsavgångar och en viss påverkan av stängningsbeslutet för två block har inneburit att ungefär 100 personer om året har slutat de senaste åren.

– Arbetsgivaren har varit restriktiv med att anställa eftersom man vet att vi kommer att behöva bli ännu färre. Men det innebär att många ingenjörer har fått fler arbetsuppgifter när de måste täcka upp för dem som har slutat.

Ola Jönsson förklarar att det kan vara positivt och utvecklande men det finns en risk för att arbetsbelastningen blir hög och krävande. Ett sätt att hantera problemet är att hyra in konsulter och externa leverantörer, men i vissa fall är de komplexa kompetenskraven för höga för att det ska gå.

– Ringhals rekryterar när det behövs även nu under omställningen till tvåblocksdrift. Man måste tänka på kompetenssäkringen för att köra Ringhals 3 och 4 vidare också, förklarar Ola Jönsson.

Arbetet långt ifrån slut

Att den första reaktorn nu har stängt innebär dock inte att arbetet med den tar slut. Avvecklingen av en reaktor sker under en lång process. Reaktoreffekten har kontinuerligt sänkts under 2019 och när elproduktionen upphörde den 30 december innebar det att man gick in i så kallad avställningsdrift. Det innebär att det använda kärnbränslet kyls i särskilda bassänger inne på blocket. När strålningen minskat tillräckligt mycket transporteras bränslet till mellanlagring utanför Oskarshamn i avvaktan på att slutförvaret byggs. När bränslet är borta 2022 inleds själva nedmonteringen och rivningen.

Om Ringhals

Ringhals ligger på västkusten cirka sex mil söder om Göteborg i Varbergs kommun. I slutet av april 2015 fattade Ringhals huvudägare Vattenfall ett inriktningsbeslut om en förtida stängning av Ringhals 1 och 2. De båda andra reaktorerna 3 och 4 kommer fortsätta vara i drift.

Ringhals 2 togs i kommersiell drift 1975 och har under sina 44 år försörjt Sverige med 215 TWh fossilfri kärnkraftsel.

Totalt hade Ringhals en produktionskapacitet på cirka 28 TWh per år, innan stängningen av Ringhals 2.

Det formella ansvaret för hela avvecklingen ligger kvar på Ringhals, men ett systerbolag inom Vattenfall kommer att få uppdraget att genomföra allt arbete.

– Det är med blandade känslor vi stänger ned reaktorerna. Jag vet att många kollegor med mig har lite svårt att förstå de logiska argumenten för att stänga nästa block, Ringhals 1, som moderniserats och fått kraftigt uppgraderade säkerhetssystem. Men, vi har att förhålla oss till ett fattat beslut.

Säkerheten kommer först

Ola Jönsson förklarar att personalens yrkesstolthet och solidaritet med Ringhals kärnkraftverk är imponerande, även hos alla de hundratals inhyrda konsulter, hantverkare och servicepersonal som arbetar där dagligen. Det viktigaste just nu är att bibehålla hög säkerhet under omställningen. Oavsett vad man tycker om stängningen så är det självklart för alla att säkerheten kommer först.

– Kompetent personal som trivs på jobbet är en förutsättning för god säkerhetskultur. Från fackets sida för vi en ständig dialog med arbetsgivaren kring hur Ringhals kan fortsätta vara en attraktiv arbetsplats även nu då ägarnas kostnadsfokus och omställningen till tvåblocksdrift präglar verksamheten, säger Ola Jönsson.

Själv arbetar Ola Jönsson med licensiering och säkerhetsanalyser på Teknikavdelningen. Han har nu varit ordförande i Akademikerföreningen i fyra år och känner ett ansvar för att stanna kvar på den posten under hela omställningsperioden. Han vill inte tappa kontakten med ”det vanliga jobbet” utan försöker dela sin tid 50/50, men ofta är det svårt att rymma det fackliga arbetet på halvtid. En kompetent styrelse i föreningen, bra samverkan med övriga fackklubbar och stöd från Sveriges Ingenjörer gör att det fungerar.

Hjälp att byta jobb

Just nu är arbetsgivaren inne i en fas där de försöker identifiera vilka som kan behöva hjälp med att byta arbetsuppgifter. Dessa kan då erbjudas frivilliga initiala åtgärder, vilket innebär att arbetsgivaren kan hjälpa dem att hitta nya arbetsuppgifter där det finns behov på Ringhals eller på andra arbetsplatser inom Vattenfall, men även hjälp med att hitta nytt jobb externt.

Hittills tycker Ola Jönsson att de haft en bra dialog med arbetsgivaren, men bävar för den dagen då det kan bli aktuellt med övertalighetsförhandlingar.

– Vi vet att den dagen mycket väl kan komma, men vi vet egentligen ingenting om vad den kommer att innebära. Vi vet att några kommer att gå i pension, vissa kommer att få hjälp via frivilliga initiala åtgärder och vissa kommer själva att söka sig nytt jobb. Men hur många är vi 2022 jämfört med måltalet och vad är arbetsgivaren beredd att göra för att undvika eventuella uppsägningar? Vi kan bara förbereda oss och vänta och se.

Fortsatt stort behov av ingenjörer

Ringhals 2 har alltså redan stängt och Ringhals 1 ska enligt beslutet 2015 stängas vid årsskiftet 2020/2021. Men trots det har det på senare tid förts politiska diskussioner om fortsatt och den 22 januari fattade riksdagen efter en jämn omröstning beslut om att fortsätta avvecklingsplanerna. Ola Jönsson vill inte kommentera de partipolitiska diskussionerna, men inser givetvis att det finns en politisk dimension på stängningsbeslutet.

– Självklart sympatiserar man med åsikten att stabil och fossilfri baskraft från kärnkraftsreaktorer behövs och är bra för Sverige, men att föra fram det nu och inte 2015 känns inte särskilt seriöst.

Samtidigt konstaterar han att de båda reaktorerna Ringhals 3 och 4 kommer att vara i fortsatt drift i minst 25 år till. Behovet av ingenjörer med kompetens inom kärnkraft kommer därför att vara stort även framöver.

– Ringhals är en bra arbetsplats där många trivs och känner stolthet för sitt jobb. Det finns många olika typer av jobb och arbetsuppgifter på Ringhals och det finns goda framtidsutsikter för den som vill utvecklas. Personligen hoppas jag kunna stanna här tills den dagen jag går i pension, säger Ola Jönsson.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Ingenjörer rapporterar inte all sin tid

Ingenjörer rapporterar inte all sin tid

Övertid som göms undan i flextiden och övertidsavlösta som inte har koll på hur mycket de jobbar. Det blir många timmar som arbetsgivaren inte ser. ”Våra medlemmar är ibland för lojala” säger en förtroendevald som Ingenjören pratat med.
Fler artiklar