Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivIngenjörer behöver bättre kompetens i arbetsmiljö

Ingenjörer behöver bättre kompetens i arbetsmiljö

Det är över 25 år sedan obligatoriska kurser i arbetsmiljö togs bort från ingenjörsutbildningarna. Jörgen Eklund, professor emeritus på KTH, ser att det har påverkat arbetslivet.
–Det är oroande att chefer på grund av okunskap ibland tar fel beslut, säger han.

Sveriges Ingenjörer grundade för 16 år sedan Levipriset för att uppmuntra utbildning om arbetsmiljö inom ingenjörsutbildningarna i Sverige.

Nominera till Levipriset

Nu vill Sveriges Ingenjörer ha nomineringar till årets Levipris. Nominera här fram till den 31 mars.

Levipriset instiftades 2004 och är uppkallat efter den svenska stressforskningens fader, professor emeritus Lennart Levi. Priset ska stimulera och utveckla utbildning om arbetsmiljö vid tekniska högskolor och universitet.

Jörgen Eklund, en av ledamöterna i priskommittén, tycker att det är oroande att färre ingenjörer får kunskap i arbetsmiljö.

Varför behöver ingenjörer kunna arbetsmiljö?

– Det finns många skäl till det. Dels för att ingenjörer konstruerar och utformar produkter som måste fungera bra och inte skapa en dålig miljö på jobbet eller hemma. Inom industrin utformar ingenjörer produktionssystem och där är det viktigt att kunna se och förstå hur arbetsmiljön påverkar kvalitet och produktivitet. Ingenjörer blir ofta chefer, så småningom på allt högre befattningar. Alla chefer har ansvar för arbetsmiljön och i en ledningsgrupp eller som vd är kunskap om arbetsmiljö viktig för att göra rätt prioriteringar för hela företaget.

Finns det obligatoriska kurser i arbetsmiljö för blivande ingenjörer?

– Nej, det är över 25 år sedan som arbetsmiljö var ett obligatoriskt inslag i ingenjörsutbildningarna. Vissa delar kan ingå i dag men det varierar mellan inriktningarna.

Innebär det att unga ingenjörer har sämre kunskaper om arbetsmiljö idag än för 25 år sedan?

Jörgen Eklund, ledamot i kommitén för Levipriset

– Ja tyvärr är det generellt så men det finns fortfarande bra möjligheter att specialisera sig på masternivå om man vill. Generellt får en mindre andel djup kunskap medan de flesta får väldigt lite. Både jag själv och mina kolleger på KTH har sett vad det leder till.

Och vad är det?
– Det är oroande att fler chefer på grund av okunskap fattar beslut som försämrar arbetsmiljön. Tidigare, när ingenjörer läste arbetsmiljö, hade de som chefer en större förståelse för arbetsmiljön. Cheferna hade baskompetens och förstod när de behövde ta hjälp av experter.

Finns det möjligheter att arbetsmiljö återinförs som en obligatorisk kurs?

– Nej, det tror jag inte men det finns andra trender som är positiva. Ett begrepp som går starkt fram är hållbarhet ur flera perspektiv: ekologiskt, ekonomiskt och socialt. Hållbara arbeten är viktiga för att vi ska klara ett helt arbetsliv och här är arbetsmiljön i fokus.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Så höjer du en låg ingångslön

0
Fick du inte den ingångslön som du hade hoppats på? Nytt år och äntligen dags för ditt första lönesamtal. Sveriges Ingenjörer ger tips på hur du förbereder dig för att kunna lyfta en låg ingångslön.
Andreas Anderljung och Anna Othén Martinell

Vart tog dina kursare vägen? Här är svaret

0
Vad jobbar ingenjörer med efter studierna? Finns de inom typiska ingenjörsyrken eller jobbar de med något helt annat? Vi bad SCB ta fram vad ingenjörer som gick ut 2009/2010 jobbade med tio år senare. Här är svaret.

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

1
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

5
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

1
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Expertens tips inför löneförhandlingen: ”Var djärv och ta i”

0
Ett nytt jobb innebär även ett guldläge för en högre lön. Så här vässar du dig inför löneförhandlingen.