Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivIngenjörer behöver bättre kompetens i arbetsmiljö

Ingenjörer behöver bättre kompetens i arbetsmiljö

Det är över 25 år sedan obligatoriska kurser i arbetsmiljö togs bort från ingenjörsutbildningarna. Jörgen Eklund, professor emeritus på KTH, ser att det har påverkat arbetslivet.
–Det är oroande att chefer på grund av okunskap ibland tar fel beslut, säger han.

Sveriges Ingenjörer grundade för 16 år sedan Levipriset för att uppmuntra utbildning om arbetsmiljö inom ingenjörsutbildningarna i Sverige.

Nominera till Levipriset

Nu vill Sveriges Ingenjörer ha nomineringar till årets Levipris. Nominera här fram till den 31 mars.

Levipriset instiftades 2004 och är uppkallat efter den svenska stressforskningens fader, professor emeritus Lennart Levi. Priset ska stimulera och utveckla utbildning om arbetsmiljö vid tekniska högskolor och universitet.

Jörgen Eklund, en av ledamöterna i priskommittén, tycker att det är oroande att färre ingenjörer får kunskap i arbetsmiljö.

Varför behöver ingenjörer kunna arbetsmiljö?

– Det finns många skäl till det. Dels för att ingenjörer konstruerar och utformar produkter som måste fungera bra och inte skapa en dålig miljö på jobbet eller hemma. Inom industrin utformar ingenjörer produktionssystem och där är det viktigt att kunna se och förstå hur arbetsmiljön påverkar kvalitet och produktivitet. Ingenjörer blir ofta chefer, så småningom på allt högre befattningar. Alla chefer har ansvar för arbetsmiljön och i en ledningsgrupp eller som vd är kunskap om arbetsmiljö viktig för att göra rätt prioriteringar för hela företaget.

Finns det obligatoriska kurser i arbetsmiljö för blivande ingenjörer?

– Nej, det är över 25 år sedan som arbetsmiljö var ett obligatoriskt inslag i ingenjörsutbildningarna. Vissa delar kan ingå i dag men det varierar mellan inriktningarna.

Innebär det att unga ingenjörer har sämre kunskaper om arbetsmiljö idag än för 25 år sedan?

Jörgen Eklund, ledamot i kommitén för Levipriset

– Ja tyvärr är det generellt så men det finns fortfarande bra möjligheter att specialisera sig på masternivå om man vill. Generellt får en mindre andel djup kunskap medan de flesta får väldigt lite. Både jag själv och mina kolleger på KTH har sett vad det leder till.

Och vad är det?
– Det är oroande att fler chefer på grund av okunskap fattar beslut som försämrar arbetsmiljön. Tidigare, när ingenjörer läste arbetsmiljö, hade de som chefer en större förståelse för arbetsmiljön. Cheferna hade baskompetens och förstod när de behövde ta hjälp av experter.

Finns det möjligheter att arbetsmiljö återinförs som en obligatorisk kurs?

– Nej, det tror jag inte men det finns andra trender som är positiva. Ett begrepp som går starkt fram är hållbarhet ur flera perspektiv: ekologiskt, ekonomiskt och socialt. Hållbara arbeten är viktiga för att vi ska klara ett helt arbetsliv och här är arbetsmiljön i fokus.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Smit inte ut bakvägen – fast du helst inte vill bli avtackad

0
Vad gör du om du inte har trivts och en avtackningsfika med kollegor och chefen mest känns som ett plågsamt skådespel? Kan man man tacka nej till att bli avtackad?

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.