Ingenjörer behöver bättre kompetens i arbetsmiljö

Chefer behöver kunskap om både fysisk och psykosocial arbetsmiljö. Obligatoriska kurser i arbetsmiljö försvann från ingenjörsutbildningarna för över 25 år sedan. Foto: Gettyimages.

Det är över 25 år sedan obligatoriska kurser i arbetsmiljö togs bort från ingenjörsutbildningarna. Jörgen Eklund, professor emeritus på KTH, ser att det har påverkat arbetslivet.
–Det är oroande att chefer på grund av okunskap ibland tar fel beslut, säger han.

Sveriges Ingenjörer grundade för 16 år sedan Levipriset för att uppmuntra utbildning om arbetsmiljö inom ingenjörsutbildningarna i Sverige.

Nominera till Levipriset

Nu vill Sveriges Ingenjörer ha nomineringar till årets Levipris. Nominera här fram till den 31 mars.

Levipriset instiftades 2004 och är uppkallat efter den svenska stressforskningens fader, professor emeritus Lennart Levi. Priset ska stimulera och utveckla utbildning om arbetsmiljö vid tekniska högskolor och universitet.

Jörgen Eklund, en av ledamöterna i priskommittén, tycker att det är oroande att färre ingenjörer får kunskap i arbetsmiljö.

Varför behöver ingenjörer kunna arbetsmiljö?

– Det finns många skäl till det. Dels för att ingenjörer konstruerar och utformar produkter som måste fungera bra och inte skapa en dålig miljö på jobbet eller hemma. Inom industrin utformar ingenjörer produktionssystem och där är det viktigt att kunna se och förstå hur arbetsmiljön påverkar kvalitet och produktivitet. Ingenjörer blir ofta chefer, så småningom på allt högre befattningar. Alla chefer har ansvar för arbetsmiljön och i en ledningsgrupp eller som vd är kunskap om arbetsmiljö viktig för att göra rätt prioriteringar för hela företaget.

Finns det obligatoriska kurser i arbetsmiljö för blivande ingenjörer?

– Nej, det är över 25 år sedan som arbetsmiljö var ett obligatoriskt inslag i ingenjörsutbildningarna. Vissa delar kan ingå i dag men det varierar mellan inriktningarna.

Innebär det att unga ingenjörer har sämre kunskaper om arbetsmiljö idag än för 25 år sedan?

Jörgen Eklund, ledamot i kommitén för Levipriset

– Ja tyvärr är det generellt så men det finns fortfarande bra möjligheter att specialisera sig på masternivå om man vill. Generellt får en mindre andel djup kunskap medan de flesta får väldigt lite. Både jag själv och mina kolleger på KTH har sett vad det leder till.

Och vad är det?
– Det är oroande att fler chefer på grund av okunskap fattar beslut som försämrar arbetsmiljön. Tidigare, när ingenjörer läste arbetsmiljö, hade de som chefer en större förståelse för arbetsmiljön. Cheferna hade baskompetens och förstod när de behövde ta hjälp av experter.

Finns det möjligheter att arbetsmiljö återinförs som en obligatorisk kurs?

– Nej, det tror jag inte men det finns andra trender som är positiva. Ett begrepp som går starkt fram är hållbarhet ur flera perspektiv: ekologiskt, ekonomiskt och socialt. Hållbara arbeten är viktiga för att vi ska klara ett helt arbetsliv och här är arbetsmiljön i fokus.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar