Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivIngenjören som matchar på ren och skär kompetens 

Ingenjören som matchar på ren och skär kompetens 

Yasmine Berns är ingenjören som tyckte att det var onödigt krångligt att hitta personal och att processen borde digitaliseras. Nu har hon skapat en app där ai  och machine learning matchar arbetsgivare och jobbsökare utifrån objektiva kriterier. “Tekniken i appen går på ren och skär kompetens”, säger hon 

Yasmine Berns gick Väg och vatten på KTH och jobbade sedan på NCC, Luftfartsverket,  Sweco och Aga Gas/Linde. På de olika jobben märkte hon att det saknades en bra länk mellan företag som sökte folk och dem som ville få nytt jobb.   

– Man kan gå via en rekryteringsbyrå, men man får en snäv grupp kandidater och kanske samma förslag om och om igen.  

Också från konsultmäklare kände hon att tillvägagångssättet var väldigt manuellt och tänkte “Skulle det här inte gå att digitalisera?”. 

– Dejtingappar fanns ju redan. Jag såg en möjlighet att nå ut till fler och att få med mer data.  

Alla inte duktiga på att marknadsföra sig

Yasmine Berns tänkte också på dem som har svårt att få jobb – som gamla KTH-studenter som kom tillbaka när det var arbetsmarknadsdagar för att de fortfarande inte kommit in på arbetsmarknaden, eller personer som saknar kontakter för att de nyligen kommit till Sverige eller av andra anledningar. 

I dag ska man vara duktig på att marknadsföra sig och profilera sig, men alla är inte det. Men man kan ändå vara en duktig ingenjör, säger hon 

Genom att använda ai tar man bort subjektiva bedömningar i urvalsprocessen, som kan  göra att man väljer bort personer på diffusa grunder, menar Yasmine Berns  

– Våran app, Jobz, går på ren och skär kompetens, behov och tillgång. Det är ingen person som säger “jag gillar inte den bilden”, det är ingen mänsklig handpåläggning, utan man får ett urval av kandidater utifrån vad man har sökt.  

Matar in hårda och mjuka faktorer

När arbetsgivare söker personer matar de in hårda och mjuka faktorer, sina behov och krav. Det gör att man aldrig matchas med någon som inte uppfyller “skakraven”.  

På samma sätt fyller den som söker jobb både i vad den har för erfarenhet och drömmer.  

Både arbetsgivare och arbetssökande fyller också i vilket löneintervall man tänkt sig. Det är inget som visas men det är en del av matchningen.  

– Det är kostsamt för arbetsgivare om man kallar personer till intervju och det sedan visar sig att man förväntar sig en annan nivå på lönen eller anställningsform.    

Det går inte att söka efter jobb i Jobz, utan arbetsgivare och sökande kan bara få kontakt om de matchas mot varandra och båda sedan också klickar i att matchningen känns  intressant.  

Så vad händer om man inte får några matchningar, kan man veta vad det är man fyllt i som gör att man inte väljs ut  

– Nej, det kan man inte veta. Men vi planerar att ha coachning för att hjälpa till med hur man kan polera profilen för att få rätt träffar och så många man vill ha. Det är också personer som ringer och säger “Jag vet att ni har Ikea-jobb, varför får jag inte matchningar med dem?”. Då hjälper vi till, för vi vill ju få nöjda användare.  

Finns det andra som också matchar jobb och jobbsökande med hjälp av ai?   

– Exakt det vi gör finns inte. Det finns varianter, enklare tjänster där man kan söka själv, till exempel på bransch och stad, eller företag där man söker anonymt men där det ändå görs manuellt.  

Det har lyfts fram risker med att bygga in fördomar i ai, så att alla inte matchas på lika villkor. Finns det sådana risker i Jobz  

 Den risk vi ser är att någon som har fördomar får förslag på personer den har fördomar emot. Den personen kommer inte att välja de personerna och det är svårt för oss att ändra på. Däremot kanske ett företag tänker “vi ska ha en 25-årig Johan”. Får de sedan förslag på kvinnor för att de är kompetenta så kanske det går upp något för dem. Får de till exempel fem kvinnor och en man så blir chansen att de väljer en kvinna större än med en traditionell ansökan.  

Karin Thorsell

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

1
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.