Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenIngenjören som matchar på ren och skär kompetens 

Ingenjören som matchar på ren och skär kompetens 

Yasmine Berns är ingenjören som tyckte att det var onödigt krångligt att hitta personal och att processen borde digitaliseras. Nu har hon skapat en app där ai  och machine learning matchar arbetsgivare och jobbsökare utifrån objektiva kriterier. “Tekniken i appen går på ren och skär kompetens”, säger hon 

Yasmine Berns gick Väg och vatten på KTH och jobbade sedan på NCC, Luftfartsverket,  Sweco och Aga Gas/Linde. På de olika jobben märkte hon att det saknades en bra länk mellan företag som sökte folk och dem som ville få nytt jobb.   

– Man kan gå via en rekryteringsbyrå, men man får en snäv grupp kandidater och kanske samma förslag om och om igen.  

Också från konsultmäklare kände hon att tillvägagångssättet var väldigt manuellt och tänkte “Skulle det här inte gå att digitalisera?”. 

– Dejtingappar fanns ju redan. Jag såg en möjlighet att nå ut till fler och att få med mer data.  

Alla inte duktiga på att marknadsföra sig

Yasmine Berns tänkte också på dem som har svårt att få jobb – som gamla KTH-studenter som kom tillbaka när det var arbetsmarknadsdagar för att de fortfarande inte kommit in på arbetsmarknaden, eller personer som saknar kontakter för att de nyligen kommit till Sverige eller av andra anledningar. 

I dag ska man vara duktig på att marknadsföra sig och profilera sig, men alla är inte det. Men man kan ändå vara en duktig ingenjör, säger hon 

Genom att använda ai tar man bort subjektiva bedömningar i urvalsprocessen, som kan  göra att man väljer bort personer på diffusa grunder, menar Yasmine Berns  

– Våran app, Jobz, går på ren och skär kompetens, behov och tillgång. Det är ingen person som säger “jag gillar inte den bilden”, det är ingen mänsklig handpåläggning, utan man får ett urval av kandidater utifrån vad man har sökt.  

Matar in hårda och mjuka faktorer

När arbetsgivare söker personer matar de in hårda och mjuka faktorer, sina behov och krav. Det gör att man aldrig matchas med någon som inte uppfyller “skakraven”.  

På samma sätt fyller den som söker jobb både i vad den har för erfarenhet och drömmer.  

Både arbetsgivare och arbetssökande fyller också i vilket löneintervall man tänkt sig. Det är inget som visas men det är en del av matchningen.  

– Det är kostsamt för arbetsgivare om man kallar personer till intervju och det sedan visar sig att man förväntar sig en annan nivå på lönen eller anställningsform.    

Det går inte att söka efter jobb i Jobz, utan arbetsgivare och sökande kan bara få kontakt om de matchas mot varandra och båda sedan också klickar i att matchningen känns  intressant.  

Så vad händer om man inte får några matchningar, kan man veta vad det är man fyllt i som gör att man inte väljs ut  

– Nej, det kan man inte veta. Men vi planerar att ha coachning för att hjälpa till med hur man kan polera profilen för att få rätt träffar och så många man vill ha. Det är också personer som ringer och säger “Jag vet att ni har Ikea-jobb, varför får jag inte matchningar med dem?”. Då hjälper vi till, för vi vill ju få nöjda användare.  

Finns det andra som också matchar jobb och jobbsökande med hjälp av ai?   

– Exakt det vi gör finns inte. Det finns varianter, enklare tjänster där man kan söka själv, till exempel på bransch och stad, eller företag där man söker anonymt men där det ändå görs manuellt.  

Det har lyfts fram risker med att bygga in fördomar i ai, så att alla inte matchas på lika villkor. Finns det sådana risker i Jobz  

 Den risk vi ser är att någon som har fördomar får förslag på personer den har fördomar emot. Den personen kommer inte att välja de personerna och det är svårt för oss att ändra på. Däremot kanske ett företag tänker “vi ska ha en 25-årig Johan”. Får de sedan förslag på kvinnor för att de är kompetenta så kanske det går upp något för dem. Får de till exempel fem kvinnor och en man så blir chansen att de väljer en kvinna större än med en traditionell ansökan.  

Karin Thorsell

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.
Elias Bernmalm, Carolina Gómez Lagerlöf och David Lindgren

Viktiga framtidsfrågor på årets Ingenjörsfullmäktige

0
Vilka samhällsförändringar kan komma att påverka arbetsmarknaden – och Sveriges Ingenjörer – i framtiden? På årets Ingenjörsfullmäktige ägnades en workshop åt framtidsspaning.

Måste man vara med på sociala aktiviteter på jobbet?

8
Bowlingkväll, fredagsquiz eller after work med jobbet. Hur gör man om man bara vill utföra sitt arbete och inte har lust att socialisera med kollegorna efter jobbet?   

Verktyg i kampen mot Alzheimers vinner Lilla Polhemspriset

0
I sitt examensarbete har Jonathan Södergren utforskat nya sätt att använda bananflugor i kampen mot Alzheimers. För det har han nu tilldelats Lilla Polhemspriset 2023. 
Martin Bretz

”Svartnade när jag dök, vaknade med huvudet ner i vattnet”

0
Ett dyk från en bastuflotte gjorde Martin Bretz förlamad. Trots det kunde han plugga till civilingenjör och jobbar nu heltid.

Mattias på FMV hjälper polisen som fjällräddare

0
Vissa dagar lämnar Mattias Söderin med kort varsel jobbet som systemingenjör på FMV för att hjälpa polisen med fjällräddning vid branta stup och klippor.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.