Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivDärför behövs ingenjörer i det fackliga arbetet

Därför behövs ingenjörer i det fackliga arbetet

Ingenjörens problemlösande perspektiv behövs i det fackliga arbetet. Att engagera sig fackligt är också utvecklande på ett personligt plan. ”Det är en häftig resa att göra” säger Jörgen Lundqvist, ombudsman på Sveriges Ingenjörer.

Jämfört med den privata sektorn är det relativt få medlemmar i Sveriges Ingenjörer som går ihop och bildar lokalfackliga föreningar inom offentlig sektor. Ofta är det andra fackförbund som är starka och driver de anställdas frågor, medan ingenjörerna väljer att stå lite vid sidan av.

Det är synd, tycker Jörgen Lundqvist som är ombudsman på Sveriges Ingenjörer.

– Medlemmarna har bäst kunskap om verksamheten, de är experterna på sin profession och vet hur arbetet fungerar. Därför är det väldigt viktigt att ha en lokal förankring, så att de kan vara med i processen och delta i de forum där besluten fattas, säger han.

Roligt och utvecklande

Genom att ha en facklig representation har man framförallt större möjligheter att påverka, innan beslut fattas. Du får koll på kommande förändringar, kan lyfta saker som behöver förbättras och får dessutom en annan ingång till arbetsgivaren som gör att du får bättre insyn i verksamheten.

– Men framför allt är det roligt. Att engagera sig fackligt är också utvecklande på ett personligt plan. Det är en häftig resa att göra, konstaterar han.

Som ingenjör har man dessutom mycket att bidra med även i det fackliga arbetet, menar han. Ingenjörens styrkor – konstruktiv, problemlösande och med ett tydligt processtänkande – är egenskaper som en fackligt förtroendevald har stor nytta av.

– Jag tycker att fler ingenjörer borde engagera sig i det fackliga arbetet, betonar han.

Spring inte på alla bollar

Varför är det då så många som tvekar, speciellt inom offentlig sektor? Jörgen Lundqvist tror att det kan vara en rädsla för att fackligt arbete kräver både mycket tid och kunskap. Kanske är man också rädd för att man måste kunna alla lagar och regler.

Så gjorde ingenjörerna i Gnesta

 

“Kommunen behöver en part att bolla med”

Men det fackliga arbetet handlar framförallt om att genom samtal och dialog med arbetsgivaren hitta vägar för att nå de gemensamma målen på ett effektivt sätt. Det handlar om att bygga verksamheten tillsammans och vara en attraktiv arbetsplats där medarbetare trivs och får utvecklas. Lagar och regler är steg två, konstaterar Jörgen Lundqvist.

– Och du behöver inte springa på alla bollar, ni väljer själv vilken ambitionsnivå ni vill ha och det finns alltid bra stöd att få från facket centralt, säger han.

Låt arbetsgivaren framföra dåliga nyheter

Ett bekymmer för ingenjörer som jobbar inom kommuner och regioner är att de ofta är få till antalet. Jörgen Lundqvist berättar att man därför kan samarbeta med andra Sacoförbund för att på så vis bli starkare. Även här kan facket hjälpa till med att samordna och dra igång en gemensam verksamhet.

Ett annat argument för att inte vilja engagera sig är att man inte vill vara den som kommer med dåliga nyheter när arbetsgivaren fattar beslut som är negativa för medlemmarna. Jörgen Lundqvist har själv varit med om en hel del motgångar, men han vet också att det lönar sig att fortsätta driva de frågor man tycker är viktiga, och att ha tålamod. Och att låta arbetsgivaren vara den som får stå till svars för sina dåliga beslut.

– Tänk på att det alltid är arbetsgivaren som ska informera medarbetarna om vilka beslut som fattats och inte de facklig företrädarna. Och släpp inte frågan bara för att det blir en motgång. Kanske kan ni hitta nya vägar att fortsätta driva den, tipsar Jörgen Lundqvist.

Digital utbildning för förtroendevalda

Sveriges Ingenjörer har många kurser för fackligt förtroendevalda.

Läs mer om Fackliga kurser och Fackligt uppdrag.

Mer välgrundade beslut

När det finns lokala fackliga företrädare på arbetsplatsen värdesätter många arbetsgivare att kunna ha en dialog redan tidigt i beslutsprocesser, förklarar Jörgen Lundqvist. Det skapar förutsättningar för att besluten blir väl grundade och nås i enighet.

Hur gör man då om man vill dra igång ett lokalfackligt arbete? 

– Hör av er till oss så kan vi hjälpa er att samla intresserade och ta de första stegen för att komma igång. Tänk inte att ni behöver kunna allt på en gång, det första viktigaste steget är att vilja, poängterar Jörgen Lundqvist.

Anna Nyström

1 KOMMENTAR

  1. Hej, jag håller med om att det fackliga arbetet framförallt handlar om att i samtal och dialog med arbetsgivaren hitta vägar för att nå de gemensamma målen på ett effektivt sätt. Det handlar om att bygga verksamheten tillsammans och vara en attraktiv arbetsplats där medarbetare trivs och får utvecklas. Men att lagar och regler är steg två, behöver utvecklas eftersom det är kollektivavtal som är grunden för det fackliga inflyttandet i Sverige.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

0
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

0
Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning släppte han allt för att delta i hjälparbetet.

Sök orsaker till stressen – sex faktorer att ha koll på

0
Oavsett vad som utlöser stress är effekterna desamma. De påverkar hur vi fungerar intellektuellt och därför behöver din chef hjälpa dig hitta orsakerna och åtgärda dem.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.