Största hindret för att jobba utomhus är det mentala

I princip alla typer av arbete går att utföra ute, men på olika sätt. Foto: Getty Images

Visst går det att jobba utomhus även om man har ett kontorsjobb. Men det utmanar också våra fördomar om vad som räknas som arbete. Det visar den första internationella studien som utforskar ämnet.

Vi bär med oss många fördomar kring vad som räknas som arbete. Ute är för många lika med fritid. Att lösa ett jobbproblem när du är ute på promenad, räknas det som arbete? Samtidigt finns det också stor kunskap om värdet av att vara ute i naturen och att variera ett stillasittande arbete.

– Gamla föreställningar om vad som räknas som arbete hänger kvar, konstaterar Charlotte Peterson Troije, Mälardalens högskola.

– Gamla föreställningar om vad som räknas som arbete hänger kvar. Jag hoppas att vi kan vidga det begreppet och börja reflektera mer över hur vi vill ha det för att fungera och må bra på jobbet, säger Charlotte Peterson Troije, doktorand på Mälardalens högskola.

Det mesta går att göra ute

I sin forskning utforskar hon olika sätt att integrera urbana utemiljöer i det dagliga arbetslivet. Nyligen presenterade hon resultaten från Stickut-projektet, ett interaktivt forskningsprojekt som genomförts med stöd från Europeiska Socialfonden. Där fick drygt 50 anställda från olika förvaltningar och avdelningar i Malmö Stad testa och utvärdera olika former för kontorsarbete utomhus.

Från början tänkte Charlotte Peterson Troije att det var få arbetsuppgifter som skulle fungera att ta med sig ut.

– Men det visade sig att i princip alla typer av arbete går att utföra ute, men på olika sätt, berättar hon.

Lättare att sortera tankarna

Möten som bygger på samtal fungerar exempelvis utmärkt att göra samtidigt som man promenerar. Men även andra typer av möten går att ha utomhus. I projektet var det en chef som planerade för utemöten där deltagarna varvade sittande möten i grönskan med promenader för samtal och reflektion.

Tips på aktivteter

Fler tips och idéer finns i guideboken på www.stickutmalmo.se.

Att läsa in sig på en rapport, ta med sig datorn ut för ett skrivjobb, ringa ett samtal eller att använda en promenad för att tänka, är bara några exempel på jobbaktiviteter som går utmärkt att göra utomhus.

– Många berättar att de blir mer kreativa och får nya idéer när de är utomhus, men även att promenader gör det lättare att sortera och få struktur på tankarna. Jag kallar det för tankegång, att kombinera tänkande med att röra på sig utomhus.

Fördelarna med utomhusarbete är många. Att komma ut i naturen är viktigt för vår återhämtning och det finns också tidigare forskning som visar att naturen har positiva effekter på hälsa och välbefinnande.

Samtal på lika villkor

Möjligheten att lämna kontorsplatsen en stund för att gå ut ger också en känsla av frihet och autonomi, att kunna andas. Dessutom stärker det tilliten på arbetsplatsen – jag kan och får arbeta utomhus om jag vill.

Stickut-projektet

Genomfördes i samarbete mellan Malmö stad och Malmö universitet med stöd från Europeiska Socialfonden.

I projektet deltog medarbetare från Gatukontoret, Stadsbyggnadskontoret, HR-strategiska avdelningen, Kulturförvaltningen, Miljöförvaltningen och Kansliet för hållbar utveckling.

Den första vetenskapliga artikeln som baserar sig på projektet publicerades nyligen i Frontiers in Psychology, Outdoor Office Work – An Interactive Research Project Showing the Way Out.

Att mötas på nya sätt leder dessutom till bättre samtal.

– En intressant iakttagelse var att många upplevde att det var lättare att prata utomhus. När vi går bredvid varandra, åt samma håll, blir samtalet mer öppet och avslappnad jämfört med om vi sitter mittemot varandra vid ett bord.

Svårare att anteckna

Men det krävs förstås vissa förutsättningar för att det ska fungera bra att jobba ute. Dels är det viktigt att det är nära till utemiljöer, att det finns en park eller en utemiljö direkt i anslutning till arbetsplatsen. Dessutom bör det finnas enkla faciliteter och tekniska lösningar som gör att utejobbet blir bekvämt och funktionellt.

Ett problem med att ha möten utomhus är förstås att det blir svårare att anteckna om man samtidigt promenerar.

– Innan ni går in igen, avsluta mötet med att hjälpas åt att sammanfatta det ni kommit fram till, tipsar Charlotte Peterson Troije.

Mentala hinder

Men det största hindret till att jobba utomhus är det mentala. Charlotte Peterson Troije upplever att pandemiåret, då många arbetat med hemmet som bas, har väckt intresset för att variera och hitta nya former för arbete. Hon hoppas att det kan leda till att normen för kontorsarbete kan vidgas, så att det inte bara är arbete framför skärm som räknas som riktigt arbete.

– Det är tydligt att det finns en stor potential i att tillvarata den utemiljö som finns. Men det tar tid att förändra normer. Även för mig har det tagit tid att sluta få dåligt samvete för att jag exempelvis väljer att gå på tankegång istället för att sitta och tänka vid datorn.

Anna Nyström 

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Jag trodde inte på högkänslighet, nu vill jag hjälpa andra”

”Jag trodde inte på högkänslighet, nu vill jag hjälpa andra”

Efter kraschen, på toppen av karriären, låg ingenjören Kristoffer Ejebro i fosterställning i pojkrummet hos sina föräldrar. Först när förstod att han var högkänslig hittade han nycklarna till ett bra liv.
Fler artiklar