Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivIngenjör på Försäkringskassan fick inte vara ombud för sin sjuka fru

Ingenjör på Försäkringskassan fick inte vara ombud för sin sjuka fru

När en ingenjör på Försäkringskassan ville hjälpa sin sjuka hustru ansågs det handla om en otillåten bisyssla. Sveriges Ingenjörer valde då att stämma myndigheten. Nu har ärendet fått en lösning.

Mannen jobbar som systemutvecklare på Försäkringskassan. Hans fru lider av en kronisk sjukdom och har stora smärtor, vilket gör att hon sover stora delar av dygnet.

Mannen har hela tiden varit öppen med sin chef om situationen och att han är ett viktigt stöd för sin fru i hennes sjukdom och kontakter med bland annat Försäkringskassan.

Skrev på en fullmakt

Men det var när han skrev på en fullmakt att han kan agera som ombud för sin fru som Försäkringskassans interna system slog larm. Fullmakten ger honom möjlighet att ta del av handlingar från Försäkringskassan och kommunicera med myndigheten rörande sin frus ärende.

Även om det bara handlade om att sköta post och telefonsamtal, ansågs det som en förtroendeskadlig bisyssla. Försäkringskassan menar att hans roll som ombud ”skapar osäkerhet om medarbetarens roll, saklighet, opartiskhet i arbetet och måste generellt anses otillåtet ur förtroendesynpunkt”.

– Det var här vi reagerade. Att stötta sin sjuka hustru är en del av privatlivet och vi kan inte se att det är en bisyssla i egentlig mening, förklarar Jenny Rosenbaum, förbundsjurist på Sveriges Ingenjörer.

Valde att stämma staten

Eftersom systemutvecklaren jobbar med IT handlägger han inte heller några ärenden som rör sjukpenning. Det finns med andra ord inga beröringspunkter mellan systemutvecklarens arbetsuppgifter och hans uppdrag att stötta sin hustru som kan utgöra någon risk för förtroendeskada.

Sveriges Ingenjörer valde därför att stämma Arbetsgivarverket (formellt riktas stämningen mot staten) för Försäkringskassans beslut. Eftersom de lokala tvisteförhandlingarna fortfarande pågick yrkade de på ett interimistiskt beslut från Arbetsdomstolen att upphäva myndighetens beslut till dess att slutlig prövning har skett.

Ändrade sitt beslut

Detta verkar ha fått effekt. Förra veckan meddelade Försäkringskassan att de upphäver beslutet om otillåten bisyssla. För systemutvecklaren innebär det att han kan fortsätta stötta sin fru i kontakterna med Försäkringskassan.

– Försäkringskassan ändrade sitt beslut, vilket gör att vi nu återkallar vår talan i domstol. Därför blir det inte heller någon dom i ärendet, säger Jenny Rosenbaum.

Samma sak kan hända igen

Jenny Rosenbaum är nöjd med utgången. Däremot ifrågasätter hon Försäkringskassans generella riktlinjer kring bisyssla och konstaterar att det hade varit bättre med ett principiellt beslut kring den här typen av ärenden.

Fackförbundet Akavia drev ett liknande ärende förra året, även då ändrade sig Försäkringskassan och upphävde beslutet att förbjuda bisysslan.

– För vår medlem slutade det bra, tack vare snabb hjälp från facket. Men för en annan person skulle detta kunna hända igen, konstaterar hon.

Anna Nyström

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

1
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.