Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivIngenjör på Försäkringskassan fick inte vara ombud för sin sjuka fru

Ingenjör på Försäkringskassan fick inte vara ombud för sin sjuka fru

När en ingenjör på Försäkringskassan ville hjälpa sin sjuka hustru ansågs det handla om en otillåten bisyssla. Sveriges Ingenjörer valde då att stämma myndigheten. Nu har ärendet fått en lösning.

Mannen jobbar som systemutvecklare på Försäkringskassan. Hans fru lider av en kronisk sjukdom och har stora smärtor, vilket gör att hon sover stora delar av dygnet.

Mannen har hela tiden varit öppen med sin chef om situationen och att han är ett viktigt stöd för sin fru i hennes sjukdom och kontakter med bland annat Försäkringskassan.

Skrev på en fullmakt

Men det var när han skrev på en fullmakt att han kan agera som ombud för sin fru som Försäkringskassans interna system slog larm. Fullmakten ger honom möjlighet att ta del av handlingar från Försäkringskassan och kommunicera med myndigheten rörande sin frus ärende.

Även om det bara handlade om att sköta post och telefonsamtal, ansågs det som en förtroendeskadlig bisyssla. Försäkringskassan menar att hans roll som ombud ”skapar osäkerhet om medarbetarens roll, saklighet, opartiskhet i arbetet och måste generellt anses otillåtet ur förtroendesynpunkt”.

– Det var här vi reagerade. Att stötta sin sjuka hustru är en del av privatlivet och vi kan inte se att det är en bisyssla i egentlig mening, förklarar Jenny Rosenbaum, förbundsjurist på Sveriges Ingenjörer.

Valde att stämma staten

Eftersom systemutvecklaren jobbar med IT handlägger han inte heller några ärenden som rör sjukpenning. Det finns med andra ord inga beröringspunkter mellan systemutvecklarens arbetsuppgifter och hans uppdrag att stötta sin hustru som kan utgöra någon risk för förtroendeskada.

Sveriges Ingenjörer valde därför att stämma Arbetsgivarverket (formellt riktas stämningen mot staten) för Försäkringskassans beslut. Eftersom de lokala tvisteförhandlingarna fortfarande pågick yrkade de på ett interimistiskt beslut från Arbetsdomstolen att upphäva myndighetens beslut till dess att slutlig prövning har skett.

Ändrade sitt beslut

Detta verkar ha fått effekt. Förra veckan meddelade Försäkringskassan att de upphäver beslutet om otillåten bisyssla. För systemutvecklaren innebär det att han kan fortsätta stötta sin fru i kontakterna med Försäkringskassan.

– Försäkringskassan ändrade sitt beslut, vilket gör att vi nu återkallar vår talan i domstol. Därför blir det inte heller någon dom i ärendet, säger Jenny Rosenbaum.

Samma sak kan hända igen

Jenny Rosenbaum är nöjd med utgången. Däremot ifrågasätter hon Försäkringskassans generella riktlinjer kring bisyssla och konstaterar att det hade varit bättre med ett principiellt beslut kring den här typen av ärenden.

Fackförbundet Akavia drev ett liknande ärende förra året, även då ändrade sig Försäkringskassan och upphävde beslutet att förbjuda bisysslan.

– För vår medlem slutade det bra, tack vare snabb hjälp från facket. Men för en annan person skulle detta kunna hända igen, konstaterar hon.

Anna Nyström

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fyra ingenjörer: ”Vi startade företag direkt efter examen”

0
Finns det fördelar med att börja sin ingenjörskarriär som företagare? Ingenjören har intervjuat fyra unga ingenjörer som tog klivet direkt från studentlivet till egen startup.

Smit inte ut bakvägen – fast du helst inte vill bli avtackad

0
Vad gör du om du inte har trivts och en avtackningsfika med kollegor och chefen mest känns som ett plågsamt skådespel? Kan man man tacka nej till att bli avtackad?

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.