Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetsliv"Rymden blir allt viktigare för vår säkerhet"

”Rymden blir allt viktigare för vår säkerhet”

Asteorider, solstormar och cyberattacker. Det är några av de områden som Kristoffer Hultgren håller koll på i jobbet som rymdexpert på MSB.

Rymden är ett område som i högsta grad påverkar våra liv. Här finns satelliter som är viktiga för positionering, kommunikation, bilder och tidtagning. Mycket av det vi gör i vårt dagliga liv bygger på information och system som använder satelliter.

Som rymdsamordnare på Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap, MSB, bevakar Kristoffer Hultgren att samhällets funktionalitet inte påverkas av det som händer i rymden.

Smartphones i rymden

– De flesta blir förvånade när jag berättar att jag jobbar med rymden på MSB. Men rymden blir allt viktigare för vår säkerhet och beredskap i samhället och därför är det ett viktigt område för MSB att hålla koll på, förklarar Kristoffer Hultgren.

Digitaliseringen och de moderna satelliterna innebär att rymdområdet växer snabbt. Vi bygger in ett beroende till satelliter som också innebär en sårbarhet i det moderna samhället. Vad händer om vi inte kan använda gps? Om blåljusfordonens navigation störs ut? Om satelliter inte kan förse oss med bilder på jorden eller om det blir allvarliga störningar i satellitkommunikation?

Kristoffer Hultgren, rymdingenjör

  • Ålder: 41
  • Bor: Hammarö i Värmland
  • Familj: Fru och två barn
  • Intresse: Förutom rymden, fysisk träning och räddningstjänst (är även deltidsbrandman).
  • Det bästa med mitt jobb är: att få omsätta mina rymdkunskaper till att göra nytta i samhället och förbättra säkerheten och vår krisberedskap.

– Rymdtjänster är egentligen bara data. De moderna satelliterna fungerar i princip som smartphones i rymden och är i praktiken datorer som går att hacka. Därför är cybersäkerhet ett viktigt område även för rymdsystem, berättar Kristoffer Hultgren.

På MSB har Kristoffer Hultgren en expertroll där han ofta har direktkontakt med departement och andra myndigheter. Han är även talesperson för MSB när det gäller rymdfrågor och sitter också med i EU-sammanhang. Vardagen präglas av möten, omvärldsbevakning och att vara expertstöd i aktuella frågor.

Håller koll på solstormar

– Det roligaste med mitt jobb är att jag får användning för alla mina kunskaper och kan tillämpa dem för att göra skillnad i samhället. Genom att ha koll på utvecklingen kan jag också bidra till att vi bygger vårt samhälle på ett säkert sätt, säger han.

Ett annat exempel på risker som är viktiga för Kristoffer Hultgren att ha koll på är solstormar,  utbrott på solen där strålning och elektriskt laddade partiklar slungas ut. Extrema solstormar skulle kunna leda till mycket allvarliga konsekvenser för samhällsviktig verksamhet och kritisk infrastruktur, till exempel skulle elnätet eller satelliter kunna slås ut.

Oftast är solstormarna inte så allvarliga, poängterar Kristoffer Hultgren. Men det gäller att ha koll på dem och ha en beredskapsplan om det skulle bli en kraftig solstorm.

– I år har solen varit väldigt aktiv och vi har haft många solstormar. De flesta har säkert lagt märke till att det varit mycket norrsken, vilket är en effekt av en solstorm, förklarar han.

Knuffa bort asteroider

Asteroider är en annan säkerhetsrisk som ligger på Kristoffer Hultgrens bord. Det allra värsta scenariot, att en asteroid krockar med jorden, är inte något som Kristoffer Hultgren jobbar aktivt med, men han sitter med som Sveriges representant och deltar i möten både på den europeiska rymdorganisationen ESA och i EU-sammanhang där dessa frågor diskuteras.

Till exempel driver ESA tillsammans med amerikanska NASA ett projekt som går ut på att skicka upp en raket som kan knuffa bort en hotande asteroid.

– För mig handlar det om att hålla mig informerad om vad som händer på området, både på Europanivå och globalt, berättar han.

Vill göra skillnad

Kristoffer Hultgren är fysiker i grunden men intresserade sig tidigt för rymden. Kort efter sin examen från Karlstads universitet inledde han sin masterexamen i rymdteknik vid Luleå tekniska universitet och disputerade senare inom satellitteknik vid Stockholms universitet.

Men forskarkarriären lockade inte och han sökte sig därefter till myndighetsvärlden.

– Min drivkraft är att göra skillnad och jag kände att MSB är ett bra ställe där jag kan bidra med min kunskap på ett konkret sätt, säger han.

Anna Nyström

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Smit inte ut bakvägen – fast du helst inte vill bli avtackad

0
Vad gör du om du inte har trivts och en avtackningsfika med kollegor och chefen mest känns som ett plågsamt skådespel? Kan man man tacka nej till att bli avtackad?

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.