Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetsliv"Rymden blir allt viktigare för vår säkerhet"

”Rymden blir allt viktigare för vår säkerhet”

Asteorider, solstormar och cyberattacker. Det är några av de områden som Kristoffer Hultgren håller koll på i jobbet som rymdexpert på MSB.

Rymden är ett område som i högsta grad påverkar våra liv. Här finns satelliter som är viktiga för positionering, kommunikation, bilder och tidtagning. Mycket av det vi gör i vårt dagliga liv bygger på information och system som använder satelliter.

Som rymdsamordnare på Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap, MSB, bevakar Kristoffer Hultgren att samhällets funktionalitet inte påverkas av det som händer i rymden.

Smartphones i rymden

– De flesta blir förvånade när jag berättar att jag jobbar med rymden på MSB. Men rymden blir allt viktigare för vår säkerhet och beredskap i samhället och därför är det ett viktigt område för MSB att hålla koll på, förklarar Kristoffer Hultgren.

Digitaliseringen och de moderna satelliterna innebär att rymdområdet växer snabbt. Vi bygger in ett beroende till satelliter som också innebär en sårbarhet i det moderna samhället. Vad händer om vi inte kan använda gps? Om blåljusfordonens navigation störs ut? Om satelliter inte kan förse oss med bilder på jorden eller om det blir allvarliga störningar i satellitkommunikation?

Kristoffer Hultgren, rymdingenjör

  • Ålder: 41
  • Bor: Hammarö i Värmland
  • Familj: Fru och två barn
  • Intresse: Förutom rymden, fysisk träning och räddningstjänst (är även deltidsbrandman).
  • Det bästa med mitt jobb är: att få omsätta mina rymdkunskaper till att göra nytta i samhället och förbättra säkerheten och vår krisberedskap.

– Rymdtjänster är egentligen bara data. De moderna satelliterna fungerar i princip som smartphones i rymden och är i praktiken datorer som går att hacka. Därför är cybersäkerhet ett viktigt område även för rymdsystem, berättar Kristoffer Hultgren.

På MSB har Kristoffer Hultgren en expertroll där han ofta har direktkontakt med departement och andra myndigheter. Han är även talesperson för MSB när det gäller rymdfrågor och sitter också med i EU-sammanhang. Vardagen präglas av möten, omvärldsbevakning och att vara expertstöd i aktuella frågor.

Håller koll på solstormar

– Det roligaste med mitt jobb är att jag får användning för alla mina kunskaper och kan tillämpa dem för att göra skillnad i samhället. Genom att ha koll på utvecklingen kan jag också bidra till att vi bygger vårt samhälle på ett säkert sätt, säger han.

Ett annat exempel på risker som är viktiga för Kristoffer Hultgren att ha koll på är solstormar,  utbrott på solen där strålning och elektriskt laddade partiklar slungas ut. Extrema solstormar skulle kunna leda till mycket allvarliga konsekvenser för samhällsviktig verksamhet och kritisk infrastruktur, till exempel skulle elnätet eller satelliter kunna slås ut.

Oftast är solstormarna inte så allvarliga, poängterar Kristoffer Hultgren. Men det gäller att ha koll på dem och ha en beredskapsplan om det skulle bli en kraftig solstorm.

– I år har solen varit väldigt aktiv och vi har haft många solstormar. De flesta har säkert lagt märke till att det varit mycket norrsken, vilket är en effekt av en solstorm, förklarar han.

Knuffa bort asteroider

Asteroider är en annan säkerhetsrisk som ligger på Kristoffer Hultgrens bord. Det allra värsta scenariot, att en asteroid krockar med jorden, är inte något som Kristoffer Hultgren jobbar aktivt med, men han sitter med som Sveriges representant och deltar i möten både på den europeiska rymdorganisationen ESA och i EU-sammanhang där dessa frågor diskuteras.

Till exempel driver ESA tillsammans med amerikanska NASA ett projekt som går ut på att skicka upp en raket som kan knuffa bort en hotande asteroid.

– För mig handlar det om att hålla mig informerad om vad som händer på området, både på Europanivå och globalt, berättar han.

Vill göra skillnad

Kristoffer Hultgren är fysiker i grunden men intresserade sig tidigt för rymden. Kort efter sin examen från Karlstads universitet inledde han sin masterexamen i rymdteknik vid Luleå tekniska universitet och disputerade senare inom satellitteknik vid Stockholms universitet.

Men forskarkarriären lockade inte och han sökte sig därefter till myndighetsvärlden.

– Min drivkraft är att göra skillnad och jag kände att MSB är ett bra ställe där jag kan bidra med min kunskap på ett konkret sätt, säger han.

Anna Nyström

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Rehab med VR gör träningen effektivare

0
När patienter med smärta i nacke och axlar får träna med hjälp av VR blir träningen roligare. För fysioterapeuten innebär den digitala tekniken dessutom helt nya sätt att arbeta.
Sommarjobbare

Så här säger företagen om sommarjobb för ingenjörsstudenter

0
Hur tänker företag om sommarjobb för ingenjörsstudenter? Vad behöver de? Hur många tar de in? Och vad tycker de man ska tänka på? Här svarar fem tekniktunga företag.

Spanien prövar fyra dagars arbetsvecka

0
I Spanien startar ett försök med fyra dagars arbetsvecka med bibehållen lön. Fler länder i Europa är på gång eller har redan infört kortare arbetsvecka. Frågan debatterades också på Ingenjörsfullmäktige i november.
Intervju för sommarjobb

Så får du sommarjobb – 15 tips till ingenjörsstudenter

0
Hur gör man för att få ett sommarjobb där man får använda sina ingenjörskunskaper? Eller för att få ett sommarjobb över huvud taget? Här ger en professor, en studievägledare och en karriärvägledare sina bästa råd.

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

Studenternas kaminer ger värme i Ukraina

0
Strax innan jul bjöd studenter vid Linköpings universitet in till en svetskväll till förmån för Ukraina. Resultatet blev 32 vedkaminer som nu sprider värme i Ukraina. 

Så jobbar du effektivare – bästa apparna för ”att göra-listor”

0
I det hybrida arbetslivet är det viktigt att få struktur för att hålla effektiviteten uppe. En kalender kopplad till en ”att göra-lista” är som en bibel, säger effektivitetsexperten Jan Winstedt.
Pavel Hajman, Husqvarna, Mattias Forsberg, Handelsbanken, och Charlotte Svensson, SAS

Så mycket tjänar it-cheferna

0
Det är stora variationer mellan it-chefernas löner visar årets lönelista från CIO Sweden. Från 740 000 i månaden på förstaplatsen, till 160 000 på plats 30.

Stora neddragningar på H&M– hundratals ingenjörer drabbas

0
Flera hundra ingenjörer i Sverige berörs när H&M genomför en stor omorganisation inom funktionen Business Tech. Just nu pågår arbetet med att utvärdera medarbetarnas kompetens.

Vissa orosmoln på arbetsmarknaden för ingenjörer 2023

0
Av 16 stora ingenjörsarbetsgivare svarar 13 att de planerar att rekrytera lika många eller fler ingenjörer i år jämfört med förra året. Men Volvo AB kommer bara anställa hälften så många som 2022.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Kvinna som är uttråkad på jobbet

Sex råd – så gör du när jobbet inte känns kul längre

5
Blir det inte bättre än så här? Är det här vad jag ska jobba med resten av livet och just här, på den här...