Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenNytt verktyg förutspår kompetensbehoven

Nytt verktyg förutspår kompetensbehoven

Vilket programmeringsspråk är hetast just nu? Vilken kompetens kommer att vara mest efterfrågad om ett år? Och vilka yrken är på uppgång just nu? Nu lanseras ett nytt verktyg som kan förutsäga efterfrågan på digital kompetens inom data och IT. 

Tillväxtverket har tillsammans med UKÄ ett regeringsuppdrag som handlar om att främja kompetensförsörjningen av digital spetskompetens. I uppdraget ingår också arbetet med att förbättra tillgången till statistik och prognoser.

Det är bakgrunden till det nya verktyget digitalskills.se som lanserades i slutet av april.

Förutsäger behov av kompetens

– Verktyget fungerar som ett komplement till andra metoder för att förutsäga vad arbetsmarknaden konkret kommer att efterfråga framöver. Styrkan är volymen. Verktyget analyserar cirka en halv miljon platsannonser och kan visa vilka kompetenser och yrken som efterfrågas, berättar Fred Isaksson, civilingenjör och vd för Assedon som utvecklat verktyget på uppdrag av Tillväxtverket och UKÄ.

Digitalskills.se bygger på algoritmer som analyserar text från historiska platsannonser inom Data/IT från Arbetsförmedlingens platsbank, från 2006 och framåt. Sajten uppdateras med ny information en gång per kvartal. Förhoppningen är att det ska kunna ske varje månad inom kort.

Visualiseras i topplistor

Annonserna bearbetas och ur annonstexten hämtas relevanta ord och uttryck. Resultatet av behandlingen finns tillgängligt i ett öppet API. Förutom yrkestitlar och kompetenser tar analysen även med information om jobbets geografiska läge, företagsnamn och beskrivningar av egenskaper som finns med i annonstexten.

– Allt är byggt i öppen källkod vilket gör att det är öppet för alla att bygga vidare på tjänsten, säger Fred Isaksson.

På sajten visualiseras resultaten i topplistor och grafer över kompetenser och yrken. Förutom utvecklingen över tid, trender och prognoser för de närmaste 18 månaderna går det även att jämföra olika kompetenser, filtrera på enskilda yrkestitlar eller se resultaten för olika företag eller geografiska områden.

– För de olika yrkestitlarna går det exempelvis att se de vanligaste efterfrågade egenskaperna och andra yrken och kompetenser som också förekommer i samma annons, berättar Fred Isaksson.

Även studenter ser nyttan

Söker man exempelvis på yrket Software Engineer så visar den att det är ett yrke som är på uppgång, de vanligast efterfrågade kompetenserna för det yrket är Agile, C++ och Java och vanligt efterfrågade egenskaper för en Software Engineer är driven, social och ambition.

Tanken är att verktyget ska göra det lättare att förstå arbetsmarknadens behov av spetskompetens. Målgruppen är i första hand utbildningsanordnare som behöver ta hänsyn till trender och behov av digital kompetens för att utveckla relevanta utbildningar och andra personer som jobbar med kompetensförsörjning.

Men även studenter som testat verktyget ser fördelarna med att se vilka företag som söker vilken kompetens, hur fördelningen i landet ser ut och vilka spetskompetenser som är eftertraktade.

Fler användningsområden

Digitalskills.se finns nu ute i en betaversion och Fred Isaksson välkomnar feedback och kommentarer för förbättringar.

Han pekar på flera möjligheter att vidareutveckla verktyget med nya funktioner för exempelvis enskilda företag eller geografiska områden. Dessutom skulle verktyget kunna byggas ut med andra datakällor än Data/IT, men även med funktioner för exempelvis lönestatistik eller personalomsättning.

– Det finns många tänkbara målgrupper. Även individer som står inför en omställning i yrkeslivet kan ha nytta av verktyget för att anpassa sin inriktning, säger Fred Isaksson.

Bevisar metoden

Tillväxtverket och UKÄ har ansvar för finansiering och förvaltning av verktyget till och med slutet av oktober då regeringsuppdraget tar slut. Men alla inblandade parter ser stor potential med verktyget och avsikten är att verktyget ska utvecklas vidare även efter regeringsuppdragets slut.

– Det som är lanserat idag kan ses som en första version och ett bevis på metoden. Utrymmet för förbättring och utökning av verktyget är stort, säger Fred Isaksson.

Anna Nyström

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Stressen ökar på Chalmers: ”Det märks att vi är färre”

0
Neddragningarna på Chalmers har fått konsekvenser för medarbetarnas arbetsmiljö. Facket får nu signaler om att arbetsbelastningen ökar och stressnivån blivit högre för de anställda.

Tre ingenjörer: Så tog vi steget till eget

0
Friheten att välja uppdrag att kunna styra över sin tid är två goda skäl att bli egenkonsulter. Ingenjörerna Martin Lindahl, Tommy Oldebäck och Jerker Bergström delar med sig av sina erfarenheter.
Ingenjörsfullmäktige 2022

Lång debatt om kortad arbetstid

0
Hur radikalt ska Sveriges Ingenjörer vara i kraven på kortad arbetstid? På Ingenjörsfullmäktige blev det lång debatt om det, om lön och om matte i skolan.

More information for members in English

0
The annual congress of The Swedish Association of Graduate Engineers has decided to translate more information material for the members into English.
KTH

Färre tog ingenjörsexamen förra året

0
Nästan exakt 500 personer färre tog en ingenjörsexamen under det gångna läsåret jämfört med året före. Ändå var det många: 5 000 fler än i slutet av 1970-talet och 2 000 fler än i mitten av 1990-talet.

”Rejäla fakta när vi ska argumentera för våra löner”

0
Trovärdig statistik är ett av de viktigaste verktygen i den kommande löneförhandlingen. De två Akademikerföreningar som förra året var bäst på att skicka in sina svar var Arriver Software och Ljungby kommun.

Börsras kan påverka pensionen – här är expertens råd

0
Börsen faller, men hur påverkar det egentligen min framtida pension? Läs pensionsekonomens tips på vad du ska ta reda på och hur du bör agera.

Akademiker inom handeln ingår i stort forskningsprojekt

0
Hur är det att jobba i handeln? Det ska forskare vid Stockholms universitet ta reda på. Enkäter kommer skickas till över 20 000 anställda, bland dem medlemmar i Sveriges Ingenjörer.

CSN varnar: Se upp för dyra misstag med studielånen

0
Varje år får mer än 35 000 studerande återkrav för att de fått för mycket studiemedel. Nu varnar CSN för de vanligaste misstagen.
Malin Cronqvist

Dagbok från hållbarhetschefen på Svea Solar

1
I maj blev ingenjören Malin Cronqvist solenergibolaget Svea Solars första hållbarhetschef. Här är hennes dagbok från en vecka på jobbet.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Kan jag bli tvingad att ta semester i jul?

1
Kan konsultföretag verkligen tvinga sina medarbetare att ta ut semester till jul? Ombudsmannen reder ut frågan.