Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenNytt verktyg förutspår kompetensbehoven

Nytt verktyg förutspår kompetensbehoven

Vilket programmeringsspråk är hetast just nu? Vilken kompetens kommer att vara mest efterfrågad om ett år? Och vilka yrken är på uppgång just nu? Nu lanseras ett nytt verktyg som kan förutsäga efterfrågan på digital kompetens inom data och IT. 

Tillväxtverket har tillsammans med UKÄ ett regeringsuppdrag som handlar om att främja kompetensförsörjningen av digital spetskompetens. I uppdraget ingår också arbetet med att förbättra tillgången till statistik och prognoser.

Det är bakgrunden till det nya verktyget digitalskills.se som lanserades i slutet av april.

Förutsäger behov av kompetens

– Verktyget fungerar som ett komplement till andra metoder för att förutsäga vad arbetsmarknaden konkret kommer att efterfråga framöver. Styrkan är volymen. Verktyget analyserar cirka en halv miljon platsannonser och kan visa vilka kompetenser och yrken som efterfrågas, berättar Fred Isaksson, civilingenjör och vd för Assedon som utvecklat verktyget på uppdrag av Tillväxtverket och UKÄ.

Digitalskills.se bygger på algoritmer som analyserar text från historiska platsannonser inom Data/IT från Arbetsförmedlingens platsbank, från 2006 och framåt. Sajten uppdateras med ny information en gång per kvartal. Förhoppningen är att det ska kunna ske varje månad inom kort.

Visualiseras i topplistor

Annonserna bearbetas och ur annonstexten hämtas relevanta ord och uttryck. Resultatet av behandlingen finns tillgängligt i ett öppet API. Förutom yrkestitlar och kompetenser tar analysen även med information om jobbets geografiska läge, företagsnamn och beskrivningar av egenskaper som finns med i annonstexten.

– Allt är byggt i öppen källkod vilket gör att det är öppet för alla att bygga vidare på tjänsten, säger Fred Isaksson.

På sajten visualiseras resultaten i topplistor och grafer över kompetenser och yrken. Förutom utvecklingen över tid, trender och prognoser för de närmaste 18 månaderna går det även att jämföra olika kompetenser, filtrera på enskilda yrkestitlar eller se resultaten för olika företag eller geografiska områden.

– För de olika yrkestitlarna går det exempelvis att se de vanligaste efterfrågade egenskaperna och andra yrken och kompetenser som också förekommer i samma annons, berättar Fred Isaksson.

Även studenter ser nyttan

Söker man exempelvis på yrket Software Engineer så visar den att det är ett yrke som är på uppgång, de vanligast efterfrågade kompetenserna för det yrket är Agile, C++ och Java och vanligt efterfrågade egenskaper för en Software Engineer är driven, social och ambition.

Tanken är att verktyget ska göra det lättare att förstå arbetsmarknadens behov av spetskompetens. Målgruppen är i första hand utbildningsanordnare som behöver ta hänsyn till trender och behov av digital kompetens för att utveckla relevanta utbildningar och andra personer som jobbar med kompetensförsörjning.

Men även studenter som testat verktyget ser fördelarna med att se vilka företag som söker vilken kompetens, hur fördelningen i landet ser ut och vilka spetskompetenser som är eftertraktade.

Fler användningsområden

Digitalskills.se finns nu ute i en betaversion och Fred Isaksson välkomnar feedback och kommentarer för förbättringar.

Han pekar på flera möjligheter att vidareutveckla verktyget med nya funktioner för exempelvis enskilda företag eller geografiska områden. Dessutom skulle verktyget kunna byggas ut med andra datakällor än Data/IT, men även med funktioner för exempelvis lönestatistik eller personalomsättning.

– Det finns många tänkbara målgrupper. Även individer som står inför en omställning i yrkeslivet kan ha nytta av verktyget för att anpassa sin inriktning, säger Fred Isaksson.

Bevisar metoden

Tillväxtverket och UKÄ har ansvar för finansiering och förvaltning av verktyget till och med slutet av oktober då regeringsuppdraget tar slut. Men alla inblandade parter ser stor potential med verktyget och avsikten är att verktyget ska utvecklas vidare även efter regeringsuppdragets slut.

– Det som är lanserat idag kan ses som en första version och ett bevis på metoden. Utrymmet för förbättring och utökning av verktyget är stort, säger Fred Isaksson.

Anna Nyström

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.
Scania Lisa Lorentzon

Högre löneökningar än märket på Scania

2
Akademikerna på Scania får 4,9 procents löneökning i år, högre än märket på 3,9 procent. Dessutom ska goda prestationer ge extra lyft.
Arbetslösheten för ingenjörer 2020-2023

Rekordlåg arbetslöshet för ingenjörer – och små ändringar inom bygg

0
Ekonomin skakar. Men det märks inte på arbetslösheten för ingenjörer. Och i byggsektorn, där vissa delar har det tufft, är förändringarna ändå små.
Lina Wennberg

Varslet kastade om tillvaron för fackordföranden

0
Hon hade laddat för årets löneförhandlingar. Men när Volvo Cars gick ut med ett varsel om neddragningar förändrades situationen helt för Lina Wennberg, ordförande för Akademikerklubben på Volvo Cars i Olofström.

Tänk på det här om du låter banken förvalta din pension

0
Höga boräntor gör att banker lockar med rabatt om du flyttar din tjänstepension till deras pensionsbolag. Men den rabatten kan bli en riktigt dyr affär på lång sikt.

Ekin från Turkiet fick jobb som ingenjör med hjälp av sin mentor

0
När ingenjören Ekin Kiper från Turkiet fick Rebecca Ivemyr som mentor tog det bara en månad innan han lyckades få ett jobb som matchar hans erfarenhet.

Så tar du greppet om förändringsarbetet

0
Bygg er förändringsstory och ställ krav på prioriteringar. Här är förändringsexperternas bästa tips för att leda i förändring. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.