Kreativa ingenjörer gör vetenskap spännande för alla

Forskningsingenjörerna Gabrielle Beans Picón och Magnus Lindgren utanför Curiosum och domteatern. Foto: Bertil Janson.

Att visualisera vetenskap och göra den begriplig och lockande för en bred publik. Det är utmaningen som inspirerar forskningsingenjörerna på Curiosum i Umeå, ett av fem science center som ingår i den nationella satsningen Wisdome.

Fröet till Wisdome finns vid Visualiseringscenter C i Norrköping, nära knutet till Linköpings universitet, där forskning kring visualisering bedrivits i många år. Lägg till ett stort bidrag från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse, fyra andra science center i landet och ungefär fem år, så befinner vi oss nutid och kan se resultatet av den nationella satsningen växa fram. Tydligast syns det i form av domteatrar som skjuter upp som jättelika svampar ur marken på olika håll i landet.

Själva grundidén med Wisdome är att med hjälp av filmvisning i domteatrar ta besökare till platser och visa på förlopp de annars aldrig skulle ha haft en möjlighet att se, än mindre överblicka och förstå. Domteatrarna, stora biosalonger med kupolformad skärm, finns redan på plats i Norrköping och Umeå. I Malmö, Göteborg och Stockholm pågår byggprojekten i olika faser. I de fem städernas science center finns också labb, upplevelsestationer och verkstäder.

Domteaterns fasadbelysning, som kan ändras på olika sätt, nominerades till ett designpris. Foto: White arkitekter.

Madelen Bodin, föreståndare vid Curiosum i Umeå, som öppnade för knappt två år sedan, är tydlig med vad Wisdome-projektet betytt för Umeå.

– Jättemycket! Utan det hade Curiosum inte varit möjligt.

Hon är extra stolt över att domteatern i Umeå redan står på plats och är i bruk. Byggnaden och ljussättningen nominerades för övrigt till två designpriser när den stod färdig 2020. Wisdome-konceptet sammanfattar Madelen Bodin som ”visualisering av vetenskap i en domteater”.

– Det handlar om att göra vetenskap tillgänglig. Både för forskare och en bredare publik.

En av filmerna som visas på domteatern i Umeå, Making Magic 3D, handlar just om visuella effekter. Filmen har prisats på filmfestivaler i både USA och Tjeckien. Precis som andra filmer till domteatrarna har den producerats på Visualiseringscenter C i Norrköping.

Gör Nobelpris begripligt

Gabrielle Beans Picón är en av tre forskningsingenjörer på Curiosum. Mycket av hennes arbete handlar om att planera och utveckla aktiviteter för besökare. Just nu är fokus bland annat på Världsmiljödagen den 5 juni.

– Vad kan vi göra för att belysa den? Det brainstormar vi på nu.

Det är något hon gillar skarpt, att tänka ut och skapa nya vetenskapliga och tekniska upplevelser och aktiviteter som är roliga, intressanta och utbildande.

– Jag älskar att tillsammans med mina kollegor lösa utmaningar och hitta vägar att göra saker annorlunda.

Gabrielle Beans Picón handlägger ung lovande forskare, med sällskap, i Curiosums labb. Foto: Eric Libby/Umu.

Gabrielle Beans Picón har en bakgrund som forskare i genetik och fick därför uppgiften att göra den Nobelprisbelönade gensaxtekniken CRISPR-Cas9 konkret och begriplig. Detta var särskilt aktuellt eftersom Emmanuelle Charpentier, en av pristagarna, utvecklade tekniken under sin tid på Umeå universitet, som Curiosum sorterar under. Genteknik handlar som bekant om väldigt små saker som är svåra att visualisera och förstå, både för vuxna och barn.

– Jag försökte hitta en väg att kommunicera detta via en station som liknar ett tevespel, men också innehåller mer praktiska delar. Jag ville hitta någonting som var både visuellt och taktilt som en besökare kunde interagera med och hålla i sina händer.

Resultatet blev stationen ”Klipp och Crispra”, som nu finns nu på Curiosum.

Stationen ”Klipp och Crispra”, om den nobelprisade gensaxtekniken, har Gabrielle Beans Picón varit med och tagit fram. Foto: Gabrielle Beans Picón/Umu.

Gabrielle Beans Picón arbetar också inom Wisdome-projektet. Hon har deltagit i manusarbetet till nästa film, Livets kemi, som har premiär nästa år, och tagit fram innehåll till utställningen kring filmen. Hon är också med i arbetet inför en kommande film om klimatförändringarna.

Bygger prototyper

En av de största maskinerna i Makerspace 1 är en vakumpress. Foto: Bertil Janson.

Domteatern i Umeå, ett halvklot i aluminium, står som en sentida utväxt från rymdåldern tätt intill den industrihistoriska byggnad där Curiosum har sina utställningar, stationer, labb och verkstäder. I verkstäderna, kallade Makerspace 1 och 2, tillbringar forskningsingenjören Magnus Lindgren mycket av sin arbetstid. Här bygger han prototyper och utställningsdelar till Curiosum, reparerar trasiga komponenter och är även mentor och handledare åt besökare i verkstäderna. De kommer både från Umeå universitet – forskare, studenter och anknutna entreprenörer – och en bred allmänhet.

Makerspace: bordet i rummet med flera typer av 3D-skrivare fylls med utskrifter i olika former, färger och material. Foto: Bertil Janson.

Magnus Lindgren tar med på en rundtur. Vi kollar in allt från avancerade maskiner som laserskärare, CNC-fräs och vakumpress till TIG- och MIG-svetsar, symaskiner och ett rum med flera olika varianter av 3D-skrivare. Vi stannar till vid vattenskäraren, som med hjälp av en koncentrerad stråle av vatten och sand kan skära igenom det mesta, exempelvis decimetertjockt stål. Lägg till borrmaskiner, sågar och en särskild elektronikhörna, liksom ultraljudstvätt, lackskåp och vinylskärare, och man förstår att det här är ett himmelrike för kreativa innovatörer.

Frihet under ansvar är vad som gäller och alla besökare måste först ta ett körkort – med forskningsingenjör Lindgren som lärare – för att få använda maskinerna.

– Det roligaste med jobbet är att få inblick i besökarnas olika projekt, se deras designidéer och hjälpa till i processen. Mitt eget byggande till utställningarna tycker jag också är kul, och att få lära mig nya saker, säger Magnus Lindgren.

Mer om Wisdome

I satsningen samverkar fem science center i Sverige och flera universitet och forskningsmiljöer kring forskning, teknik, tillämpning och didaktik för nya sätt att lära, engagera och utveckla lärande och problemlösning.

De fem center som ingår i Wisdome är Visualiseringscenter C i Norrköping, Malmö Museer, Tekniska museet i Stockholm, Universeum i Göteborg och Curiosum i Umeå. Samtliga fem är populära besöks- och turistmål med program och filmvisningar under sommaren.

 

 

 

 

 

 

 

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Ingenjörsstudentens uppfinning lurar vägglössen

Ingenjörsstudentens uppfinning lurar vägglössen

Problemet när man sanerar vägglöss är att om inte en människa sover i rummet så håller sig vägglössen kvar i sina gömslen. Ingenjörsstudenten Maja Åstrand har kommit på en lösning som snart kan vara på väg ut i världen.
Fler artiklar