Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivAkademiker inom handeln ingår i stort forskningsprojekt

Akademiker inom handeln ingår i stort forskningsprojekt

Hur är det att jobba inom handeln? Det ska forskare vid Stockholms universitet ta reda på. Enkäter kommer skickas till över 20 000 anställda inom handeln, bland dem omkring 1 200 medlemmar i Sveriges Ingenjörer.

Inom detaljhandeln i Sverige arbetar omkring 270 000 personer. De flesta i butiker och lager men den digitala utvecklingen har ökat behovet av akademiker och andra tjänstemän.

Bra arbetsvillkor är viktigt för företag som behöver rekrytera och behålla personal, men inom handeln finns väldigt lite arbetsmiljörelaterad forskning. Det saknas helt enkelt kunskap om hur arbetsgivarna kan skapa mer attraktiva arbetsplatser.

Därför startar nu ett stort forskningsprojekt vid Stockholms universitet. Magnus Sverke, professor i arbets- och organisationspsykologi, leder projektet.

Magnus Sverke. Foto: Henrik Dunér.

– Vi hoppas att forskningen ska ge svar på vad som gör arbetsplatser inom handeln attraktiva. Vilka är riskfaktorerna som skapar en dålig arbetsmiljö och vilka är friskfaktorerna som skapar trivsel, engagemang och hälsa? Det vill vi ta reda på.

Forskarna vill också kartlägga skillnader mellan tjänstemän och arbetare, män och kvinnor och anställda som arbetat kortare och längre tid i handeln. Man hoppas också kunna se om det finns skillnader mellan branschområden.

Alla svarar anonymt

Forskningen bygger på enkäter som kommer att skickas ut till anställda inom handeln och det här genomförs i samarbete med flera fackförbund: Handelsanställdas förbund, Unionen, Akavia och Sveriges Ingenjörer. Omkring 1 200 medlemmar i Sveriges Ingenjörer kommer att få enkäten under vecka 47.

Enkätfrågorna är utformade av forskarna men det är fackförbunden som samlar in svaren som avidentifieras och anonymiseras innan de överlämnas till forskarna. På så vis skyddas deltagarnas integritet och datainsamlingen är etiskt godkänd.

De som svarar på enkäten kan också anmäla intresse för att delta i en intervju senare under projektet. Inom ett år kommer också en uppföljande enkät skickas till alla som har valt att medverka.

Effektiviseringar skapar stress

Även om akademikerna utgör en liten grupp inom handeln anser Magnus Sverke att det är viktigt att också den gruppen ingår i studien.

– Akademikerna har ofta ett mer självständigt arbete utan fysisk belastning. För dem kan däremot stress och kognitiv belastning vara ett större problem, säger Magnus Sverke.

Det håller Eva Tottie, ordförande för akademikerföreningen på Icagruppen, med om.

– Utmaningen är den psykiska pressen. Hur mycket går det att skruva i effektivitet innan personalen tar stryk. Nya arbetsuppgifter tillkommer utan att andra tas bort, säger Eva Tottie.

Inom Icagruppen finns akademikerna inom de flesta områden, bortsett från butik och lager. Många ingenjörer arbetar inom it medan ekonomer, jurister och andra akademiker finns på alla avdelningar.

Bland de hundratusentals handelsanställda finns också studenter som läser en akademikerutbildning och jobbar extra, framför allt på lager och i butiker.

Målet är bättre villkor för anställda

Forskningen om arbetsvillkor inom handeln finansieras av Handelsrådet och Forte och kommer att pågå fram till 2026.

– Vi kommer att presentera forskningsresultat allt eftersom de blir klara så att de kan komma till praktisk nytta. Forskningen ska ge ny kunskap som fackförbund och arbetsgivare kan använda för att förbättra arbetsmiljön för alla anställda i handeln, säger Magnus Sverke.

Läs mer om forskningsprojektet på psykologiska institutionens hemsida.

 Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Stressen ökar på Chalmers: ”Det märks att vi är färre”

0
Neddragningarna på Chalmers har fått konsekvenser för medarbetarnas arbetsmiljö. Facket får nu signaler om att arbetsbelastningen ökar och stressnivån blivit högre för de anställda.

Tre ingenjörer: Så tog vi steget till eget

0
Friheten att välja uppdrag att kunna styra över sin tid är två goda skäl att bli egenkonsulter. Ingenjörerna Martin Lindahl, Tommy Oldebäck och Jerker Bergström delar med sig av sina erfarenheter.
Ingenjörsfullmäktige 2022

Lång debatt om kortad arbetstid

0
Hur radikalt ska Sveriges Ingenjörer vara i kraven på kortad arbetstid? På Ingenjörsfullmäktige blev det lång debatt om det, om lön och om matte i skolan.

More information for members in English

0
The annual congress of The Swedish Association of Graduate Engineers has decided to translate more information material for the members into English.
KTH

Färre tog ingenjörsexamen förra året

0
Nästan exakt 500 personer färre tog en ingenjörsexamen under det gångna läsåret jämfört med året före. Ändå var det många: 5 000 fler än i slutet av 1970-talet och 2 000 fler än i mitten av 1990-talet.

”Rejäla fakta när vi ska argumentera för våra löner”

0
Trovärdig statistik är ett av de viktigaste verktygen i den kommande löneförhandlingen. De två Akademikerföreningar som förra året var bäst på att skicka in sina svar var Arriver Software och Ljungby kommun.

Börsras kan påverka pensionen – här är expertens råd

0
Börsen faller, men hur påverkar det egentligen min framtida pension? Läs pensionsekonomens tips på vad du ska ta reda på och hur du bör agera.

CSN varnar: Se upp för dyra misstag med studielånen

0
Varje år får mer än 35 000 studerande återkrav för att de fått för mycket studiemedel. Nu varnar CSN för de vanligaste misstagen.
Malin Cronqvist

Dagbok från hållbarhetschefen på Svea Solar

1
I maj blev ingenjören Malin Cronqvist solenergibolaget Svea Solars första hållbarhetschef. Här är hennes dagbok från en vecka på jobbet.

Sätt värde på restiden: ”Ge inte bort den utan kompensation”

3
Att du avtalat bort din övertid ska inte automatiskt innebära att du även avtalar bort rätten till restidsersättning. "Se upp så att du inte avtalar bort båda delarna, men bara får ersättning för den ena" varnar Mats Rosén, ombudsman på Sveriges Ingenjörer.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Kan jag bli tvingad att ta semester i jul?

1
Kan konsultföretag verkligen tvinga sina medarbetare att ta ut semester till jul? Ombudsmannen reder ut frågan.