Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivAkademiker inom handeln ingår i stort forskningsprojekt

Akademiker inom handeln ingår i stort forskningsprojekt

Hur är det att jobba inom handeln? Det ska forskare vid Stockholms universitet ta reda på. Enkäter kommer skickas till över 20 000 anställda inom handeln, bland dem omkring 1 200 medlemmar i Sveriges Ingenjörer.

Inom detaljhandeln i Sverige arbetar omkring 270 000 personer. De flesta i butiker och lager men den digitala utvecklingen har ökat behovet av akademiker och andra tjänstemän.

Bra arbetsvillkor är viktigt för företag som behöver rekrytera och behålla personal, men inom handeln finns väldigt lite arbetsmiljörelaterad forskning. Det saknas helt enkelt kunskap om hur arbetsgivarna kan skapa mer attraktiva arbetsplatser.

Därför startar nu ett stort forskningsprojekt vid Stockholms universitet. Magnus Sverke, professor i arbets- och organisationspsykologi, leder projektet.

Magnus Sverke. Foto: Henrik Dunér.

– Vi hoppas att forskningen ska ge svar på vad som gör arbetsplatser inom handeln attraktiva. Vilka är riskfaktorerna som skapar en dålig arbetsmiljö och vilka är friskfaktorerna som skapar trivsel, engagemang och hälsa? Det vill vi ta reda på.

Forskarna vill också kartlägga skillnader mellan tjänstemän och arbetare, män och kvinnor och anställda som arbetat kortare och längre tid i handeln. Man hoppas också kunna se om det finns skillnader mellan branschområden.

Alla svarar anonymt

Forskningen bygger på enkäter som kommer att skickas ut till anställda inom handeln och det här genomförs i samarbete med flera fackförbund: Handelsanställdas förbund, Unionen, Akavia och Sveriges Ingenjörer. Omkring 1 200 medlemmar i Sveriges Ingenjörer kommer att få enkäten under vecka 47.

Enkätfrågorna är utformade av forskarna men det är fackförbunden som samlar in svaren som avidentifieras och anonymiseras innan de överlämnas till forskarna. På så vis skyddas deltagarnas integritet och datainsamlingen är etiskt godkänd.

De som svarar på enkäten kan också anmäla intresse för att delta i en intervju senare under projektet. Inom ett år kommer också en uppföljande enkät skickas till alla som har valt att medverka.

Effektiviseringar skapar stress

Även om akademikerna utgör en liten grupp inom handeln anser Magnus Sverke att det är viktigt att också den gruppen ingår i studien.

– Akademikerna har ofta ett mer självständigt arbete utan fysisk belastning. För dem kan däremot stress och kognitiv belastning vara ett större problem, säger Magnus Sverke.

Det håller Eva Tottie, ordförande för akademikerföreningen på Icagruppen, med om.

– Utmaningen är den psykiska pressen. Hur mycket går det att skruva i effektivitet innan personalen tar stryk. Nya arbetsuppgifter tillkommer utan att andra tas bort, säger Eva Tottie.

Inom Icagruppen finns akademikerna inom de flesta områden, bortsett från butik och lager. Många ingenjörer arbetar inom it medan ekonomer, jurister och andra akademiker finns på alla avdelningar.

Bland de hundratusentals handelsanställda finns också studenter som läser en akademikerutbildning och jobbar extra, framför allt på lager och i butiker.

Målet är bättre villkor för anställda

Forskningen om arbetsvillkor inom handeln finansieras av Handelsrådet och Forte och kommer att pågå fram till 2026.

– Vi kommer att presentera forskningsresultat allt eftersom de blir klara så att de kan komma till praktisk nytta. Forskningen ska ge ny kunskap som fackförbund och arbetsgivare kan använda för att förbättra arbetsmiljön för alla anställda i handeln, säger Magnus Sverke.

Läs mer om forskningsprojektet på psykologiska institutionens hemsida.

 Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

0
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.