Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivTuffare krav på säkerhetsprövning: "Även fast anställda drabbas"

Tuffare krav på säkerhetsprövning: ”Även fast anställda drabbas”

Oro i världen och ett nytt säkerhetspolitiskt läge har aktualiserat frågan kring säkerhetsprövningar. Allt fler hör nu av sig till facket för att de inte blir godkända.

Säkerhetsprövningar är inte något nytt, det hör till det normala när myndigheter och även vissa privata företag anställer personer i säkerhetskänslig verksamhet. Men på senare tid har Sveriges Ingenjörers ombudsmän märkt av en förändring.

– Vi ser att det ökar och vi får fler frågor kring detta. Det vanligaste är att man sökt ett jobb och kommit långt i processen, men får nej till jobbet på grund av att man inte klarar säkerhetsprövningen. Men även fast anställda drabbas, berättar Ingrid Karlsson som är  avtalsansvarig för statlig sektor på offentliga enheten på Sveriges Ingenjörer.

Umgänget kan påverka

Säkerhetsprövningen utförs av myndigheten som anställer, som prövar om den anställde uppfyller säkerhetskraven för tjänsten. I säkerhetsprövningen tar man reda på personens lämplighet för uppgiften, om hen kan anses vara lojal och pålitlig eller om det finns sårbarheter.

Ett krav är ofta svenskt medborgarskap och registerutdrag, men prövningen innehåller långt mycket mer än det. Det kan handla ekonomi, skulder, fritidsintressen, utlandsresor och missbruksproblem – och inte bara för den som är aktuell för tjänsten, utan även för de personer man umgås eller har samröre med.

– Det här är något som genomförs utan fackets inblandning, det är inget som MBL:as eller som vi har något som helst inflytande över, förklarar Ingrid Karlsson.

Kan förlora jobbet

Hur höga kraven är beror på vilken säkerhetsklass tjänsten har. I ett skärpt säkerhetsläge kan klassningen dessutom förändras och den som tidigare klarade säkerhetsprövningen kan då riskera att förlora jobbet.

I de fall där en anställd inte klarar en förnyad säkerhetsprövning ska personen i första hand få ett erbjudande om omplacering. Men om det inte går, eller om den anställde tackar nej till omplacering, kan det bli fråga om uppsägning.

– De som hör av sig till oss vill veta varför de inte klarar prövningen. Problemet är att de inte får något svar, det är inget som blir offentligt, konstaterar Ingrid Karlsson.

Rent juridiskt är det säkerhetsskyddsförordningen och säkerhetsskyddslagen som reglerar området.

– De flesta, men inte alla jobb på myndigheter har någon form av säkerhetsklassning. Men det är troligt att kraven nu ökar inom fler områden, exempelvis inom VA och energi, säger Ingrid Karlsson.

Ny praxis förändrar läget

Normalt sett kan man inte heller överklaga ett säkerhetsbeslut. Men enligt Jenny Rosenbaum, förbundsjurist på Sveriges Ingenjörer, har det kommit domar som förändrat läget. Om det är den anställande myndigheten som själv gjort bedömningen av den anställde finns det numera en möjlighet att få sin sak prövad.

Domar i AD

Läs mer om de domar i Arbetsdomstolen som visar att en anställd kan få de faktiska omständigheterna prövade:

– Det finns en ny praxis, det har Arbetsdomstolen visat i ett flertal fall där de hänvisat till Artikel 6 i Europakonventionen om rätten till en rättvis rättegång. En anställd har alltså rätt att få de faktiska omständigheterna prövade, men bara om det är arbetsgivaren som utfört prövningen förklarar Jenny Rosenbaum.

Ställ krav på att få veta

Om du hamnar i läget där du inte blir godkänd i en förnyad säkerhetsprövning rekommenderar Jenny Rosenbaum att du tar kontakt med det lokala fackombudet, om det finns. De kan då hänvisa till domarna i AD och begära att få ta del av de faktiska omständigheterna kring din säkerhetsprövning.

– Arbetsgivaren har bevisbördan. Kräv att få veta varför du inte längre anses vara lämplig för jobbet för att själv kunna se om det ligger något i beslutet innan du eventuellt tackar ja till en omplacering, säger hon.

Anna Nyström

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Så höjer du en låg ingångslön

0
Fick du inte den ingångslön som du hade hoppats på? Nytt år och äntligen dags för ditt första lönesamtal. Sveriges Ingenjörer ger tips på hur du förbereder dig för att kunna lyfta en låg ingångslön.
Andreas Anderljung och Anna Othén Martinell

Vart tog dina kursare vägen? Här är svaret

0
Vad jobbar ingenjörer med efter studierna? Finns de inom typiska ingenjörsyrken eller jobbar de med något helt annat? Vi bad SCB ta fram vad ingenjörer som gick ut 2009/2010 jobbade med tio år senare. Här är svaret.

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

1
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

5
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

1
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Expertens tips inför löneförhandlingen: ”Var djärv och ta i”

0
Ett nytt jobb innebär även ett guldläge för en högre lön. Så här vässar du dig inför löneförhandlingen.