Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenVåga en karriäravstickare – den kan ge dig en egen nisch

Våga en karriäravstickare – den kan ge dig en egen nisch

Går du runt och funderar på ett göra något helt annat? Kanske känns det definitivt att hoppa av ingenjörsbanan? Det behöver det inte vara. En karriäravstickare kan rent av leda fram till en ny nisch. Och ett roligare, mer utvecklande jobb.

Magnus Pettersson är dataingenjör, personalvetare och idag verksam som HR-analytiker på Arbetsförmedlingen. Han är ett gott exempel på en ingenjör som gjort en annorlunda karriär och som hittat sin egen nisch tack vare sina båda överlappande kompetensområden.

Redan innan han tog sin ingenjörsexamen i datateknik 1999 hade Magnus Pettersson börjat arbeta inom IT då det fanns gott om jobb. Sedan kom IT-kraschen kring millennieskiftet och för Magnus del innebar det att han fick möjlighet att ta sig in på den bana som han varit på sedan dess: HR.

Magnus Pettersson

– Min dåvarande chef hade märkt att jag var mer intresserad av människorna än datorerna så jag fick vara med på delar som gränsade till HR.

Arbetet fortsatte i ett par år inom det privata innan Magnus Pettersson började arbeta offentligt, hela tiden med fokus på IT-stöd inom olika HR-processer, till exempel kompetensförsörjningshantering och rehabiliteringssystem.

I samband med finanskrisen 2008 då anställningen tog slut och Magnus Pettersson även blev pappa, började han plugga HR för att sedan få jobb som arbetsförmedlare. Efter några år i det yrket började han längta tillbaka till IT och började plugga igen, denna gång en distansutbildning i dataanalys. Det här visade sig vara ett smart sätt att nischa sig.

– I rollen som HR-analytiker behöver man kunskap om IT, HR och dataanalys kombinerat. Man behöver ha förståelse för hur tekniken kan användas. De som arbetar inom HR är oftast inte så intresserade av tekniken och datan kring HR-processerna, även om jag ser ett ökande intresse för området nu.

Hittade en egen nisch

För att ta sig in på nischområdet HR/IT gick Magnus Pettersson metodiskt till väga. Han började följa hashtaggar om HR-analys via Twitter, framför allt från USA där utvecklingen inom området ligger några år före Europa och Sverige. Han började också skapa kontakt med likasinnade på Linkedin och kom tack vare det in i nätverk som också hade regelbundna digitala träffar.

– Jag kände verkligen att det här är intressant! Teknik och dataanalys inom ett område som jag är utbildad inom. Jag hade det jätteklart för mig. Det fanns en lucka här. Jag skrev till den person som är HR-direktör på arbetsförmedlingen och frågade om de driver några projekt där man använder data för att ta datadrivna beslut så att man inte bara tar beslut på känsla. Och då fick jag kontakt med min nuvarande chef.

Till andra ingenjörer som går i tankar om att byta karriärbana vill Magnus Pettersson hälsa att om du hittar ett område du är riktigt intresserad av – fortsätt inom området och bara kör.

– Du kommer kunna utveckla dig, träffa nya yrkesgrupper och ha roligare.

Förändring kan vara olika saker

Charlotte Hågård är karriärexpert, ledarcoach och författare till flera böcker om karriärutveckling. Hennes bild är att fler borde våga testa nya karriärvägar för att hitta ett engagerande jobb. Många som vill lämna en karriär har inte tanken på att komma tillbaka, utan vill ha en ordentlig förändring. Men förändring kan du ju få genom att pröva en ny roll eller gå mellan sektorer och branscher, menar Charlotte Hågård.

Charlotte Hågård

– Fundera på vad det är som får dig att vilja göra något annat? Är det att testa en egen affärsidé eller göra något helt annat? Vad är det som stoppar dig från att göra förändringen du längtar efter? Jag tänker lite YOLO – You only live once. Lägg upp en plan och en budget så att du vågar ta steget.

Till den som gjort en avstickare och som vill tillbaka till ingenjörsyrket råder hon:

– Visa tydligt vad du har gjort under den här tiden och beskriv hur det har utvecklat dig och gett erfarenheter som kan tillföra värde. Visa också hur du har hållit dig à jour och relevant under tiden.

Även Magnus Pettersson pekar på vikten av att hålla sig uppdaterad inom teknikområdet för att inte hamna efter kompetensmässigt.

– I Sverige har vi ju också förmånen att kunna vara tjänstlediga för att studera.

Numera finns också möjligheten att söka det nya omställningsstudiestödet.

Magnus Pettersson känner att han har hittat sin professionella nisch.

– Jag kan med lätthet fortsätta arbeta i minst tio år till inom det här området. Det sker en så stor utveckling inom HR-analys-området med hjälp av ny teknik.

Jennie Jensen

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?