Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörskarriärByta jobbOpen to work: visa att du söker jobb – för alla eller...

Open to work: visa att du söker jobb – för alla eller bara rekryterare

På profilbilderna på Linkedin dyker de upp ibland; bildramarna med texten Open to work. Budskapet är klart, här är det någon som söker jobb. Ingenjören ringde upp två experter för att ta reda på om och hur Open to work fungerar.

– Arbetssökande som har Open to work i sin profilbild på Linkedin visar tydligt att de är tillgängliga. För mig som rekryterare är det jättebra och jag skulle säga att det är främst dessa personer som jag kontaktar, säger Ida Tegnelöv på rekryteringsfirman Jefferson Wells.

Visa på Linkedin att du söker jobb – för alla eller enbart rekryterare

Läs instruktionen steg för steg och titta på filmen.

Men det är inte alla som känner sig bekväma med att så öppet gå ut på Linkedin med att de söker jobb. Det märker inte minst organisationen TRR som erbjuder omställnings- och kompetensstöd till tjänstemän i privat sektor.

– Det finns många som säger att de inte vill gå ut med Open to work på Linkedin för att de har skamkänslor över att vara mellan jobb. Men det finns ingen anledning att känna skam och skuld. Det är vanligt att företag drar ner idag och det handlar inte om bristande kompetens hos en viss person. Det är andra kriterier som styr att personer hamnar mellan jobb, säger Jonas Mauritzson, specialist jobbsökning på TRR.

Andrahandskontakterna är viktigast

Linkedin är en viktig plattform för de som söker nytt jobb och kanske speciellt för tjänstemän. Att ta hjälp av sitt professionella nätverk i jobbletandet öppnar upp många nya dörrar. Globalt använder 18 miljoner Linkedin-användare bildramen Open to work på sin profilbild.

Jonas Mauritzon, TRR. Foto: Chris Mauritzson.

– Det är dina andrahandskontakter som ger störst möjlighet att hitta ett nytt jobb, inte dina förstahandskontakter. Många är måna om att hjälpa personer i sitt nätverk att hitta ett nytt jobb. De kan till exempel tipsa om jobbannonser som skulle passa den arbetssökande, säger Jonas Mauritzson.

Enligt Linkedin själva så ökar jobbsökarnas chanser om de använder bildramen Open to work. Med synlig text har användarna 40 procents större chans att få mejl från rekryterare och 20 procent större chans att få meddelande från andra användare.

Få algoritmerna på din sida

Vill du bättra på oddsen ska du efter eller i samband med att du lägger ut att du är Open to work också publicera ett inlägg där du skriver vad du söker för jobb och vad du har för kompetens.

– Några av de bästa tiderna att publicera inlägg är tisdag- och onsdagsförmiddagar, säger Jonas Mauritzson.

Det krävs också ordentlig planering för att nå ut till det professionella nätverket på Linkedin. För att få algoritmerna på din sida så behöver du se till att din uppdatering får uppmärksamhet på en gång när du har publicerat inlägget.

– Ta kontakt med ett par personer i ditt nätverk i förväg och säg att du kommer att publicera ett inlägg på tisdag klockan 10.00. Be dem att kommentera ditt inlägg direkt efter publicering. På så sätt kommer ditt inlägg högre upp i algoritmerna och du når ut bättre. Se också till att du har tid att svara på alla kommentarer du får, säger Jonas Mauritzson.

Efter ungefär 10 dagar bör du göra ett nytt inlägg där du tackar alla för hjälpen och länkar till det gamla inlägget.

Blir bara synlig för rekryterare

Open to work fungerar för alla som öppet vill gå ut med att de är mellan jobb, men hur gör jag om jag har ett jobb och ändå letar efter en ny arbetsgivare? Linkedin har faktiskt en tjänst där du kan fylla i att bara rekryterare ska kunna se att du letar efter jobb (se här hur den fungerar).

Open to work kommer då inte att synas på din profilbild. Det är en bra lösning för de som är nöjda på sitt jobb, men vill se om gräset är grönare på andra sidan, säger Jonas Mauritzson.

Ida Tegnelöv är rekryterare på Jefferson Wells. Foto: Jefferson Wells.

– Det är snabbt och smidigt för oss att hitta kandidater som matchar våra sökkriterier. Som rekryterare har jag ett speciellt inlogg och kan hitta dessa kandidater om de matchar mina sökkriterier. Jag skulle säga att majoriteten använder den här tjänsten som bara är synlig för oss rekryterare istället för med den text i profilbilden som är synlig för alla, säger Ida Tegnelöv.

Men tänk på att det här sättet att öppna upp för jobbförfrågningar som är tänkt att bara vara synliga för rekryterare ibland även kan läsas av HR-avdelningen hos din nuvarande arbetsgivare.

Anahita Arai

Mer om Open to Work på Linkedin

Open to work lanserades av Linkedin 2020, mitt under pandemin, i syfte att ta bort stigmat kring att vara arbetssökande. Med bildramen Open to work har Linkedin-användare 40 procent större chans att få mejl från rekryterare och 20 procent större chans att få meddelande från andra användare.

Men det är värt att tänka på att Linkedin inte kan garantera att din nuvarande arbetsgivare inte kan se informationen, även om den bara gör synlig för rekryterare.

Källa: Linkedin.

 

 

 

 

 

 

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

VÄLKOMMEN TILL INGENJÖRSKARRIÄR

Ingenjörskarriär är ett samarbete mellan Ingenjören och Sveriges Ingenjörer. Här publicerar vi artiklar och temaguider som ger inspiration och tips för att ta nästa steg i karriären.

GUIDER