Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörskarriärByta jobbOpen to work: visa att du söker jobb – för alla eller...

Open to work: visa att du söker jobb – för alla eller bara rekryterare

På profilbilderna på Linkedin dyker de upp ibland; bildramarna med texten Open to work. Budskapet är klart, här är det någon som söker jobb. Ingenjören ringde upp två experter för att ta reda på om och hur Open to work fungerar.

– Arbetssökande som har Open to work i sin profilbild på Linkedin visar tydligt att de är tillgängliga. För mig som rekryterare är det jättebra och jag skulle säga att det är främst dessa personer som jag kontaktar, säger Ida Tegnelöv på rekryteringsfirman Jefferson Wells.

Visa på Linkedin att du söker jobb – för alla eller enbart rekryterare

Läs instruktionen steg för steg och titta på filmen.

Men det är inte alla som känner sig bekväma med att så öppet gå ut på Linkedin med att de söker jobb. Det märker inte minst organisationen TRR som erbjuder omställnings- och kompetensstöd till tjänstemän i privat sektor.

– Det finns många som säger att de inte vill gå ut med Open to work på Linkedin för att de har skamkänslor över att vara mellan jobb. Men det finns ingen anledning att känna skam och skuld. Det är vanligt att företag drar ner idag och det handlar inte om bristande kompetens hos en viss person. Det är andra kriterier som styr att personer hamnar mellan jobb, säger Jonas Mauritzson, specialist jobbsökning på TRR.

Andrahandskontakterna är viktigast

Linkedin är en viktig plattform för de som söker nytt jobb och kanske speciellt för tjänstemän. Att ta hjälp av sitt professionella nätverk i jobbletandet öppnar upp många nya dörrar. Globalt använder 18 miljoner Linkedin-användare bildramen Open to work på sin profilbild.

Jonas Mauritzon, TRR. Foto: Chris Mauritzson.

– Det är dina andrahandskontakter som ger störst möjlighet att hitta ett nytt jobb, inte dina förstahandskontakter. Många är måna om att hjälpa personer i sitt nätverk att hitta ett nytt jobb. De kan till exempel tipsa om jobbannonser som skulle passa den arbetssökande, säger Jonas Mauritzson.

Enligt Linkedin själva så ökar jobbsökarnas chanser om de använder bildramen Open to work. Med synlig text har användarna 40 procents större chans att få mejl från rekryterare och 20 procent större chans att få meddelande från andra användare.

Få algoritmerna på din sida

Vill du bättra på oddsen ska du efter eller i samband med att du lägger ut att du är Open to work också publicera ett inlägg där du skriver vad du söker för jobb och vad du har för kompetens.

– Några av de bästa tiderna att publicera inlägg är tisdag- och onsdagsförmiddagar, säger Jonas Mauritzson.

Det krävs också ordentlig planering för att nå ut till det professionella nätverket på Linkedin. För att få algoritmerna på din sida så behöver du se till att din uppdatering får uppmärksamhet på en gång när du har publicerat inlägget.

– Ta kontakt med ett par personer i ditt nätverk i förväg och säg att du kommer att publicera ett inlägg på tisdag klockan 10.00. Be dem att kommentera ditt inlägg direkt efter publicering. På så sätt kommer ditt inlägg högre upp i algoritmerna och du når ut bättre. Se också till att du har tid att svara på alla kommentarer du får, säger Jonas Mauritzson.

Efter ungefär 10 dagar bör du göra ett nytt inlägg där du tackar alla för hjälpen och länkar till det gamla inlägget.

Blir bara synlig för rekryterare

Open to work fungerar för alla som öppet vill gå ut med att de är mellan jobb, men hur gör jag om jag har ett jobb och ändå letar efter en ny arbetsgivare? Linkedin har faktiskt en tjänst där du kan fylla i att bara rekryterare ska kunna se att du letar efter jobb (se här hur den fungerar).

Open to work kommer då inte att synas på din profilbild. Det är en bra lösning för de som är nöjda på sitt jobb, men vill se om gräset är grönare på andra sidan, säger Jonas Mauritzson.

Ida Tegnelöv är rekryterare på Jefferson Wells. Foto: Jefferson Wells.

– Det är snabbt och smidigt för oss att hitta kandidater som matchar våra sökkriterier. Som rekryterare har jag ett speciellt inlogg och kan hitta dessa kandidater om de matchar mina sökkriterier. Jag skulle säga att majoriteten använder den här tjänsten som bara är synlig för oss rekryterare istället för med den text i profilbilden som är synlig för alla, säger Ida Tegnelöv.

Men tänk på att det här sättet att öppna upp för jobbförfrågningar som är tänkt att bara vara synliga för rekryterare ibland även kan läsas av HR-avdelningen hos din nuvarande arbetsgivare.

Anahita Arai

Mer om Open to Work på Linkedin

Open to work lanserades av Linkedin 2020, mitt under pandemin, i syfte att ta bort stigmat kring att vara arbetssökande. Med bildramen Open to work har Linkedin-användare 40 procent större chans att få mejl från rekryterare och 20 procent större chans att få meddelande från andra användare.

Men det är värt att tänka på att Linkedin inte kan garantera att din nuvarande arbetsgivare inte kan se informationen, även om den bara gör synlig för rekryterare.

Källa: Linkedin.

 

 

 

 

 

 

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Katarina Wåhlin Alm, Jenny Gibson, Marianne Erlandson och Hans Näslund

Så mycket tjänar 213 kommunala teknik- och samhällsbyggnadschefer

0
Snittlönen för förvaltningschefer inom teknik och samhällsbyggnad i kommunerna ligger i nivå med jämförbara tjänster i privat sektor. Det visar en genomgång.
Rasmus Ågren

Elektronikingenjörens dagbok från Ikea – jobbar med de uppkopplade produkterna

0
Ikea säljer inte bara möbler och servetter. I Malmö utvecklar företaget elektronik – bland annat till lampor och högtalare. Här berättar ingenjören Rasmus Ågrens om en vecka på jobbet.
Fasader i Globenpområdet

Så tjänar ingenjörer i 19 branscher

0
Snittlönen för ingenjörer i privat sektor är högst i fastighetsbranschen. It-konsulter hamnar i den nedre delen av listan. Men om man rensar för ålder och chefsbefattningar blir bilden en annan.

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

1
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

1
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

2
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

VÄLKOMMEN TILL INGENJÖRSKARRIÄR

Ingenjörskarriär är ett samarbete mellan Ingenjören och Sveriges Ingenjörer. Här publicerar vi artiklar och temaguider som ger inspiration och tips för att ta nästa steg i karriären.

GUIDER