Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivEkin från Turkiet fick jobb som ingenjör med hjälp av sin mentor

Ekin från Turkiet fick jobb som ingenjör med hjälp av sin mentor

När ingenjören Ekin Kiper från Turkiet fick en mentor tog det bara en månad innan han lyckades få ett jobb som matchar hans erfarenhet. Mentorn Rebecca Ivemyr blev inte bara en coach utan också en vän.

Genom Ingenjörsmentor fick Ekin Kiper jobb på Afry efter bara en månad. När mentorprogrammet avslutades blev det tårta.

På Rebacca Ivemyrs Linkedinprofil finns en bild som publicerades i september 2022. Den visar Ekin Kiper som med ett brett leende skär upp en bit prinsesstårta. Bildexten berättar: Igår firade Ekin och jag avslutningen på Sveriges Ingenjörers mentorskapsprogram för nyanlända ingenjörer med lite välförtjänt tårta.

När Ingenjören ringer upp Ekin Kiper har det gått ett år sedan han fick jobbet på Afry.

– Jag hade tur som blev antagen till mentorprogrammet och att det blev just Rebecca som blev min mentor, säger han.

Ekin Kiper flyttade till Sverige hösten 2021. Då hade hans fru redan bott här ett år och doktorerade i datavetenskap vid Stockholms universitet. Han bestämde sig för att flytta efter och sa upp sig från jobbet på ett stort nationellt forskningsinstitut i Ankara.

I Sverige hittade Ekin till SFX, Svenska för nyanlända ingenjörer och arkitekter i Stockholmsområdet. Där kom han i kontakt med Sveriges Ingenjörer och Ingenjörsmentor. Han sökte programmet och blev antagen.

Ekin var Rebeccas första adept

Rebecca Ivemyr som blev Ekin Kipers mentor är några år yngre än Ekin. När hon anmälde sig som mentor hade hon inte jobbat mer än 2,5 år. Först ett halvår på Afry och därefter på Scania, men hon kände sig väldigt engagerad inför uppdraget.

Är du intresserad av Ingenjörsmentor?

Efter sommaren startar två omgångar av Ingenjörsmentor och anmälan är öppen.
Är du intresserad av mer information? Vill du veta hur man söker som adept och vad som krävs för att bli mentor? Läs om programmet och anmäl dig här.

Ingenjören får tag i Rebecca över Teams från Chicago. Sedan två månader jobbar hon på den amerikanska lastbilstillverkaren Navistar med fordonsarkitektur, alltså var saker ska sitta på lastbilarna som företaget utvecklar.

– Ekin Kiper blev min första adept och det har varit fantastiskt kul och utvecklande, även för mig. Nu har jag själv flyttat till ett nytt land och upplever nya sociala koder och en annorlunda arbetsplatskultur.

Diskuterade platsannonser

Ingenjörsmentor är ett initiativ som Sveriges Ingenjörer startade redan 2012. Genom programmet får nyanlända ingenjörer en mentor som delar med sig av sina yrkeserfarenheter, praktiska tips för att söka jobb och vad det innebär att jobba som ingenjör i Sverige.

Programmet pågår under sex månader och vid tre tillfällen träffas alla mentorer och adepter under ledning av en professionell coach. Mellan varje träff har mentorer och adepter tre enskilda träffar.

Rebecca Ivemyr och Ekin Kiper träffades mycket oftare än så.

– Vi sågs i princip varje vecka, ofta ett par timmar på något café säger Ekin Kiper.

Den första tiden var samtalen inriktade på att söka jobb. Ekin letade upp platsannonser som de diskuterade. Hur såg kvalifikationskraven ut och vilka matchade hans kompetens? De jobbade också med hans cv och personliga brev för att få det upplägg och innehåll som är normen i Sverige.

En gång tog Rebecca också med en kompis och Ekin fick träna på att bli intervjuad av dem båda.

– Det var en viktig och rolig, men svår övning. Ekin kände sig obekväm att inte bara svara utan också ställa frågor, till exempel om chefens ledarstil, säger Rebecca.

– Ja, det kändes väldigt framfusigt, säger Ekin.

Fick jobb efter en månad

Efter några veckor hittade Ekin en platsannons från Afry som han översatt i Google translate. Jobbet var inriktat på simuleringar och termodynamik och verkade passa honom perfekt, men annonsen var på svenska. Rebecca som jobbat på Afry kontaktade via Linkedin en chef på företaget och sa att hon hade förslag på en toppenkandidat.

Erkin blev kallad till en anställningsintervju och fick jobbet, trots att han inte pratade svenska.

När han började jobba fanns det nya frågor att prata om när de träffades, som sociala koder och kulturskillnader mellan Sverige och Turkiet. De använde också det material med tips för de enskilda träffarna som programmet har tagit fram.

Ekin säger att kontakten med Rebecca har betytt jättemycket, inte bara stödet som gav honom ett jobb som ingenjör i Sverige.

– Det har varit skönt att ha någon att fråga om allt möjligt som man funderar över när man flyttar till ett annat land.

Rebecca säger att samtalen med Ekin hjälpte henne att förbereda sig inför flytten till Chicago.

– Men det som har betytt mest för mig med Ingenjörsmentor är att jag har fått en vän. Att lära känna Ekin och se honom växa har varit så roligt.

Och trots att mentorprogrammet avslutades med tårtkalas för över ett halvår sedan håller Rebecca och Ekin fortfarande kontakt. Nu ses de på Teams då och då.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Smit inte ut bakvägen – fast du helst inte vill bli avtackad

0
Vad gör du om du inte har trivts och en avtackningsfika med kollegor och chefen mest känns som ett plågsamt skådespel? Kan man man tacka nej till att bli avtackad?

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.