Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivGer din chef dig ont i magen?

Ger din chef dig ont i magen?

Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef, visar en aktuell forskningssammanställning. En ny bok ger konkreta förslag på hur du kan hantera din toxiska chef.   

Chefer som visar destruktiva ledarbeteenden sänker medarbetarnas välbefinnande och prestation. Destruktiva ledarbeteenden är dessutom värre än vad konstruktiva ledarbeteendena är bra. Det visar det treåriga forskningsprojektet ”När det brister: orsaker till och förekomst av destruktivt ledarskap i svenskt arbetsliv” vid Umeå universitet.

I en delstudie som publicerades i slutet av 2021 framkommer att drygt en tredjedel, 36,4 procent, av de som arbetar i Sverige upplever att de har en destruktiv chef.

För Martina Skowronska kommer det här inte som någon nyhet. Hon är kommunikationskonsult och samtalscoach och har tidigare skrivit boken ”Genomskåda narcissisten”, en delvis självbiografisk bok om att leva i – och ta sig ur – en destruktiv relation. Under arbetet med den boken förstod hon hur vanligt det är även med destruktiva relationer mellan chefer och anställda.

Så undviker eller hanterar du en toxisk chef

 • Ta referenser på chefen när du får ett erbjudande om nytt jobb. Det är lika rimligt som att arbetsgivaren tar referenser på dig.
 • Se till att få svar på dina frågor om arbetsmiljön och ledarskapet. Vilken ledarstil har chefen? Säg rakt ut att det är viktigt för dig att ha en bra chef.
 • Har du sökt jobb inom offentlig förvaltning kan du be om att få ta del av resultaten av medarbetar-undersökningen. Vad säger resultatet om ledarskapet?
 • Är chefen maktfullkomlig? Försök spegla chefen eftersom chansen att skapa en bättre relation ökar om hen börjar se dig som sin like.
 • Är chefen oerfaren som ledare? Ge konstruktiv återkoppling och förslag. Ta initiativ och föreslå täta avstämningar.
 • Saknar chefen ämneskompetens? Ge chefen tid att lära sig. Lär ut och kom ihåg att ta på dig äran för nedlagt arbete och idéer när så krävs. Dra nytta av att vara den chefen kan vända sig till på grund av din kompetens.
 • Är chefen konflikträdd? Be om tydlighet kring ansvarsområden och roller, deadlines och leveranser. Se till att det finns en plan som alla inblandade förstår. Våga lyfta frågorna som den konflikträdda chefen själv inte vågar närma sig. Visa att du själv är lösningsorienterad.
 • Är chefen kontrollerande? Skapa tydlighet tillsammans. Kom överens om hur ofta du ska rapportera och om vad. Bestäm vad som ska prioriteras och förekom chefen.
 • Coacha dig själv. Hur ser din situation ut just nu? Vad är ditt önskade läge? Vad motiveras du av så att du kan uppnå ditt önskade läge? Vilka hinder finns? Vad behöver du göra för att nå målet? Skapa en konkret handlingsplan.

– Narcissister finns inte bara i privatlivet. De finns också på arbetsplatser och de drivs till chefsroller.

Nyligen kom Martina Skowronskas senaste bok ut: Toxiska chefer – Så hanterar du ledare som missbrukar sin makt. Martina Skowronska skiljer på dåligt ledarskap och toxiskt ledarskap.

En dålig chef definierar hon som en som på grund av yttre omständigheter brister i sitt ledarskap. De toxiska cheferna däremot, har makten som drivkraft och för att uppnå den skyr de inga medel.

Passivt och aktivt destruktivt ledarskap

Inom forskningen kring destruktivt ledarskap skiljer man på passivt och aktivt destruktivt ledarskap. Passivt destruktiva ledare är otillgängliga, tar inte tag i saker, ger inte nödvändig information och ger inte medarbetare det stöd de behöver. Aktivt destruktiva ledare kränker, använder hot och bestraffning, ställer orimliga krav och tar åt sig äran.

– Ingen är perfekt, man kan inte kräva en perfekt chef, men detta är på en helt annan nivå med subtila härskartekniker och kränkningar, förklarar Martina Skowronska.

Inom forskningen tonas kopplingen mellan personlighetsdrag som psykopati och narcissism ned rejält. Den typen av personlighetsdrag finns nämligen bara hos ungefär en procent av den vuxna befolkningen. I stället förklaras det destruktiva ledarskapet som en effekt av en ogynnsam arbetsmiljö.

Exempelvis så bidrar en hög arbets­belastning och en otydlig chefsroll till att chefer agerar passivt och undvikande medan stress bidrar till att chefer agerar aggressivt och kränkande.

Men Martina Skowronska tycker det är missvisande att tona ner risken att stöta på en narcissist eller psykopat i chefsrollen.

– Mörkertalet är enormt. Den procent man har kunnat diagnosticera är de som har fått diagnosen när de suttit fängslade. De flesta psykopater eller narcissister är inte diagnosticerade eftersom de aldrig självmant skulle vända sig till vården och söka hjälp. Det är grovt missvisande att prata om att det bara finns en procent av dessa personlighetstyper. Risken att stöta på dem är mycket, mycket större än så.

Varning för chefer som leder av egoistiska skäl

Hur det nu än är, om chefen är destruktiv på grund av sin personlighet eller för att arbetsmiljön är bristfällig, så vill Martina Skowronska varna för chefer som leder av egoistiska skäl.

– De är inte intresserade av chefsrollen som den ska vara, att coacha och lyfta medarbetare och göra gott för företaget.

Chefer kan brista i sitt ledarskap och sin kommunikation, men en toxisk chef kommer slå bakut när du försöker ge henne eller honom feedback, menar Martina Skowronska. Därför är det i regel svårt att försöka ge konstruktiv återkoppling, antingen direkt eller genom ledningen, HR, eller facket.

– Jag råder att gå till facket, men många av personerna jag pratade med när jag skrev boken hade sökt stöd där och inte fått rätt hjälp. Man kan testa, men ha inte för höga förväntningar. Många är besvikna över att facket inte har kunnat stötta dem bättre.

Kan orsaka stress och sjukskrivningar

Destruktivt ledarskap kan leda till psykisk ohälsa, stress och långtidssjuksjukskrivningar. Det finns till och med forskningsstöd för att det kan gå så långt som till självmord.

– Toxiska chefer gör sådan skada. Det är inte värt det. Du måste tänka på din hälsa i första hand. Om en annan person får dig att må illa, sova sämre, gör dig ledsen, deprimerad eller ger dig ångest så måste du avsluta relationen. Är det din chef som får dig att känna så behöver du försöka byta jobb. Annars betalar du med din hälsa, säger Martina Skowronska.

Jennie Jensen

Råd till arbetsgivare

 • Se över rekryteringsprocessen så att personer med rätt ledarkompetens rekryteras.
 • Utveckla ledare och chefer i gott ledarskap och ha nolltolerans mot toxiskt (destruktivt) ledarskap på samma sätt som det är självklart att ha nolltolerans mot mobbning och trakasserier.
 • Lyft in teori och kunskap om destruktivt ledarskap i ledarträningssammanhang så att chefer själva blir medvetna om att de kanske ibland agerar destruktivt, men också får möjlighet att diskutera hur de kan undvika det.
 • Följ upp rekryteringen av nya chefer. Fungerar de verkligen i chefsrollen? Om en chef visar sig brista i ledarskapet borde han eller hon inte få fortsätta som chef. Kanske är de bra på att leverera och producera – men låt dem inte ha personalansvar.
 • Fråga om destruktiva ledarbeteenden i medarbetarundersökningar för att identifiera chefer som behöver stöd.
 • Ta medarbetares klagomål på ledare på allvar och utveckla alternativa vägar för medarbetare att ge återkoppling, till exempel genom arbetsmiljöombud, HR eller högre chef, och med att få till stånd en dialog om möjliga åtgärder för deras och chefens bästa.
 • Mät förekomsten av destruktivt ledarskap. Verktyget Destrudo-L är ett frågeformulär för att hitta destruktivt ledarskap på en avdelning eller inom en organisation.
 • Rikta särskilt fokus på chefernas arbetsmiljö. När chefer glöms bort är risken att ogynnsamma förhållanden leder till en för hög belastning som resulterar i destruktiva ledarskapsbeteenden. Och det påverkar medarbetarna.
 • Inkludera kunskap om destruktivt ledarskap och dess effekter i ledarskapsutbildningar och ledar­utvecklingsinsatser.
 • Utveckla dialogen på arbetsplatsen. Chefer behöver bli medvetna om när deras ageranden uppfattas som destruktiva.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Katarina Wåhlin Alm, Jenny Gibson, Marianne Erlandson och Hans Näslund

Så mycket tjänar 213 kommunala teknik- och samhällsbyggnadschefer

0
Snittlönen för förvaltningschefer inom teknik och samhällsbyggnad i kommunerna ligger i nivå med jämförbara tjänster i privat sektor. Det visar en genomgång.
Rasmus Ågren

Elektronikingenjörens dagbok från Ikea – jobbar med de uppkopplade produkterna

0
Ikea säljer inte bara möbler och servetter. I Malmö utvecklar företaget elektronik – bland annat till lampor och högtalare. Här berättar ingenjören Rasmus Ågrens om en vecka på jobbet.
Fasader i Globenpområdet

Så tjänar ingenjörer i 19 branscher

0
Snittlönen för ingenjörer i privat sektor är högst i fastighetsbranschen. It-konsulter hamnar i den nedre delen av listan. Men om man rensar för ålder och chefsbefattningar blir bilden en annan.

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

1
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

1
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

2
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Så höjer du en låg ingångslön

0
Fick du inte den ingångslön som du hade hoppats på? Nytt år och äntligen dags för ditt första lönesamtal. Sveriges Ingenjörer ger tips på hur du förbereder dig för att kunna lyfta en låg ingångslön.