Kampen om stupstocken börjar

På torsdag börjar IT- och telekombranschens förhandlingar om nytt kollektivavtal. Arbetsgivaren vill gärna köra helt sifferlöst.

Almega förespråkar lokal lönebildning fullt ut, men det fungerar inte menar Sveriges Ingenjörer två dagar innan förhandlingarna om nytt avtal för IT- och telekom-branschen inleds.
— Vi har haft ett så kallat processavtal med stupstock  länge nu och det har fungerat ganska bra, säger Maria Elinder, ansvarig ombudsman på Sveriges Ingenjörer. Men att ha helt sifferlöst tror inte vi på. Många företag i branschen har utländska ägare och känner inte till den svenska förhandlingsmodellen. De ser stupstockssiffran som något absolut.

Trots att IT-branschen gick bra förra året var det ändå många företag som drog åt svångremmen.

— Det blev mycket hårda förhandlingar och på vissa företag hamnade totalen under stupstocken vilket ju inte är meningen, säger Maria Elinder.

Förutom krav på att den lokala löneprocessen ska förstärkas har Sveriges Ingenjorer också begärt arbetstidsförkortning.

–Vi tycker att det kan vara ett bra sätt att lösa problemen som ibalnd uppstår när konsulter inte har full beläggning. Förra året hade vi exempel på när företag tvingade anställda att ta tjänstledigt. Då är det bättre att ha några dagar innestående som man kan ta ut under en längre period.
JG

Följ förhandlingarna genom att logga in på förbundets hemsida.

Lämna en kommentar

Senaste nytt