Förändringar i företag ökar stressen

De anställda kan uppleva stress både när företag varslar och nyanställer.  Men det är ännu för tidigt att säga vilken påverkan lågkonjunkturen haft på arbetslivet i stort.

Del 2 i serien balans i livet

De anställda kan uppleva stress både när företag varslar och nyanställer.  Men det är ännu för tidigt att säga vilken påverkan lågkonjunkturen haft på arbetslivet i stort.

Töres Theorell är professor emeritus vid Stressforskningsinstitutet i Stockholm och har under flera år forskat på stressrelaterade sjukdomar i arbetslivet. Han menar att anställda kan känna sig stressade både när arbetsgivarna drar ner på personal och när företagen nyanställer. 

— Turbulens på arbetsplatser verkar vara det som folk kan bli sjuka av. När antalet anställda ökar snabbt på en arbetsplats får de som stannat kvar sedan tidigare otroligt mycket att anpassa sig till. De är ju de som vet hur allt går till och de får introducera de nya in i företaget. Det kan ju vara positivt men det vispar upp ett högt varv och det kan folk lida av, säger Töres Theorell.

När det gäller neddragningar på jobbet är det också vanligt att de som har kvar jobbet känner sig stressade. 

— De känner sig oroliga och undrar hur det ska gå med deras arbeten. Och i med att det är färre anställda får de samtidigt jobba mycket mer, säger Töres.

I slutet av 90-talet och början av 2000-talet ökade intensiteten i arbetet i Sverige vilket ledde till att många utvecklade stressrelaterade besvär. Sedan gick stresskurvan i arbetslivet ner igen men hur personer ute på arbetsmarknaden på lång sikt har drabbats av den senaste ekonomiska krisen vet man ännu inte.

— I dag vet vi mycket mer om stress än tidigare vilket är bra men å andra sidan så är reglerna kring socialförsäkringarna (exempelvis sjukförsäkring, arbetslöshetsförsäkring red. anm) mycket strängare nu och det vet vi ju ännu inte vad det leder till, säger Töres.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

Ingenjören Kateryna Mariushkina i Göteborg är en av de volontärer som engagerat sig i arbetet för Ukraina. ”Det som händer i Ukraina finns hela tiden i bakhuvudet” berättar hon.
Fler artiklar