Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenTusentals har redan röstat till FUM

Tusentals har redan röstat till FUM

Flera tusen medlemmar var snabba och röstade i fullmäktigevalet redan på premiärdagen den 18 mars. I år är det 266 kandidater fördelade på 25 valkorporationer som fightas om de 95 platserna i Sveriges Ingenjörers fullmäktige. Valet pågår till och med den 31 maj.

Fullmäktige är Sveriges Ingenjörers högsta beslutande organ och kan liknas vid riksdagen. De 95 ledamöterna, varav 14 studenter, träffas årligen och fattar långsiktiga strategiska beslut och drar upp riktlinjerna för förbundet.

Alla ordinarie medlemmar i Sveriges Ingenjörer har möjlighet arr bestämma vilka som ska sitta i fullmäktige under kommande fyraårsperiod. Under hösten och vintern har medlemmar bildat valkorporationer, så kallade listor (närmast att likna vid partier). Antalet röster varje lista får i valet avgör hur många av kandidaterna på listan som hamnar i fullmäktige. 

På förbundets valsida kan du läsa vilka frågor de 25 valkorporationerna vill driva. Varje korporation har kondenserat sina ambitioner i ett kort valmanifest. Nytt för i år är personbeskrivningar av kandidaterna på listorna.

Anders Tihkan, ansvarig för fullmäktigevalet på Sveriges Ingenjörer, ser en trend som blev tydlig redan vid förra valet och verkar bestå. 
— Det blir allt fler nätverksliknande valkorporationer. Medlemmar som jobbar i en region, i en bransch eller i en sektor tar kontakt med varandra och bildar en lista för att driva frågor som är särskilt viktiga för dem.
 
En ny valkorporation som är ett sådant nätverk är IT/konsultlistan som marknadsför sig med sitt valmanifest ”För individens utveckling på framtidens arbetsmarknad!” Överst på listan står Anders C Johansson som varit med i fullmäktige i många år och företrätt medlemmarna på Ericsson. Nu jobbar han i konsultbranschen.
—  Vi vill driva frågor som är särskilt viktiga för konsulter och anställda i IT-branschen. Lön kopplat till timpenningen för konsulter är en huvudfråga. Lönerna ska sättas utifrån konsultens utbildning och kompetens. I dag pressas timpriserna av konkurrens och det kan bli ett hot mot de svenska konsulternas löner, säger Anders C Johansson.

Kompetensutveckling och arbetsmiljö är andra viktiga frågor för IT/konsultlistan. Dessutom tar man tydlig ställning i en viktig fråga för utländska konsulter.
— Konsulter från andra länder som jobbar i Sverige ska samma löner och villkor som gäller i kollektivavtalen, säger Anders C Johansson. Han tror att det är viktigt för alla valkorporationer att hitta profilfrågor för att få flera medlemmar att engagera sig och rösta i fullmäktigevalet.

En annan ny valkorporation är förbundets Uppsaladistrikt som grundades för drygt ett år sedan. Tidigare tillhörde ingenjörerna i Uppsala Stockholmsdistriktet. Uppsalalistans viktigaste fråga är att locka fler ingenjörsföretag till Uppsala. 
— I det här länet bor omkring 5000 medlemmar och hälften pendlar till jobb på andra orter, de flesta till Stockholm. Vi försöker på olika sätt locka företag att etablera sig här. Uppsala universitet har flera civilingenjörsprogram som rankas bland de bästa i landet. Många nyexaminerade och yrkesverksamma ingenjörer i Uppsala skulle gärna jobba här om det fanns möjlighet, säger Jan Tegnér som står överst på Uppsalalistan.

Andra exempel på nya valkorporationer är Samhällsbyggare i staten och Statsanställda ingenjörer. Den kvinnliga nätverkskorporationen Nätverkslistan som bildades inför det förra valet har blivit könsneutral med flera män bland kandidaterna. Volvo AB har också bildat en valkorporation vid sidan av Volvo cars som finns sedan många år.

På förbundets valsida på webben kan du läsa om alla valkorporationer, deras valmanifest och personbeskrivningar av de ingenjörer som vill ha en plats i nästa fullmäktige. Valet pågår till och med den 31 maj.

Alla som röstar har möjlighet att tävla om fem unika teknikresor till Esrange Space Center och Icehotel. I resan ingår ett besök och en rundvandring på Esrange Space Center, som är Rymdbolagets anläggning och ett internationellt center för rymdforskning.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?