Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenTusentals har redan röstat till FUM

Tusentals har redan röstat till FUM

Flera tusen medlemmar var snabba och röstade i fullmäktigevalet redan på premiärdagen den 18 mars. I år är det 266 kandidater fördelade på 25 valkorporationer som fightas om de 95 platserna i Sveriges Ingenjörers fullmäktige. Valet pågår till och med den 31 maj.

Fullmäktige är Sveriges Ingenjörers högsta beslutande organ och kan liknas vid riksdagen. De 95 ledamöterna, varav 14 studenter, träffas årligen och fattar långsiktiga strategiska beslut och drar upp riktlinjerna för förbundet.

Alla ordinarie medlemmar i Sveriges Ingenjörer har möjlighet arr bestämma vilka som ska sitta i fullmäktige under kommande fyraårsperiod. Under hösten och vintern har medlemmar bildat valkorporationer, så kallade listor (närmast att likna vid partier). Antalet röster varje lista får i valet avgör hur många av kandidaterna på listan som hamnar i fullmäktige. 

På förbundets valsida kan du läsa vilka frågor de 25 valkorporationerna vill driva. Varje korporation har kondenserat sina ambitioner i ett kort valmanifest. Nytt för i år är personbeskrivningar av kandidaterna på listorna.

Anders Tihkan, ansvarig för fullmäktigevalet på Sveriges Ingenjörer, ser en trend som blev tydlig redan vid förra valet och verkar bestå. 
— Det blir allt fler nätverksliknande valkorporationer. Medlemmar som jobbar i en region, i en bransch eller i en sektor tar kontakt med varandra och bildar en lista för att driva frågor som är särskilt viktiga för dem.
 
En ny valkorporation som är ett sådant nätverk är IT/konsultlistan som marknadsför sig med sitt valmanifest ”För individens utveckling på framtidens arbetsmarknad!” Överst på listan står Anders C Johansson som varit med i fullmäktige i många år och företrätt medlemmarna på Ericsson. Nu jobbar han i konsultbranschen.
—  Vi vill driva frågor som är särskilt viktiga för konsulter och anställda i IT-branschen. Lön kopplat till timpenningen för konsulter är en huvudfråga. Lönerna ska sättas utifrån konsultens utbildning och kompetens. I dag pressas timpriserna av konkurrens och det kan bli ett hot mot de svenska konsulternas löner, säger Anders C Johansson.

Kompetensutveckling och arbetsmiljö är andra viktiga frågor för IT/konsultlistan. Dessutom tar man tydlig ställning i en viktig fråga för utländska konsulter.
— Konsulter från andra länder som jobbar i Sverige ska samma löner och villkor som gäller i kollektivavtalen, säger Anders C Johansson. Han tror att det är viktigt för alla valkorporationer att hitta profilfrågor för att få flera medlemmar att engagera sig och rösta i fullmäktigevalet.

En annan ny valkorporation är förbundets Uppsaladistrikt som grundades för drygt ett år sedan. Tidigare tillhörde ingenjörerna i Uppsala Stockholmsdistriktet. Uppsalalistans viktigaste fråga är att locka fler ingenjörsföretag till Uppsala. 
— I det här länet bor omkring 5000 medlemmar och hälften pendlar till jobb på andra orter, de flesta till Stockholm. Vi försöker på olika sätt locka företag att etablera sig här. Uppsala universitet har flera civilingenjörsprogram som rankas bland de bästa i landet. Många nyexaminerade och yrkesverksamma ingenjörer i Uppsala skulle gärna jobba här om det fanns möjlighet, säger Jan Tegnér som står överst på Uppsalalistan.

Andra exempel på nya valkorporationer är Samhällsbyggare i staten och Statsanställda ingenjörer. Den kvinnliga nätverkskorporationen Nätverkslistan som bildades inför det förra valet har blivit könsneutral med flera män bland kandidaterna. Volvo AB har också bildat en valkorporation vid sidan av Volvo cars som finns sedan många år.

På förbundets valsida på webben kan du läsa om alla valkorporationer, deras valmanifest och personbeskrivningar av de ingenjörer som vill ha en plats i nästa fullmäktige. Valet pågår till och med den 31 maj.

Alla som röstar har möjlighet att tävla om fem unika teknikresor till Esrange Space Center och Icehotel. I resan ingår ett besök och en rundvandring på Esrange Space Center, som är Rymdbolagets anläggning och ett internationellt center för rymdforskning.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

0
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.