Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenBörja tänka föräldrasmart

Börja tänka föräldrasmart

Tiina Bruno. Foto: Stina Axelsson.

Som förälder utvecklar du en hel del förmågor som du också kan ha nytta av i jobbet. Men denna kompetens är ofta dold för företagen. Det vill företagscoachen Tiina Bruno ändra på och har därför lanserat konceptet ”föräldrasmarta företag”.

– Mycket av den kompetens som föräldrar utvecklar när de är hemma med sina barn tas inte tillvara av företagen och föräldrarna ses ofta som en belastning på jobbet. Det här vill jag ändra på, säger Tiina Bruno.

Efter flera års arbete med coachning av både individer och företag har Tiina Bruno skrivit boken Föräldrasmart. Handbok för chefer och medarbetare. I boken lyfter hon fram vilka vinster företagen kan göra genom att lyfta fram den kompetens som deras anställda föräldrar samlar på sig, inte minst, under sin föräldraledighet.

– De flesta företag är i dag föräldravänliga och stöttar anställda med barn, genom exempelvis flextider och utökad föräldraförsäkring, men de ser sällan vilken nytta de anställda med barn kan göra för företagen och det är det jag vill fokusera på genom konceptet Föräldrasmart, förklarar Tiina som menar att föräldraskap i sig är en kompetensutveckling.

– Man blir exempelvis bättre på att prioritera, får bättre tålamod och övar sig i att vara aktivt närvarande. Jag tror att man som förälder tränar på det mesta. Sen blir man kanske inte bättre på allt, men alla blir bättre på något,  säger Tiina som själv har tre barn.

För att bli ett föräldrasmart företag räcker det inte, enligt Tiina, att ändra attityden och tänka föräldrasmart, utan företagen måste också agera därefter. Det kan de göra genom att uppmärksamma anställda med barn exempelvis under föräldraledigheten och låta dem veta att man värdesätter deras kompetens.

Telgekoncernen, med 700 anställda och tio bolag, är ett av företagen som Tiina skriver om i sin bok. Telge har helt anammat Tiinas föräldrasmarta koncept och börjat med föräldragrupper för sina föräldralediga medarbetare. Tanken med grupperna är att man träffas en gång i veckan, och med ledning av Tiina diskuterar man kring föräldraskapet och vilka förmågor man har utvecklat.

Marie Pårs med sonen Ture.

Marie Pårs arbetar som Copywriter på Telge och är just nu föräldraledig med Ture, sex månader. Hon har varit med på föräldraträffarna sedan starten och tycker att det är ett trevligt sätt att träffa arbetskamraterna på.

– Det är bra att jag inte helt gå in i snacket om blöjor, amning och välling och i stället prata om vilka egenskaper jag utvecklar som förälder. Tack vare gruppen känner man att man som förälder inte är en belastning för företaget, säger Marie som tycker att Telge har en optimal föräldrapolicy.
– Jag får exempelvis friskvårdspeng även när jag är föräldraledig, säger hon.

Telges HR-chef Ingrid Linder är mycket nöjd med upplägget på föräldraträffarna.

Ingrid Linder.

– Vi drog igång med en grupp på 25 föräldralediga i april förra året. Det är ett uppskattat nätverk och de anställda får träffas över bolagsgränserna och får med sig berättelser och historier om hur det är på andra avdelningar och det är naturligtvis bra. Vi vill ju helst att om någon byter jobb så gör de det inom bolagets gränser, säger Ingrid Linder och fortsätter.

– Hela konceptet handlar ju om att man ska kunna kombinera jobb och föräldraskap och nästa steg i processen är att vi ska involvera de föräldraledigas chefer och ha någon form av kompetensöverföring när det är dags att börja jobba igen. Det kan ske väldigt individuellt och det ska vara frivilligt, säger Ingrid med betoning på sista ordet.

Jag frågar Marie om hon känner sig stressad av allt prat om att man kompetensutvecklar sig även under föräldraledigheten men hon tycker att föräldraträffarna enbart varit en positiv upplevelse.

– Och det är ju frivilligt att gå, funkar det inte någon gång så är det bara att hoppa över, säger hon.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

0
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

0
Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning släppte han allt för att delta i hjälparbetet.

Sök orsaker till stressen – sex faktorer att ha koll på

0
Oavsett vad som utlöser stress är effekterna desamma. De påverkar hur vi fungerar intellektuellt och därför behöver din chef hjälpa dig hitta orsakerna och åtgärda dem.

18 vanliga frågor på anställningsintervjun – så förbereder du dig

0
Varför söker du den här tjänsten? Det är den mest självklara frågan du kan förvänta dig på en anställningsintervju. Men det finns fler. Här är rekryterarens tips på hur du kan förbereda dig.
Veronica Wåtz

Hon projektleder anskaffningen av nästa generations ubåt

0
Projekt A26 ska utveckla och anskaffa två nya toppmoderna ubåtar till marinen. Projektledare är civilingenjören Veronica Wåtz på FMV. Här berättar hon om en vecka på jobbet.   

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.