Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenKvinnliga företagare ökar långsamt

Kvinnliga företagare ökar långsamt

Under de senaste tio åren har andelen kvinnor som driver företag bara ökat med två procent. Regeringen vill se en förändring och påbörjade 2007 en särskild satsning för kvinnliga företagare. Den fortsätter och totalt 800 miljoner kronor planerar regeringen att investera i olika insatser för att stärka kvinnors företagande.

Catrin Mattsson Foto: Sandra Baqirjazid

Jämställdhetsdebatten i näringslivet har länge varit fokuserad på hur man ska få en större andel kvinnor i bolagsstyrelser.  Kvotering eller inte har varit en huvudfråga.

– Det är inte oviktigt men det finns också andra områden på arbetsmarknaden där kvinnor också behöver stöd. Många uppfattar säkert arbetsmarknaden i Sverige som jämställd i ett internationellt perspektiv men man får en annan bild när man ser andelen kvinnor som är företagare. I en EU-rapport som i och för sig har några år på nacken ligger Sverige på tredje plats från slutet, säger Catrin Mattsson, politiskt sakkunnig till näringsminister Maud Olofsson.

Hon var en av de inbjudna talarna på ett seminarium om entreprenörskap och kvinnligt företagande som Sveriges Ingenjörer arrangerade på den internationella kvinnodagen tillsammans med Civilekonomerna och Jusek.  

Catrin Mattson berättade om några av regeringens satsningar på omkring 100 miljoner kronor om året för att stärka kvinnors företagande.  Förhoppningen är att insatserna leder till att nyföretagandet bland kvinnor ökar och att fler av de företag som drivs av kvinnor växer. I dag är 26,6 av landets företagare kvinnor enligt en färsk rapport från affärsinformationsföretaget PAR. Regeringens satsning handlar bland annat om stöd till landets olika regioner för innovations- och affärsutvecklingsinsatser och att uppmuntra entreprenörskap på högskolor och universitet.

– Mikrolån är särskilt efterfrågat bland kvinnor som vill starta företag. Många vill starta i liten skala och uppskattar möjligheten att kunna låna ett mindre belopp utan säkerhet.  ALMI:s mikrolån har femfaldigats under de senaste åren och nu höjer vi taket från 50 000 kronor till 250 000 kronor, säger Catrin Mattsson.

Många kvinnor har startat företag i branschen ”hushållsnära tjänster” och enligt regeringens beräkningar har RUT-avdraget skapat 11 000 nya jobb. RUT-avdraget har ifrågasatts mer än ROT-avdraget men Catrin Mattsson har en retorisk fråga till kritikerna.

– Vad är skillnaden mellan att moppa ett golv eller rolla en vägg? Svaret är förmodligen kön.
Att trygghetssystemen i Sverige inte är anpassade för kvinnliga företagare beror på att de har utformats för industrisamhället tror Catrin Mattsson. Fortfarande kan kvinnliga företagare inte ta ut havandeskapspenning om det finns miljörisker i deras arbete. 

– Det återstår en hel del förändringsarbete innan vi har en lagstiftning som fungerar bra men vi har kommit en bit på vägen. Det har till exempel blivit lättare som företagare att ta ut föräldrapenning, säger Catrin Mattsson.

Närverket med ambassadörer för kvinnors företagande som regeringen tog initiativ till 2007 kommer att fortsätta. I dag är omkring 880 kvinnliga företagare ambassadörer och fungerar som inspiratörer för andra kvinnor som funderar på att ta steget och bli företagare.

En av dessa, Mona Berglund som driver flera företag, bland annat som coach för kvinnliga företagare, var inbjuden till seminariet. Hon har bland annat stöttat kvinnor som är intresserade att ta över ett befintligt företag. Enligt statistik från Företagarna från 2005 är omkring 180 000 företagare födda på 1940-talet och har gått eller planerar att gå i pension de kommande åren. 

– Många av dessa har ingen plan för ägarbyte. Förr var det självklart att något av barnen eller en annan släkting tog över verksamheten men tiderna förändras. Många barn vill inte fortsätta i sina föräldrars fotspår utan skaffa sig en egen karriär, säger Mona Berglund. I den här gruppen har hon mött en stor misstänksamhet mot kvinnor som företagare.

– Jag har hört många förklara att det skulle vara omöjligt för en kvinna att ta över företaget. Det skulle helt enkelt inte fungera av olika skäl, ofta för att verksamheten är så speciell att det krävs en man på den posten, säger Mona Berglund som trots detta uppmuntrar alla kvinnor som överväger att blir företagare att först ta reda på om det finns ett bolag att förvärva.

– Det finns många fördelar. Ofta krävs det ett större lån från början men det kan vara mindre slitsamt att ta över en verksamhet som fungerar än att bygga från grunden, säger hon.

Bo Arnetz från Sveriges Ingenjörer och Victoria Lindström från Civilekonomerna berättade under seminariet hur förbunden stöttar sina medlemmar som är företagare. I Sveriges Ingenjörer är omkring 4500 medlemmar registrerade som företagare.  Information om all hjälp du kan få från Sveriges Ingenjörer om du är medlem och företagare hittar du på förbundets hemsida.

1 KOMMENTAR

  1. Hej!
    Läser om företagarkvinnor, men vi har 2011 och hur tycker ni att manliga företagare ser ut, eftersom ni kan fortsätta att skriva KVINNLIGA? Snälla byt ut kvinnliga mot företagar kvinnor eller företag som drivs av kvinnor, för några kvinnliga företag känner vi inte till.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Smit inte ut bakvägen – fast du helst inte vill bli avtackad

0
Vad gör du om du inte har trivts och en avtackningsfika med kollegor och chefen mest känns som ett plågsamt skådespel? Kan man man tacka nej till att bli avtackad?

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.