Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivIngenjörer vinner på dubbel examen

Ingenjörer vinner på dubbel examen

Allt fler skaffar sig en dubbel examen, trots att det faktiskt generellt sett är en förlustaffär. Men för en specifik grupp finns det mycket att vinna på en andra examen – och det är ingenjörer. Det visar en ny undersökning från Saco.  

– Även om man tar hänsyn till föräldrars utbildning och betyg från gymnasiet så är det tydligt att ingenjörer vinner på att ha en dubbel examen. Det är också den bild jag fått av de rekryterare jag har pratat med – och just kombinationen teknik och ekonomi är allra mest attraktiv, säger Håkan Regnér, ekonom på Saco och den som genomfört utredningen. 

Sacoekonomen Håkan Regnér presenterade sin studie i Almedalen. Foto: Saco.

Det är lite uppseendeväckande siffror som han presenterar i sin rapport ”Är det värt besväret? – Inkomster bland akademiker med dubbla examina”. Mer än var sjätte av dem som tog examen under läsåret 09/10 gjorde det för andra gången – dubbelt så många som för tio år sedan.  

Och särskilt ingenjörer verkar tycka om att ta en examen till. Hela trettio procent av alla dem med två examina har teknisk inriktning på den första examen, vilket gör dem till den enskilt största gruppen.  

Få vinner på dubbelexamen
Att det blivit allt mer populärt att ta ut dubbla examina, det råder det alltså ingen tvekan om. Och enligt Håkan Regnér tror nog många att de tjänar på sina dubbla examina när de kommer ut på arbetsmarknaden.  

Men så är det inte. Tvärtom visar det sig att de med dubbel examen tjänar två procent mindre i snitt än dem med en generell treårig högskoleutbildning.  

– Om man ser på studierna som en investering så är det definitivt en förlustaffär. Än så länge har dubbla examina ingen betydelse på arbetsmarknaden. Samtidigt tror jag att en stor grupp tror att det faktiskt har betydelse, säger Håkan Regnér.  

Skickar fel signaler
Men hur kan det egentligen komma sig att man straffas för en bredare kompetens? Förmodligen beror den lägre lönen för de dubbelexaminerade om de signaler som den extra examen skickar ut, tror Håkan Regnér.  

– Rekryterarna som jag pratat med verkar snarare vara misstänksamma mot sökande med dubbla examina. Det kan vara en signal om att de pluggar för att de inte riktigt vet vad de vill med sina studier, därmed vet man inte heller hur motiverade de är för att göra karriär, säger han.  

Om man vill se bra ut i rekryterarnas ögon finns det annat som är bättre att fokusera på, berättar Håkan Regnér.  

– En intressant kommentar som jag fick från rekryterarna var att det är bättre att avsluta sin första examen snabbt och vara aktiv under studietiden, till exempel genom att vara kåraktiv eller att jobba extra, än att ta mer utbildning.  

Ingenjör och ekonom bästa kombinationen
Men säg den regel som inte har ett undantag. Och här är undantaget alltså ingenjörer, där en andra examen faktiskt kan höja månadslönen med tusentals kronor. 

Mest attraktiva är, föga förvånande, ingenjörer med en examen inom ekonomi. Med en sådan dubbelexamen hamnar lönen upp till trettio procent högre än hos kontrollgruppen. 

– Den positiva effekt som finns av att ha en andra examen finns helt i gruppen ingenjörer och ekonomer, säger Håkan Regnér.  

– Men det kan också bero på att de som har läst kombinationen också är en väldigt motiverad grupp. Det kan alltså vara personerna i sig, och inte utbildningen, som påverkar. De går också in i branscher som betalar bra, och många gör säkerligen också chefskarriärer.  

…men naturvetare går back
Förlorarna då? Ja, om man är till exempel humanist eller naturvetare är det ingen bra idé att skaffa sig en andra examen – i alla fall inte om syftet är att höja sin attraktivitet på arbetsmarknaden och få en högre lön.  

– Generellt kan man säga att de som har låg avkastning på en examen har det också på två. Är det en högre inkomst som de här personerna är ute efter, så ska de inte satsa på en andra examen. Om de ska tjäna på det måste de byta bransch helt, säger Håkan Regnér.  

– Men en stor grupp av dem som skaffar dubbla examina är förmodligen också personer som redan är inne på arbetsmarknaden och som passar på att läsa det man tycker är intressant, utan någon direkt målsättning. Det ska man inte glömma bort. 

Läs mer:
» Hela rapporten från Saco (pdf) 

Andra artiklar i samma ämne:
» Rekordpopulärt plugga vidare (ingenjoren.se 9/6 2011)
» Bra affär att bli ingenjör – men inte att disputera (ingenjoren.se 8/6 2011)
» Få högskoleingenjörer tar ut examen (ingenjoren.se 14/1 2011)

1 KOMMENTAR

  1. Det är väl helt enkelt så att ingenjörer som läser in en ekonomiexamen hamnar på en post närmare pengarna. Det brukar löna sig.

    Generellt sett tjänar de som läste de lätta ekonomi och organisationskurserna mer än teknikspecialister som läste de svåra kurserna. Man får väl skylla sig själv som inte förstått att sko sig. Fast nog är det roligare att lösa differentialekvationer än att bara få räkna pengar och procent.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

0
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

0
Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning släppte han allt för att delta i hjälparbetet.

Sök orsaker till stressen – sex faktorer att ha koll på

0
Oavsett vad som utlöser stress är effekterna desamma. De påverkar hur vi fungerar intellektuellt och därför behöver din chef hjälpa dig hitta orsakerna och åtgärda dem.

18 vanliga frågor på anställningsintervjun – så förbereder du dig

0
Varför söker du den här tjänsten? Det är den mest självklara frågan du kan förvänta dig på en anställningsintervju. Men det finns fler. Här är rekryterarens tips på hur du kan förbereda dig.
Veronica Wåtz

Hon projektleder anskaffningen av nästa generations ubåt

0
Projekt A26 ska utveckla och anskaffa två nya toppmoderna ubåtar till marinen. Projektledare är civilingenjören Veronica Wåtz på FMV. Här berättar hon om en vecka på jobbet.   

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.