Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörskarriärByta jobbVad händer med komp och semester när jag byter jobb?

Vad händer med komp och semester när jag byter jobb?

Du har hittat ett nytt jobb och ska säga upp dig. Men vad händer med komp och semester som du har sparat? Här reder Viktor Rosencrantz, ombudsman på Sveriges Ingenjörer, ut vad som gäller och vad du behöver tänka på.  

Vad gäller för sparad kompledighet när jag säger upp mig?

Viktor Rosencrantz
Viktor Rosencrantz

– Först måste man göra klart vad det rör sig om, är det ersättning för arbetad övertid i form av kompensationsledighet, flextid eller eventuellt arbetstidsförkortning. För att reda ut det bör man se efter i sitt kollektivavtal, anställningsavtal eller arbetsgivarens medarbetarhandbok eller policy vad som gäller.

– Titta också i din lönespecifikation. Anges kompensationsledighet som ett saldo där?  Sveriges Ingenjörers grunduppfattning är att arbetade timmar ska ersättas.

Så vad gäller?

– Det är väldigt varierande. Men som medlem är man välkommen att höra av sig till Sveriges Ingenjörers rådgivning och det rekommenderar vi att man gör.

– Ha också en dialog med arbetsgivaren om hur tiden kan tas ut eller om ersättning ska utgå. Om ni inte är överens: kontakta oss. Men om det inte finns några bestämmelser i kollektivavtal, anställningsavtal eller medarbetarhandbok så kan det bli svårt att få ut ersättning i pengar vid avslutad anställning.

I kollektivavtalen, hur brukar regeln se ut där?

– Ofta är det regler om att arbetsgivaren ska möjliggöra att ta ut tiden om det kan ske utan någon större störning. Det ska man ha med sig, arbetsgivaren ska försöka tillgodose arbetstagarens intresse att ta ut tiden.

Vad händer om man inte tar ut tiden?

– Kompensationsledighet har inte lika starkt skydd som semester. Om inget finns nedskrivet finns risk att man inte får del varken av tid eller pengar. Se till att klargöra med din chef vad som gäller på din arbetsplats. Återigen: Hör av dig till oss så kan vi göra en bedömning av det enskilda fallet.

Vad ska man tänka på vad gäller kompensationsledighet innan man säger upp sig?

– Om det är möjligt, försök att löpande ta ut ledigheten under anställningen. Förbundet stöter ofta på medlemmar med mycket tid att ta ut och det blir ofta svårigheter, inte minst i samband med avslutad anställning. Så ta kontinuerligt ut ledighet i samråd med din chef. Det är viktigt att ha en bra dialog med arbetsgivaren om det här. Och är du osäker: Kontakta Sveriges Ingenjörer.

Och vad gäller för semester, har jag rätt att ta ut det under uppsägningstiden?

– Har du inte fått semester beviljad så är det högst troligt att du inte kommer att få det, att arbetsgivaren vill att du ska jobba så mycket som möjligt innan du slutar. Så se gärna till att semester du vill ta ut är utlagd och beviljad innan du säger upp dig.

Om jag har beviljad semester, kan arbetsgivaren neka mig att ta ut den?

– I undantagsfall kan arbetsgivare bryta pågående semester eller ta tillbaka redan beviljad semester – men det är samma regler som alltid, det ska vara specialfall, som att alla fått covid och det bara är du kvar.

Om jag har beviljad semester, men inte vill ta ut den, vad gäller då?

– Om semestern redan är bestämd och du hade blivit uppsagd på grund av arbetsbrist så hade du kunnat avstå från den planerade ledigheten. Men det gäller inte när du sagt upp dig själv, utan då måste du ta ut den. Men du kan alltid fråga om arbetsgivaren är villig att dra tillbaka semestern.

Kan arbetsgivaren kräva att jag tar ut semester under uppsägningstiden?

– Nej, som huvudregel kan arbetsgivaren inte förlägga semester till uppsägningstiden. Det skyddet gäller under sex månader. Har du längre uppsägningstid än sex månader kan arbetsgivaren lägga ut årets semester.

Vad händer om jag har semesterdagar kvar när jag slutar?

– Då ska du få ut lön och semesterersättning för de dagarna senast en månad efter din sista anställningsdag.

Vad händer om jag har fått förskottssemester?

– Det skiljer mellan olika kollektivavtal hur dagarna skrivs av och om du behöver betala tillbaka. Om inget kollektivavtal finns gäller semesterlagens regler. Kolla alltid kollektivavtalet eller ditt anställningsavtal och återkoppla till oss Sveriges Ingenjörers rådgivning om du har frågor.

Läs också Så här fungerar förskottssemester

Skiljer det sig om arbetsplatsen har kollektivavtal eller inte och mellan olika kollektivavtal?

– En utgångspunkt är att semesterlagen gäller alla. Men det kan finnas kompletterande regler både om kompensationsledighet och semester i kollektivavtalen. Det är viktigt att kolla upp på förhand vad som gäller.

Läs mer på Sveriges Ingenjörers sajt om lagar och regler för semester.

Här kan du kontakta Sveriges Ingenjörers rådgivning.

Karin Thorsell

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

0
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.
Python website

Nu startar antagningen till universitets-kurser i Python för yrkesverksamma

0
Ska gå att läsa parallellt med jobbet. Och den här typen av kurser ökar nu.

VÄLKOMMEN TILL INGENJÖRSKARRIÄR

Ingenjörskarriär är ett samarbete mellan Ingenjören och Sveriges Ingenjörer. Här publicerar vi artiklar och temaguider som ger inspiration och tips för att ta nästa steg i karriären.

GUIDER