Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivTjänstemän hårt drabbade av stress

Tjänstemän hårt drabbade av stress

Över hälften av alla tjänstemän har svårt att koppla bort tankarna på jobbet när de är lediga och mer än en tredjedel har problem med sömnen på grund av den arbetsrelaterade stressen, visar en ny undersökning från TCO.

– Stressen är årtiondets viktigaste arbetsmiljöfråga. Jobbet fortsätter för många tjänstemän även efter arbetstid och kraven ökar hela tiden i arbetslivet. Men människor kan inte vara utsatta för hård press år efter år och samtidigt klara att vara högpresterande ett helt yrkesliv, säger Eva Nordmark, ordförande i TCO, i ett pressmeddelande.

Närmare 2400 tjänstemän i olika branscher har deltagit i undersökningen som TCO låtit genomföra – och resultatet visar på allvarliga problem. Över hälften av tjänstemännen uppger till exempel att de har så hög arbetsbelastning att de måste dra in på luncher eller arbeta över.

– Samtidigt som de flesta trivs med sitt jobb, signalerar rapporten en tickande ohälsobomb som behöver åtgärdas. Stödet till och från cheferna måste bli bättre, gränserna mellan arbete och fritid måste bli tydligare och våra medlemmar i förbunden måste ha rätt till ostörd återhämtning, säger Eva Nordmark.

I rapporten har man försökt skapa en samlad bild av stressnivån för tjänstemännen, genom vad man kallar ett ”stressindex”. För tjänstemännen som helhet ligger stressindex på 30, vilket innebär att nästan var tredje tjänsteman svarade med negativ laddning på frågorna om sin arbetssituation. Kvinnorna ligger något sämre till än männen, med ett index på 32, jämfört med männens 28.

När det gäller tjänstemän inom tillverkning och industri ser det ändå lite bättre ut än för tjänstemännen som helhet – här ligger stressindex på 26. Även för tjänstemän inom data och IT ligger stressindex på 26. Särskilt stora är problemen för tjänstemän som arbetar inom utbildning, enligt rapporten, med ett stressindex på 37.

TCO sammanfattar problemen genom att peka på en rad obalanser, bland annat mellan förväntningar på tjänstemännen och de resurser som ställs till deras förfogande, mellan kraven som ställs och kontrollen över den egna arbetssituationen och mellan arbetsinsats och belöning.

Läs mer:
» Hela rapporten Stressbarometer 2012: Dags för åtgärder från TCO (pdf)

Peter Alestig Blomqvist

2 KOMMENTARER

  1. Obalans kan också gå åt andra hållet. Vem vill avslöja att de har för lite att göra? Kolla in fenomenet Boreout på tex Wikipedia.

  2. Väldigt intressant att detta tas upp. Generellt arbetsmiljö för tjänstemän är ett område som är väldigt eftersatt och den psykosociala arbetsmiljön är absoult ett viktigt område att lyfta fram.

    På en av mina tidigare arbetsplatser visade en arbetsmiljöundersökning att störst risk för belastningskador förelåg hos ingenjörerna som arbetade som produktutvecklare. Detta ett tillverkande industriföretag med väldig många monotona arbetsituationer på ”golvet”.

    Vad gäller stress som ingenjör hamnar jag själv ofta i situationer där jag arbetar med något som jag antingen är osäker på om jag är tillräckligt insatt i eller osäker på vad som förväntas av mig. Det upplever jag som väldigt stressande. Men jag tar inte med mig jobbet hem. Ledigt är heligt.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Spårar virus via avloppsvattnet

0
Influensa, apkoppor och hepatit, det är inte bara covid-virus som forskarna kan spåra i avloppsvattnet. Bakom analysmetoden står forskare från KTH.

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

1
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?