Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivTjänstemän hårt drabbade av stress

Tjänstemän hårt drabbade av stress

Över hälften av alla tjänstemän har svårt att koppla bort tankarna på jobbet när de är lediga och mer än en tredjedel har problem med sömnen på grund av den arbetsrelaterade stressen, visar en ny undersökning från TCO.

– Stressen är årtiondets viktigaste arbetsmiljöfråga. Jobbet fortsätter för många tjänstemän även efter arbetstid och kraven ökar hela tiden i arbetslivet. Men människor kan inte vara utsatta för hård press år efter år och samtidigt klara att vara högpresterande ett helt yrkesliv, säger Eva Nordmark, ordförande i TCO, i ett pressmeddelande.

Närmare 2400 tjänstemän i olika branscher har deltagit i undersökningen som TCO låtit genomföra – och resultatet visar på allvarliga problem. Över hälften av tjänstemännen uppger till exempel att de har så hög arbetsbelastning att de måste dra in på luncher eller arbeta över.

– Samtidigt som de flesta trivs med sitt jobb, signalerar rapporten en tickande ohälsobomb som behöver åtgärdas. Stödet till och från cheferna måste bli bättre, gränserna mellan arbete och fritid måste bli tydligare och våra medlemmar i förbunden måste ha rätt till ostörd återhämtning, säger Eva Nordmark.

I rapporten har man försökt skapa en samlad bild av stressnivån för tjänstemännen, genom vad man kallar ett ”stressindex”. För tjänstemännen som helhet ligger stressindex på 30, vilket innebär att nästan var tredje tjänsteman svarade med negativ laddning på frågorna om sin arbetssituation. Kvinnorna ligger något sämre till än männen, med ett index på 32, jämfört med männens 28.

När det gäller tjänstemän inom tillverkning och industri ser det ändå lite bättre ut än för tjänstemännen som helhet – här ligger stressindex på 26. Även för tjänstemän inom data och IT ligger stressindex på 26. Särskilt stora är problemen för tjänstemän som arbetar inom utbildning, enligt rapporten, med ett stressindex på 37.

TCO sammanfattar problemen genom att peka på en rad obalanser, bland annat mellan förväntningar på tjänstemännen och de resurser som ställs till deras förfogande, mellan kraven som ställs och kontrollen över den egna arbetssituationen och mellan arbetsinsats och belöning.

Läs mer:
» Hela rapporten Stressbarometer 2012: Dags för åtgärder från TCO (pdf)

Peter Alestig Blomqvist

2 KOMMENTARER

  1. Obalans kan också gå åt andra hållet. Vem vill avslöja att de har för lite att göra? Kolla in fenomenet Boreout på tex Wikipedia.

  2. Väldigt intressant att detta tas upp. Generellt arbetsmiljö för tjänstemän är ett område som är väldigt eftersatt och den psykosociala arbetsmiljön är absoult ett viktigt område att lyfta fram.

    På en av mina tidigare arbetsplatser visade en arbetsmiljöundersökning att störst risk för belastningskador förelåg hos ingenjörerna som arbetade som produktutvecklare. Detta ett tillverkande industriföretag med väldig många monotona arbetsituationer på ”golvet”.

    Vad gäller stress som ingenjör hamnar jag själv ofta i situationer där jag arbetar med något som jag antingen är osäker på om jag är tillräckligt insatt i eller osäker på vad som förväntas av mig. Det upplever jag som väldigt stressande. Men jag tar inte med mig jobbet hem. Ledigt är heligt.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

0
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.