Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivInternet slår inte ut andra medier

Internet slår inte ut andra medier

I princip alla svenska barn och ungdomar använder internet. Men surfandet sker inte på bekostnad av de mer traditionella medierna – fortfarande lägger de unga majoriteten av sin mediekonsumtion på gammelmedia som tv, radio, böcker, tidningar och inspelad musik, enligt en ny rapport.

– De flesta använder internet dagligen, ju längre tid ju äldre de är. Men det innebär inte att de har slutat använda traditionella medier, säger Olle Findahl, professor vid World Internet Institute, i ett pressmeddelande.

I sin rapport, som genomförts på uppdrag av Nordicom vid Göteborgs universitet, har Olle Findahl tittat på hur svenska barn och ungdomar i åldrarna 9-24 år använder medier. Och han konstaterar att Internets intåg i samhället kan jämföras med när tv:n kom in i de svenska hemmen på 1950-talet – i stället för att konkurrera ut dem, blev tv och internet komplement till de äldre medieteknikerna.  

Visserligen konstaterar Olle Findahl också att dagens unga ser lite mindre på tv, lyssnar mindre på radio och musik och läser mindre än vad unga gjorde förr – särskilt har läsandet av fack- och läroböcker gått ner.

Men fortfarande används traditionella medier betydligt mer än internet. Bland barn i åldern 9-14 år används hela 75 procent av medietiden åt traditionella medier. Bland de äldre ungdomarna, 15-24 år, är andelen traditionella 60 procent.

– Värt att observera är att det inte föreligger något direkt negativt samband mellan internetanvändning och traditionell medieanvändning. Istället är det ett faktum att de som använder internet mest även är mycket flitiga användare av de traditionella medierna, säger Olle Findahl i pressmeddelandet.

I genomsnitt använder ungdomarna i Olle Findahls rapport medier i 6,5 timmar om dagen. Av den tiden går ungefär en och en halv timme åt till surfande.

Källa: Barn och ungas medievanor i Internetvärlden av Olle Findahl.
Källa: Barn och ungas medievanor i Internetvärlden av Olle Findahl.

Peter Alestig Blomqvist

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

0
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.