Förbundet enligt teknologerna

Skräddarsydd medlemsinformation, ett stort internationellt nätverk och ett omfattande mentorskapsprogram lyftes fram som det viktigaste Sveriges Ingenjörer har att erbjuda när teknologerna fick spåna fritt om förbundets verksamhet år 2030.

Skräddarsydd medlemsinformation, ett stort internationellt nätverk och ett omfattande mentorskapsprogram lyftes fram som det viktigaste Sveriges Ingenjörer har att erbjuda när teknologerna fick spåna fritt om förbundets verksamhet år 2030.

Av Sveriges Ingenjörers 133 596 medlemmar är cirka16 000 av dem teknologer. En students vardag ser annorlunda ut jämfört med den som jobbar och det faller sig naturligt att även de frågor som man behöver hjälp med från sitt fackförbund kan skilja sig åt från den förstnämnda gruppen.

I ett försök att se vad framtidens teknologer vill ha av sitt fackförbund i framtiden fick Sveriges Ingenjörers teknologgrupp (förtroendevalda studenter som sitter i fullmäktige) innan sommaren delta i ett tankeexperiment där de fick föreställa sig att året var 2030 och att de sedan flera år var verksamma ingenjörer.  Utifrån det perspektivet fick de svara på ett antal frågor som hade att göra med förbundets verksamhet, såsom vad får dig att vara engagerad yrkesverksam medlem år 2030? Vad får du ut av ditt medlemskap i dag 2030? Vad är du beredd att betala för det? etcetera.

Av svaren framkom att informationen från förbundet år 2030 är personligt anpassad till varje medlem och att man närhelst man behöver kan tala med medlemsrådgivare.Teknologerna tror också att förbundet år 2030 har ett
utbrett mentorsprogram där varje student som vill har en mentor.

En annan sak som hade stor betydelse var det stora internationella nätverket man fick i och med förbundet. Och man talade om att Sveriges Ingenjörer har gått ihop med andra fackliga förbund världen i och med att arbetsmarknaden år 2030 är ännu mer internationell än vad den är i dag.

Jonna Lahdensuo är studenthandläggare på Sveriges Ingenjörer och en av dem som deltog i arbetet med att ta fram frågorna. Hon förvånas inte över teknologernas framtidsvisioner utan menar att förbundet själv tänker i de
banorna när det handlar om vad förbundet ska kunna erbjuda i framtiden.

– Vi måste ju hänga med i samtiden och med all information
som man får så blir det ju mer och mer så att man väljer vilken information man
vill ta del av utifrån ens egna intressen, säger hon.

Jonna Lahdensuo hoppas också att teknologernas vision om att förbundet i framtiden kan erbjuda ett ännu större internationellt nätverk kommer att bli verklighet.

– Redan i dag så kan ju medlemmar nå ingenjörer i andra länder men det ideala vore om en av våra teknologer som ska studera i Kanada själv kan gå in på en hemsida och hitta information om en ingenjör i
Kanada och sen skicka iväg ett mejl där han eller hon föreslår att de ska träffas över en kaffe. Jag hoppas att våra medlemmar i framtiden kommer att kunna utnyttja förbundets kontaktnät på ett ännu bättre sätt och utan mellanhänder.

Anna Eriksson

 

 

 

 

 

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Jag trodde inte på högkänslighet, nu vill jag hjälpa andra”

”Jag trodde inte på högkänslighet, nu vill jag hjälpa andra”

Efter kraschen, på toppen av karriären, låg ingenjören Kristoffer Ejebro i fosterställning i pojkrummet hos sina föräldrar. Först när förstod att han var högkänslig hittade han nycklarna till ett bra liv.
Fler artiklar