Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivHalmstad får civilingenjörsutbildning

Halmstad får civilingenjörsutbildning

Nicolina Månsson, programansvarig för det nya civilingenjörsprogrammet vid Högskolan i Halmstad.
Nicolina Månsson, programansvarig för det nya civilingenjörsprogrammet vid Högskolan i Halmstad.

Högskolan i Halmstad startar sin första civilingenjörsutbildning i höst. Det tror Nicolina Månsson, programansvarig, kan stärka regionen.

I dag har Högskolan i Halmstad 13 högskoleingenjörsutbildningar, men ingen civilingenjörsutbildning. Det blir det ändring på i höst, sedan högskolan har fått rättigheterna att ge civilingenjörsexamen. Då startar programmet Civilingenjör i datateknik, som ett svar på ett ökat behov av spetskompetens och en mer specialiserad utbildning, enligt Nicolina Månsson, programansvarig.

– Inom datateknik sysslar man mycket med nyutveckling. För att utveckla nya produkter och tjänster krävs både att man är duktig ingenjör, men också att man vet vad som händer inom forskningen. Civilingenjörsutbildningen ger den typen av kompetens, både det ingenjörsmässiga och forskningskunskapen.

En förhoppning är också att den nya civilingenjörsutbildningen ska göra att högskolan sedan kan rekrytera doktorander från utbildningen.

– Vi tror att det blir en cirkel, att forskningen rekryterar duktiga doktorander, och att doktorander gör forskningen bättre och det blir bättre för oss. Dessutom tror vi att det kommer att ge ännu bättre samverkan med företagen i regionen då vi hjälper dem med rekryteringen. Om de får bättre kompetens från oss kommer det att leda till bättre samverkan mellan högskolan och företagen, säger Nicolina Månsson.

Detta tror Nicolina Månsson kommer att stärka regionen och göra att företag stannar och utvecklas i Halmstad. Men det kan också bidra till att fler företag vill etablera sig i Halland, tror hon.

– Redan i dag är det många av teknikföretagen i regionen som har ursprung från Högskolan i Halmstad, bland annat HMS, ett av landets största elektronikföretag. Vi tror väldigt mycket på nyföretagande, säger Nicolina Månsson.

Målet med ingenjörsutbildningarna vid Högskolan i Halmstad är ”att skapa nybakade ingenjörer med arbetslivserfarenhet”. Detta försöker man åstadkomma genom att ha både praktik och projektarbeten under utbildningarna.

– Omkring 50 procent av högskoleingenjörsutbildningen består av projektarbeten, där förslagen till projekten kommer både från industrin och från forskning. Dessutom har vi också en speciell kurs som vi kallar arbetsplatsförlagd utbildning, som gör det möjligt för studenterna att vara fysiskt på företag under stora delar. Även civilingenjörsutbildningen kommer att ha ett sådant upplägg.

Högskolan i Halmstad planerar att starta ytterligare en civilingenjörsutbildning, med inriktning industriell innovation, hösten 2015.

Ania Obminska

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fackordföranden på Cementa: ”Vill poängtera att det är jättekul att jobba fackligt”

0
När mark- och miljööverdomstolen avvisade dåvarande Cementas ansökan för fortsatt kalkbrytning på Gotland hamnade det fackliga arbetet i hetluften. Idag har det lugnat ner sig, konstaterar Akademikerföreningens ordförande.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.
Python website

Nu startar antagningen till universitets-kurser i Python för yrkesverksamma

0
Ska gå att läsa parallellt med jobbet. Och den här typen av kurser ökar nu.

Trött efter jobbet? Så kan nya rutiner göra skillnad

2
Tallriksmodellen för hjärnan är en metod som hjälper dig att få energin att räcka även under de tuffaste höstmånaderna. 

Jobbets stora tidstjuv – men kan man tacka nej till möten?

2
Är din arbetstid helt sönderbokad eftersom andra kan lägga in möten i din digitala kalender? Det kan vara dags att börja tacka nej till möten, men det kräver lite fingertoppskänsla.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.