Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivBättre ergonomi med svenskt program

Bättre ergonomi med svenskt program

Leviprisnominerade Erik Brolin utvecklar en programvara för ingenjörer som ska hjälpa dem att utforma mer ergonomiska arbetsplatser.

Erik Brolins arbete som doktorand vid Högskolan i Skövde går ut på att utveckla ett svenskt simuleringsverktyg som gör det möjligt för ingenjörer att virtuellt bedöma arbetsplatser.

Erik Brolin vid Högskolan i Skövde är en av årets Leviprisnominerade.
Erik Brolin vid Högskolan i Skövde är en av årets Leviprisnominerade.

– Ingenjörer i dag sitter vid datorn och arbetar med virtuella versioner av sina produkter. Med vår programvara kan man i dessa virtuella miljöer också få in människor, så kallade manikiner. Programvaran kan ta hänsyn till hur man ska utveckla mer ergonomiska produkter och arbetsplatser, berättar Erik Brolin.

Projektet kallas CROMM och står för Creation of Muscle Manikin. Forskargruppen, som består av forskare på Högskolan i Skövde och Fraunhofer Chalmers Centre, tar fram metoder för att skapa möjliga och sannolika rörelser för en person som samspelar med en produkt eller arbetsplats. Erik Brolins roll är att ta hänsyn till den variation som finns bland människor.

– Vi tar fram en testgrupp av personer, extremer men ändå representativa för befolkningen. Det kan vara att vi testar på till exempel långa personer och korta personer, men också långa personer med korta ben eller korta personer med långa ben. Det blir en grupp på 20–30 olika typer i stället för två, tre stycken, berättar han.

I nuläget ligger fokus på montörers arbetsmiljö inom tillverkningsindustrin. Forskargruppen samarbetar med industrin för att få till ett program som matchar företagens arbete och behov.

– Många av de simuleringsverktyg som finns i dag är ganska svåra att använda. Tanken är att det simuleringsverktyg vi tar fram ska kunna användas av alla ingenjörer. Andra program kan ge olika resultat beroende på vem som använder verktyget, men vi vill göra ett både användarvänligt och individoberoende verktyg, säger Erik Brolin.

De metoder som han tar fram i sin forskarroll tar Erik Brolin också hänsyn till i sin undervisning av studenter på Högskolan i Skövde. En del av forskningsresultaten och metoderna finns att hitta på hemsidan antropometri.se, så att studenterna enkelt kan ta del av dem. Studenterna får också använda virtuella simuleringsprogram i undervisningen, testa dem för att se vilka fördelar och nackdelar, problem och möjligheter som finns med dem, men också för att se hur forskarna arbetar för att ta fram mer objektiva mätmetoder.

Studenterna kan till exempel få i uppgift att koppla kroppsmått hos en person till hur man vill att en stol ska se ut. De får se kopplingen mellan kroppsmått och design och kan sedan utveckla produkter och arbetsmiljöer som är anpassade till fler, berättar Erik Brolin.

Forskningsgruppen är just nu inriktad främst på fordonsindustrin och deras underleverantörer. En fungerande programvara finns och testas nu skarpt.

– Det vi ser som en fördel med simuleringsverktygen är att man kan jobba proaktivt. Det tycker jag är viktigt. I dag tas de här frågorna upp först i efterhand, när något redan har hänt. Det är svårt och kostar pengar att åtgärda fel i efterhand, när en produkt eller arbetsplats redan är utvecklad. Men om man kan se sådan tidigt, redan när man utvecklar produkten, går det att göra något åt det, säger Erik Brolin.

Läs tidigare artikel om årets Leviprisnominerade: ”De kan få Levipriset 2014”. Vem som får årets Levipris kommer stå klart den 23 oktober.

Ania Obminska

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

0
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

0
Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning släppte han allt för att delta i hjälparbetet.

Sök orsaker till stressen – sex faktorer att ha koll på

0
Oavsett vad som utlöser stress är effekterna desamma. De påverkar hur vi fungerar intellektuellt och därför behöver din chef hjälpa dig hitta orsakerna och åtgärda dem.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.