Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivArbetsmarknadForskare hjälper chefer att bli bättre

Forskare hjälper chefer att bli bättre

Att vara chef är inte alltid enkelt och ibland behöver man hjälp på traven. Foto: Pixabay.
Att vara chef är inte alltid enkelt och ibland behöver man hjälp på traven. Foto: Pixabay.

För tre år sen intervjuade Ingenjören industridoktoranden Simon Elvnäs om hans forskning som handlade om hur chefer agerar och leder sitt arbete i olika typer av organisationer. Då framkom att chefer bland annat lägger ner mycket mindre tid på arbetsledning än vad de själva tror. Vad har hänt sen sist?

Simon Elvnäs
Simon Elvnäs

– Sen dess har jag och min forskargrupp försökt identifiera olika beteenden hos chefer, tittat på hur företag köper utbildningar och undersökt vilka effekterna blir när man arbetar med en individ respektive en grupp, säger Simon Elvnäs.

Han berättar att det är vanligt att företag som vill kompetensutveckla personal ofta köper insatser för medarbetare på samma organisatoriska nivå i företaget i stället för att exempelvis låta medarbetare från flera nivåer, under- och överställda, gå utbildning tillsammans. När medarbetaren i fråga sen kommer tillbaka till jobbet med ny motivation och nya insikter blir det lätt att hen ganska snart kör på som vanligt igen eftersom vare sig personens chef eller övriga medarbetare har fått ta del av den nya kunskapen och det här gör ju att företagen i princip slösar bort både pengar och tid.

– Vi har också tittat på hur mycket stöd chefen behöver i sitt arbete och vad underställda chefer behöver göra för att bli bättre arbetsledare och vi upptäckte att man ofta hanterar fel frågor på fel nivå, man gjorde inte det man skulle på rätt sätt. Praktiska frågor och detaljfrågorna togs ofta av de höga cheferna medan underställda ledare fick syssla med organisatoriska frågor.

Under de fem år som Simon Elvnäs och hans kolleger har forskat om chefer och ledarskap har de arbetat med över 400 arbetsledare i ett 20-tal olika verksamheter och förra året var de ute i fält i 3 500 timmar.

Arbetsmetoden som de använder är så kallad tillämpad beteendeanalys, vilket innebär att man är närvarande vid chefernas arbetsplats och studerar dem i situationer när de har varit arbetsledande, exempelvis vid möten. Forskarna har sedan bidragit med underlag för hur verksamheten kan förbättras.

Simon Elvnäs samlade arbete kommer snart resultera i en avhandling och i november utkommer även en bok på Volante förlag med arbetstiteln Vad gör chefen.

– Tanken är att avhandlingen ska vara praktisk inriktad och att ledare och chefer ska ha nytta av det vi har kommit fram till. Därför har vi också startat en kunskapsportal som handlar om vår forskning om arbetsledning, utveckling och kunskap i praktiken, säger Simon Elvnäs.

Anna Ciabuschi Eriksson

Här når du kunskapsportalen

11 maj 2012 publicerade Ingenjören artikeln Snacksaliga chefer glömmer feedback” som beskrev Simon Elvnäs och hans kollegers arbete.

 

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

0
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.
Elias Bernmalm, Carolina Gómez Lagerlöf och David Lindgren

Viktiga framtidsfrågor på årets Ingenjörsfullmäktige

0
Vilka samhällsförändringar kan komma att påverka arbetsmarknaden – och Sveriges Ingenjörer – i framtiden? På årets Ingenjörsfullmäktige ägnades en workshop åt framtidsspaning.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?