Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivArbetsmarknadForskare hjälper chefer att bli bättre

Forskare hjälper chefer att bli bättre

Att vara chef är inte alltid enkelt och ibland behöver man hjälp på traven. Foto: Pixabay.
Att vara chef är inte alltid enkelt och ibland behöver man hjälp på traven. Foto: Pixabay.

För tre år sen intervjuade Ingenjören industridoktoranden Simon Elvnäs om hans forskning som handlade om hur chefer agerar och leder sitt arbete i olika typer av organisationer. Då framkom att chefer bland annat lägger ner mycket mindre tid på arbetsledning än vad de själva tror. Vad har hänt sen sist?

Simon Elvnäs
Simon Elvnäs

– Sen dess har jag och min forskargrupp försökt identifiera olika beteenden hos chefer, tittat på hur företag köper utbildningar och undersökt vilka effekterna blir när man arbetar med en individ respektive en grupp, säger Simon Elvnäs.

Han berättar att det är vanligt att företag som vill kompetensutveckla personal ofta köper insatser för medarbetare på samma organisatoriska nivå i företaget i stället för att exempelvis låta medarbetare från flera nivåer, under- och överställda, gå utbildning tillsammans. När medarbetaren i fråga sen kommer tillbaka till jobbet med ny motivation och nya insikter blir det lätt att hen ganska snart kör på som vanligt igen eftersom vare sig personens chef eller övriga medarbetare har fått ta del av den nya kunskapen och det här gör ju att företagen i princip slösar bort både pengar och tid.

– Vi har också tittat på hur mycket stöd chefen behöver i sitt arbete och vad underställda chefer behöver göra för att bli bättre arbetsledare och vi upptäckte att man ofta hanterar fel frågor på fel nivå, man gjorde inte det man skulle på rätt sätt. Praktiska frågor och detaljfrågorna togs ofta av de höga cheferna medan underställda ledare fick syssla med organisatoriska frågor.

Under de fem år som Simon Elvnäs och hans kolleger har forskat om chefer och ledarskap har de arbetat med över 400 arbetsledare i ett 20-tal olika verksamheter och förra året var de ute i fält i 3 500 timmar.

Arbetsmetoden som de använder är så kallad tillämpad beteendeanalys, vilket innebär att man är närvarande vid chefernas arbetsplats och studerar dem i situationer när de har varit arbetsledande, exempelvis vid möten. Forskarna har sedan bidragit med underlag för hur verksamheten kan förbättras.

Simon Elvnäs samlade arbete kommer snart resultera i en avhandling och i november utkommer även en bok på Volante förlag med arbetstiteln Vad gör chefen.

– Tanken är att avhandlingen ska vara praktisk inriktad och att ledare och chefer ska ha nytta av det vi har kommit fram till. Därför har vi också startat en kunskapsportal som handlar om vår forskning om arbetsledning, utveckling och kunskap i praktiken, säger Simon Elvnäs.

Anna Ciabuschi Eriksson

Här når du kunskapsportalen

11 maj 2012 publicerade Ingenjören artikeln Snacksaliga chefer glömmer feedback” som beskrev Simon Elvnäs och hans kollegers arbete.

 

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

0
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.