Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivOtrygga villkor skrämmer forskare

Otrygga villkor skrämmer forskare

Monica Normark är snart färdig doktorand inom teknisk kemi. Hon skrev nyligen en debattartikel om hur forskare väljer bort en akademisk karriär. De gör det trots att de är både skickliga och ambitiösa. Orsaken är ofta att en karriär som forskare ger mycket sämre trygghet än i övriga arbetslivet.

En akademisk karriär kantas av tidsbegränsade och otrygga tjänster. Efter disputationen följer ofta några år som postdoktorandtjänst, ofta kallad en postdoc. Det är en tidsbegränsad anställning, i många fall finansierad genom stipendier. Om den är framgångsrik kan man söka jobb som forskarassistent, men även den är tidsbegränsad och innebär att man söker egna pengar till forskningen och börjar handleda andra doktorander som biträdande handledare. Efter ytterligare flera års meritering kan man nå högre befattningar inom akademin som gruppledare, då oftast som professor.

Monica Normark

Men det har blivit allt trängre i akademins karriärtrappa. Många fortsätter långt upp i medelåldern med att hanka sig fram på tidsbegränsade tjänster. Andra väljer att hoppa av forskningen helt och hållet. Monica Normark som är teknisk doktorand i Umeå och även ledamot i Sveriges Ingenjörers styrelse uppmanar till förändrade regler i socialförsäkringsreglerna.

Vad är problemet med reglerna som de ser ut i dag?
– Om man har en tjänst som finansieras av stipendier utförsäkras man efter ett år. Samtidigt befinner sig många forskare på den här nivån i en period i livet där de vill skaffa familj, barn eller fler barn. Men om en postdoc-tjänst finansieras av stipendier, förlorar man sin skattegrundande inkomst. Det beror på hur den individuella tjänsten ser ut, men ofta är det så. Man kanske både vill fortsätta och har kompetensen, men man vågar inte för att man då blir av med den sociala tryggheten. Det kan göra att skickliga forskare väljer bort en akademisk karriär.

Vad menar du med att tre år borde vara överhoppningsbara i socialförsäkringarna?
– I dag kan man hoppa över maximalt ett år i socialförsäkringarna. Men en postdoc-tjänst, till exempel, är längre än så, och om den tjänsten finansieras av stipendier kan man helt förlora sin skattegrundande inkomst.

debattartikeln i västerbottens-kuriren

Monica Normarks debattartikel: Forskares villkor avgörande för länets framtid.

Hur ser din egen situation ut?

– Min situation är ganska lik det där. När jag avslutar mina doktorandstudier kan jag välja mellan en otrygg karriär inom akademin eller att byta och gå till näringslivet och jobba som civilingenjör. Jag har tre barn. Då är det kanske säkrare att söka en tjänst inom industrin. Andra söker efter sina forskarstudier andra karriärvägar med tryggare villkor inom akademin. Men då sker det till priset av att de inte längre meriterar sig som forskare.

Hur ser då näringslivet på nydisputerade, tycker du?
– Det finns en hel del disputerade som går arbetslösa också. Företagen kan ju inte bara ha forskare, men det är ingen nackdel för företagen att ha folk med doktorsexamen, som vet hur man sätter upp en vetenskaplig tes och utformar experiment. Man kan en metodik. Det kanske är lika viktigt som ämnet.

Hur har din debattartikel i Västerbottens-Kuriren bemötts?
– Flera kolleger har hört av sig och bekräftat bilden av otrygghet i forskarkarriären. En skrev på facebook att hon gärna skulle ha stannat i Umeå, men att hon nu forskar i USA. Många forskare får söka sig runt och ta olika tillfälliga anställningar, även de erfarna, högre upp i åldrarna.

Sture Henckel

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Katarina Wåhlin Alm, Jenny Gibson, Marianne Erlandson och Hans Näslund

Så mycket tjänar 213 kommunala teknik- och samhällsbyggnadschefer

0
Snittlönen för förvaltningschefer inom teknik och samhällsbyggnad i kommunerna ligger i nivå med jämförbara tjänster i privat sektor. Det visar en genomgång.
Rasmus Ågren

Elektronikingenjörens dagbok från Ikea – jobbar med de uppkopplade produkterna

0
Ikea säljer inte bara möbler och servetter. I Malmö utvecklar företaget elektronik – bland annat till lampor och högtalare. Här berättar ingenjören Rasmus Ågrens om en vecka på jobbet.
Fasader i Globenpområdet

Så tjänar ingenjörer i 19 branscher

0
Snittlönen för ingenjörer i privat sektor är högst i fastighetsbranschen. It-konsulter hamnar i den nedre delen av listan. Men om man rensar för ålder och chefsbefattningar blir bilden en annan.

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

1
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

1
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

2
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Så höjer du en låg ingångslön

0
Fick du inte den ingångslön som du hade hoppats på? Nytt år och äntligen dags för ditt första lönesamtal. Sveriges Ingenjörer ger tips på hur du förbereder dig för att kunna lyfta en låg ingångslön.