Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenBättre pension om du öppnar kuvertet

Bättre pension om du öppnar kuvertet

Dina livsval och din levnadsvanor påverkar hur din ekonomi blir som pensionär. FOTO: Ljupco/Thinkstock
Dina livsval och din levnadsvanor påverkar hur din ekonomi blir som pensionär. FOTO: Ljupco/Thinkstock

Varje vår är det samma visa. Pensionsbeskeden dimper ner och en stor del av dem förblir olästa. Men bara att titta kan faktiskt förändra ditt liv som pensionär.

När pensionsprognossajten minpension.se kallar till presskonferens är det inte i första hand en den väntande omgörningen av tjänsten som är i fokus. Syftet är snarare att än en gång försöka få oss att aktivt fundera över vad vi kommer att få i pension och om vi kan göra något för att förändra det.

 

– Det är inte alltid så att den som får ut mest i kronor blir den som har bäst ekonomi, säger Kristina Kamp, pensionsekonom på minpension.se. Den som får ut mest kan också vara den som har högst levnadsomkostnader. Jag tycker ofta att vi glömmer bort att tala om det som inte rör just själva utbetalningen och hur stor den är. Hur vår ekonomi som pensionärer kommer att se ut beror på många olika saker.

Bostad, fasta kostnader, skuldsättning, hälsa och vad vi vill göra när vi har slutat arbeta är några exempel på sådant som påverkar vår privatekonomi.
När minpension.se undersöker hur många svenskar som tycker att de har koll på sin pension så har andelen visserligen ökat sedan förra undersökningen men det är fortfarande 40 procent av de tillfrågade som inte tycker att de har någon koll.

– Bland dem som har gjort en prognos på minpension.se tycker ett flertal att de har koll, säger Frida Öjemark, aktuarie.

För den som precis börjar sin yrkesbana finns det saker att vara uppmärksam på. Att välja ett jobb med kollektivavtal så att du får tjänstepension är en stor fördel när det kommer till pension – in synnerhet om de kommer att ha en hög lön. En annan faktor som påverkar är hur tidigt i livet du börjar arbeta.

För den som måste börja jobba sent går det på minpension.se att se hur mycket mer de två åren efter 65 ger i pension. Har du tjänstepension kan det också vara värt att se över om du ska ändra skyddet för din familj om barnen kanske har blivit stora och har egna inkomster.

– Numer är det mycket mer individuellt hur kompensationsgraden, det vill säga pensionens storlek i förhållande till din slutlön, ser ut, säger Kristina Kamp. Det går inte längre att säga något om hur pensionen ser ut utan att ha tittat närmare på dina livsval.
Jenny Grensman

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Så höjer du en låg ingångslön

0
Fick du inte den ingångslön som du hade hoppats på? Nytt år och äntligen dags för ditt första lönesamtal. Sveriges Ingenjörer ger tips på hur du förbereder dig för att kunna lyfta en låg ingångslön.
Andreas Anderljung och Anna Othén Martinell

Vart tog dina kursare vägen? Här är svaret

0
Vad jobbar ingenjörer med efter studierna? Finns de inom typiska ingenjörsyrken eller jobbar de med något helt annat? Vi bad SCB ta fram vad ingenjörer som gick ut 2009/2010 jobbade med tio år senare. Här är svaret.

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

1
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

5
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

1
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Expertens tips inför löneförhandlingen: ”Var djärv och ta i”

0
Ett nytt jobb innebär även ett guldläge för en högre lön. Så här vässar du dig inför löneförhandlingen.