Tidig omställning i nytt avtal

Mer omställning och mindre uppsägning. Det vill Akademikeralliansen med flera fackförbund och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, lägga grunden för med ett nytt omställningsavtal.Mer omställning och mindre uppsägning. Det vill Akademikeralliansen med flera fackförbund och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, lägga grunden för med ett nytt omställningsavtal.

I privat näringsliv spelar Trygghetsrådet en viktig roll när företag friställer personal. Omställningsfonden har samma roll inom kommunal sektor. I en ny överenskommelse öppnar parterna möjligheter för kommuner att ansöka om pengar ur fonden för att arbeta med tidig omställning och undvika uppsägningar.

– Vi har inte den sortens stora uppsägningar som vi ser inom privat näringsliv, säger Eva Lindqvist, Sveriges Ingenjörer som är ordförande i Akademikeralliansens förhandlingsdelegation. Därför började vi fundera på om vi inte skulle kunna använda pengar från fonden till lokal omställning ute i kommunerna för att undvika att medlemmar blir uppsagda när man exempelvis höjer kompetensnivån i en verksamhet eller när en person behöver kompetensväxla. Kommunerna står inför stora rekryteringar på många områden och det här tror vi är ett konstruktivt sätt att jobba med omställning på.

Överenskommelsen gäller på prov 2017-2019.

Jenny Grensman

Lämna en kommentar

Senaste nytt