Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivMatematik ”skrämmer” flickor från att bli ingenjör

Matematik ”skrämmer” flickor från att bli ingenjör

Flickor som går sista året på gymnasiet är mer tveksamma än pojkar till att välja en teknisk utbildning. Ett skäl är oron för den svåra matten trots att pojkar och flickor på gymnasiet har samma erfarenheter av matematiken på gymnasiet och flickorna dessutom har högre betyg.

Tekniksprånget är ett program med fyra månader lång betald praktik för ungdomar som precis har gått ut gymnasiet från natur- eller teknikprogrammet. Praktiken sker hos arbetsgivare inom teknikbranschen. Programmet som drivs av IVA startade 2013 (pilot 2012) och hittills har 14 000 ungdomar sökt. Drygt 3 300 har genomfört en praktik.

I ansökningsformuläret får ungdomarna svara på frågor om bland annat deras syn på arbetsmarknaden för ingenjörer och deras egna funderingar kring att plugga till ingenjör. Nyligen sammanställdes svaren från alla som sökt programmet under 2015-2017 (2034 personer) och flera svar skiljer sig tydligt mellan pojkar och flickor.

– Resultaten ger skäl till oro. Samtidigt som flickorna ofta har mycket goda resultat i grundskolan och på gymnasiet är de mer bekymrade än pojkarna över hur de kommer att klara högskolestudierna och arbetslivet, säger Alexandra Ridderstad, verksamhetsansvarig för Tekniksprånget.

Sammanställningen av svaren under 2015-2017 visar att två tredjedelar av flickorna (67 procent) är tveksamma till att läsa en högre teknisk utbildning jämfört med hälften av pojkarna. Som skäl till sin tveksamhet angav 29 procent av flickorna svaret ”osäkerhet vart det leder” (mot 22 procent bland pojkarna). Fler flickor än pojkar är också oroliga för att matematiken på ingenjörsutbildningarna är för svår. 13 procent av flickorna och 8 procent av pojkarna angav detta skäl, trots att statistik från SCB visar att flickorna i gymnasiet har högre slutbetyg i matematik.

I Tekniksprångets enkät ställs också en fråga om ungdomarnas erfarenheter av matematiken på gymnasiet. Svaren är helt samstämmiga mellan könen och omkring en tredjedel ger gymnasiematten betyget 9 eller 10 på en tiogradig skala där 10 är det bästa omdömet.

Frågorna har ställts till alla som sökt Tekniksprånget sedan starten och pojkar och flickor svarar på i stort sett samma sätt i dag som för fyra år sedan.

–Det är ingen större förändring över tid, säger Alexandra Ridderstad.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

0
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

0
Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning släppte han allt för att delta i hjälparbetet.

Sök orsaker till stressen – sex faktorer att ha koll på

0
Oavsett vad som utlöser stress är effekterna desamma. De påverkar hur vi fungerar intellektuellt och därför behöver din chef hjälpa dig hitta orsakerna och åtgärda dem.

18 vanliga frågor på anställningsintervjun – så förbereder du dig

0
Varför söker du den här tjänsten? Det är den mest självklara frågan du kan förvänta dig på en anställningsintervju. Men det finns fler. Här är rekryterarens tips på hur du kan förbereda dig.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.