Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivMatematik ”skrämmer” flickor från att bli ingenjör

Matematik ”skrämmer” flickor från att bli ingenjör

Flickor som går sista året på gymnasiet är mer tveksamma än pojkar till att välja en teknisk utbildning. Ett skäl är oron för den svåra matten trots att pojkar och flickor på gymnasiet har samma erfarenheter av matematiken på gymnasiet och flickorna dessutom har högre betyg.

Tekniksprånget är ett program med fyra månader lång betald praktik för ungdomar som precis har gått ut gymnasiet från natur- eller teknikprogrammet. Praktiken sker hos arbetsgivare inom teknikbranschen. Programmet som drivs av IVA startade 2013 (pilot 2012) och hittills har 14 000 ungdomar sökt. Drygt 3 300 har genomfört en praktik.

I ansökningsformuläret får ungdomarna svara på frågor om bland annat deras syn på arbetsmarknaden för ingenjörer och deras egna funderingar kring att plugga till ingenjör. Nyligen sammanställdes svaren från alla som sökt programmet under 2015-2017 (2034 personer) och flera svar skiljer sig tydligt mellan pojkar och flickor.

– Resultaten ger skäl till oro. Samtidigt som flickorna ofta har mycket goda resultat i grundskolan och på gymnasiet är de mer bekymrade än pojkarna över hur de kommer att klara högskolestudierna och arbetslivet, säger Alexandra Ridderstad, verksamhetsansvarig för Tekniksprånget.

Sammanställningen av svaren under 2015-2017 visar att två tredjedelar av flickorna (67 procent) är tveksamma till att läsa en högre teknisk utbildning jämfört med hälften av pojkarna. Som skäl till sin tveksamhet angav 29 procent av flickorna svaret ”osäkerhet vart det leder” (mot 22 procent bland pojkarna). Fler flickor än pojkar är också oroliga för att matematiken på ingenjörsutbildningarna är för svår. 13 procent av flickorna och 8 procent av pojkarna angav detta skäl, trots att statistik från SCB visar att flickorna i gymnasiet har högre slutbetyg i matematik.

I Tekniksprångets enkät ställs också en fråga om ungdomarnas erfarenheter av matematiken på gymnasiet. Svaren är helt samstämmiga mellan könen och omkring en tredjedel ger gymnasiematten betyget 9 eller 10 på en tiogradig skala där 10 är det bästa omdömet.

Frågorna har ställts till alla som sökt Tekniksprånget sedan starten och pojkar och flickor svarar på i stort sett samma sätt i dag som för fyra år sedan.

–Det är ingen större förändring över tid, säger Alexandra Ridderstad.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.