Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivIngenjörerna vill ha ett mer jämställt arbetsliv

Ingenjörerna vill ha ett mer jämställt arbetsliv

En manlig ingenjör tjänar i genomsnitt 1,8 miljoner kronor mer än en kvinnlig ingenjör under sitt yrkesliv.
–Vi ska bidra till att ändra på det. Chefer men också fackliga ledare måste ha modet att jobba för en förändring, sa Mikael Andersson i Sveriges Ingenjörers förbundsstyrelse när förbundets fullmäktige antog ett nytt jämställdhetsprogram.

I dag är bara var fjärde ingenjör kvinna och förändringen mot fler kvinnor i ingenjörsyrket går långsamt. Resan mot att tjejer sorteras bort eller väljer bort en framtid som ingenjör börjar tidigt och det är matematiken som är vattendelaren. Forskning visar att många flickor har dåligt självförtroende när det handlar om matematik. Här kan duktiga matematiklärare som är medvetna om problemet ge fickorna ett större självförtroende i matte.

–Vi behöver fler mattelärare med specialistkunskaper för att uppmuntra båda pojkar och flickor. Kommentarer som ”vad smart du är” istället för ”vad hårt du jobbar” kan göra skillnad, säger Mikael Andersson.

Praktisk undervisning som kopplar teorin med verkligheten med vardagsnära experiment har en positiv effekt för att få fler flickor intresserade av teknik och behovet av förebilder är också viktigt. If you can´t see it, you can´t be it.

Sveriges Ingenjörer vill se att regeringen ger universitet och högskolor ett tydligare uppdrag för att brygga över hindren för att flickor väljer tekniska utbildningar. Förbundet vill också se mer pengar till satsningar på samverkan mellan grundskola och högskola. Det kan handla om mentorprogram, läxhjälp eller att teknologer kan hjälpa till i undervisningen som extra stöd.

Lönegapet mellan kvinnliga och manliga ingenjörer är också ett problem och här visar lönestatistiken tydligt att gapet uppstår i samband med att kvinnorna blir föräldralediga. Sveriges Ingenjörer vill att kollektivavtalen uppmuntrar till ett jämnare uttag av föräldraledighet.

En del av löneskillnaden förklaras av att kvinnor i högre utsträckning arbetar deltid. Men alla fullmäktigledamöter kunde inte ställa sig bakom en tydlig målsättning att föräldralönen ska tas ut under två år för att minska deltidsarbetet. Här blev det debatt.

–Det skulle begränsa ingenjörernas möjligheter att kunna planera sin karriär. Jag har en sjuåring hemma och har nyligen avslutat ett intensivt men utmanande uppdrag som pågått i flera år. Nu har jag större möjlighet att arbeta deltid och nu vill och kan jag prioritera mer tid för min familj. Många ingenjörer med småbarn vill ha friheten att välja hur föräldraledigheten ska tas ut, sa Helene Åhsberg, ledamot i fullmäktige och anställd på Svensk Kärnbränslehantering.

Deltidsarbete och sämre löneutveckling påverkar också pensionen men här kan också kollektivavtalen vässas. Enligt flera avtal är arbetsgivarna inte tvungna att betala tjänstepensionspremier under föräldraledigheten. Nu vill Sveriges Ingenjörer att detta blir ett krav på arbetsgivarna.

Synen på kvotering till bolagsstyrelser finns också med i Sveriges Ingenjörers jämställdhetsprogram.

–Det är nödvändigt att öka andelen kvinnor i bolagsstyrelserna men kvotering är inget som vi förordar. Det finns bättre vägar att gå, säger Mikael Andersson från förbundsstyrelsen.
Istället vill förbundet lägga över ansvaret på valberedningarna med ett krav på att de presenterar kandidater av båda könen vid nomineringar till bolagsstyrelser.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?