Ingenjörerna vill ha ett mer jämställt arbetsliv

Foto: Mostphotos/Dan Burch

En manlig ingenjör tjänar i genomsnitt 1,8 miljoner kronor mer än en kvinnlig ingenjör under sitt yrkesliv.
–Vi ska bidra till att ändra på det. Chefer men också fackliga ledare måste ha modet att jobba för en förändring, sa Mikael Andersson i Sveriges Ingenjörers förbundsstyrelse när förbundets fullmäktige antog ett nytt jämställdhetsprogram.

I dag är bara var fjärde ingenjör kvinna och förändringen mot fler kvinnor i ingenjörsyrket går långsamt. Resan mot att tjejer sorteras bort eller väljer bort en framtid som ingenjör börjar tidigt och det är matematiken som är vattendelaren. Forskning visar att många flickor har dåligt självförtroende när det handlar om matematik. Här kan duktiga matematiklärare som är medvetna om problemet ge fickorna ett större självförtroende i matte.

–Vi behöver fler mattelärare med specialistkunskaper för att uppmuntra båda pojkar och flickor. Kommentarer som ”vad smart du är” istället för ”vad hårt du jobbar” kan göra skillnad, säger Mikael Andersson.

Praktisk undervisning som kopplar teorin med verkligheten med vardagsnära experiment har en positiv effekt för att få fler flickor intresserade av teknik och behovet av förebilder är också viktigt. If you can´t see it, you can´t be it.

Sveriges Ingenjörer vill se att regeringen ger universitet och högskolor ett tydligare uppdrag för att brygga över hindren för att flickor väljer tekniska utbildningar. Förbundet vill också se mer pengar till satsningar på samverkan mellan grundskola och högskola. Det kan handla om mentorprogram, läxhjälp eller att teknologer kan hjälpa till i undervisningen som extra stöd.

Lönegapet mellan kvinnliga och manliga ingenjörer är också ett problem och här visar lönestatistiken tydligt att gapet uppstår i samband med att kvinnorna blir föräldralediga. Sveriges Ingenjörer vill att kollektivavtalen uppmuntrar till ett jämnare uttag av föräldraledighet.

En del av löneskillnaden förklaras av att kvinnor i högre utsträckning arbetar deltid. Men alla fullmäktigledamöter kunde inte ställa sig bakom en tydlig målsättning att föräldralönen ska tas ut under två år för att minska deltidsarbetet. Här blev det debatt.

–Det skulle begränsa ingenjörernas möjligheter att kunna planera sin karriär. Jag har en sjuåring hemma och har nyligen avslutat ett intensivt men utmanande uppdrag som pågått i flera år. Nu har jag större möjlighet att arbeta deltid och nu vill och kan jag prioritera mer tid för min familj. Många ingenjörer med småbarn vill ha friheten att välja hur föräldraledigheten ska tas ut, sa Helene Åhsberg, ledamot i fullmäktige och anställd på Svensk Kärnbränslehantering.

Deltidsarbete och sämre löneutveckling påverkar också pensionen men här kan också kollektivavtalen vässas. Enligt flera avtal är arbetsgivarna inte tvungna att betala tjänstepensionspremier under föräldraledigheten. Nu vill Sveriges Ingenjörer att detta blir ett krav på arbetsgivarna.

Synen på kvotering till bolagsstyrelser finns också med i Sveriges Ingenjörers jämställdhetsprogram.

–Det är nödvändigt att öka andelen kvinnor i bolagsstyrelserna men kvotering är inget som vi förordar. Det finns bättre vägar att gå, säger Mikael Andersson från förbundsstyrelsen.
Istället vill förbundet lägga över ansvaret på valberedningarna med ett krav på att de presenterar kandidater av båda könen vid nomineringar till bolagsstyrelser.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Jag trodde inte på högkänslighet, nu vill jag hjälpa andra”

”Jag trodde inte på högkänslighet, nu vill jag hjälpa andra”

Efter kraschen, på toppen av karriären, låg ingenjören Kristoffer Ejebro i fosterställning i pojkrummet hos sina föräldrar. Först när förstod att han var högkänslig hittade han nycklarna till ett bra liv.
Fler artiklar